2013. május 14., kedd
2013. május 11., szombat
Bodza virágzás kezdete
Ha már a virágok szezonja van akkor jelzem azoknak, akik messzebb mennek a termésért. A bodza is bontja a szirmait, és lassan lehet szedni.
A bodza virága is praktikus palacsintatésztába mártva és megsütve, de a téli szükségleteket is most lehet elrakni. A bodzaszörp és tea egészséges és finom téli ital. A szárításra most az idő is kedvez, csak esténként kell bevinni a szabad levegőről.
Hogy hova tűnik el a polcról később a szörp, az egy rejtély, olyan rövid ideig van a hűtő ajtaján a szörpös üveg. Nem panasz, hiszen egészséges és kedvelem is.
A zsenge mentalevelekből már lehet egy kis frissítő italt készíteni, mert ebbe az évbe az is korán kihajtott.
A bodza virága is praktikus palacsintatésztába mártva és megsütve, de a téli szükségleteket is most lehet elrakni. A bodzaszörp és tea egészséges és finom téli ital. A szárításra most az idő is kedvez, csak esténként kell bevinni a szabad levegőről.
Hogy hova tűnik el a polcról később a szörp, az egy rejtély, olyan rövid ideig van a hűtő ajtaján a szörpös üveg. Nem panasz, hiszen egészséges és kedvelem is.
2013. május 9., csütörtök
Akácvirág palacsintatésztában
A virágok némelyike étkezésre is felhasználható, és a gyerekek is szívesen fogyasszák. Most az akácfa virágzik, és ha idejébe szedünk belőle, elkészíthetjük, édesség helyett. Ha még nincsenek nagyon kinyílva, akkor a legjobbak. Azért a környezetét is nézzük meg, nagy forgalmú utak szélén ne szedjük. A szántóknál is figyeljük meg a közeli növényzetet, hogy ne a gyomirtós parcella mellől szedjük. Legjobb lenne apró kis erdőben, vagy kis füves tisztáson szedni, de ez nem mindenkinek van a környezetében. Belenézünk a virágokba, hogy a rovarok nem kezdtek e lakmározni és bódultan heverésznek. Ha tiszta akkor már csak a mosás lesz hátra.
Palacsinta tésztát készítünk:
Liszt, tojás, csípet só, tej,
Lehet egyenként belemártogatni a száránál fogva, de ez elég lassú és a végén sok virág a tésztába marad.
Ha leszedjük a virágokat és belekeverjük a palacsintatésztába sokkal gyorsabb lesz. Kisütjük forró olajba és megkóstoljuk. Ha nem elég édes akkor porcukorral megszórjuk, vagy egy kis mézet adunk mellé. Bele lehet keverni a tésztába is az édesítőszert, de akkor kicsit nehezebb a sütése. Én nem szoktam, mert annyira édesíti be mindenki amennyire szereti. Kellemes kis desszertkülönlegesség az egyedi aromával. Tálaláshoz pár mosott és leszárított natúr virágot is szórhatunk köré, mindig eltűnik a dekoráció fogyasztás közben.
Az akácfa virága még sok egyébre is felhasználható, télire lehet szárítani teának.
Apránként leírom a többit is.
2013. április 29., hétfő
Sült oldalas tepsis krumplival
Sok leírás nem is kell ehhez a recepthez. A mennyiséget nem írom le, hiszen ki milyen étvággyal rendelkezik.
Szükséges: sertés oldalas (lehet fiatal malac is), burgonya köretnek,
Fűszerek: só, bors, fokhagyma (ha szeretjük, lehet vöröshagymát is rakni a krumpli mellé a tepsibe)
Az oldalast feldaraboljuk, ha lehet a kezünket nem vágjuk hozzá, egy kicsit sem. Ha a hentesnél vesszük, akkor nem árt ha a csontokat ő vágja át, nekünk csak a hús marad. Általában két csontot hagyunk egy szeletbe, de ez az oldalas hosszától függ. Gyengéden megsózzuk.
A felkarikázott krumplit a tepsibe terítjük, közbe fűszerezzük a rétegeket. A tetejére ültetjük az oldalasokat, megborsozzuk egy kicsit és lefóliázva mehet a sütőbe.Szükséges: sertés oldalas (lehet fiatal malac is), burgonya köretnek,
Fűszerek: só, bors, fokhagyma (ha szeretjük, lehet vöröshagymát is rakni a krumpli mellé a tepsibe)
Mikor csaknem puha a hús és a krumpli is, a fóliát levesszük és sütjük tovább pirosra. Mielőtt teljesen kész, egy kevés fokhagymát is szórunk mellé, vagy rá. Tálaláskor a krumplit tányérra halmozzuk és mellétesszük az oldalas szeleteket. Ilyenkor jó hozzá a friss saláta. Itt pár kocka vékony szalonna is van mellérakva, de azt nem az ebédhez adtam fel.
2013. április 28., vasárnap
Kerti újdonságok
Itt a sárgabarackdzsem látható előnézetben. Még párszor kint alszik, mire üvegbe kerül. Reménykedek, mert az utóbbi évekbe nagyon kevés lett, elrakni nem is kellett. Most a kajszi is ígér, a későiek még nem nagyon látszanak. A kis barackok egészségesnek tűnnek, bár az egyik már látszik, hogy lehullik. Ennyit el se bírna az az ág.
A borsikafű siet virágozni, mert neki a következő hó előtt az utódot fel is kell nevelni, hogy én kedvemre fűszerezzek. Nem volt a tervbe, hogy ő is idekerül az oldalra, csak olyan magányos volt a barack, hogy hozzátettem.
A borsikafű siet virágozni, mert neki a következő hó előtt az utódot fel is kell nevelni, hogy én kedvemre fűszerezzek. Nem volt a tervbe, hogy ő is idekerül az oldalra, csak olyan magányos volt a barack, hogy hozzátettem.
2013. április 27., szombat
Itt a május szépségei
Az orgona pillanatok alatt kinyílt, hiszen most volt a tél és a hó nem túl régen. Az illata feledteti, hogy áprilist írunk. A nyári égbolt alatt hálás fotótéma.
A gyöngyvirág se akart kimaradni, bemutatta, hogy tud ő sietni, ha kedve van. Itt egy kis grafikai trükkel az utolsó tulipánokból került egy szál mellé. A többi már megcsúnyult, végzett a tavaszi szépségével.
Egy lepke a nagy hőségtől ellustulva, ezért megengedte, hogy közelebb menjek. A fehérek pedig leléptek, hiába próbáltam becserkészni őket
A gomba is kibújt a fűben, hogy ehető lenne azt kétlem. Nem is megenni szeretném, csak lefotózni.
A gyöngyvirág se akart kimaradni, bemutatta, hogy tud ő sietni, ha kedve van. Itt egy kis grafikai trükkel az utolsó tulipánokból került egy szál mellé. A többi már megcsúnyult, végzett a tavaszi szépségével.
Egy lepke a nagy hőségtől ellustulva, ezért megengedte, hogy közelebb menjek. A fehérek pedig leléptek, hiába próbáltam becserkészni őket
A gomba is kibújt a fűben, hogy ehető lenne azt kétlem. Nem is megenni szeretném, csak lefotózni.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)