2014. május 17., szombat

Ciklon

Kerti részletek, csak apró hibák, hiszen az ország nagy részén sokkal komolyabb károkat is okozott az Yvette névre hallgató mediterrán ciklon.
 Lefektette az apró szegfű bokrot.
 Egyenesen csokorba csavarta.

Na ezekhez nem is kell szöveg, de ami a fán maradt az meg az esőtől pusztul el.

2014. május 6., kedd

Palacsinta bodzavirággal

A bodzavirágzása megkezdődött és nálam is kezdődik a tervezés, hogy mire használjam. Már a tea és a sült bodzavirág receptje le van írva. Most a bodzás palacsinta lesz leírva. Kicsit sok lett a virág benne, nagyon bodzaíze lett, de elfogyott, legközelebb jobban vigyázok azért.


Palacsinta bodzavirággal

Az alap palacsinta tésztát készítjük el, amit szoktunk általában. Azért pár szóba leírom, bár mindenki másként készíti, én is többféleképpen.
Kell:
1 tojás, tej, liszt, csipet só, pici ásványvíz(szódavíz), esetleg pici cukor(édesítő).
A tejet a cukorral és sóval összekeverjük, hogy feloldódjon benne. Hozzáadjuk a lisztet folyamatos kevergetéssel(legpraktikusabb a kézi habverő) és a legvégén még egy kis ásványvizet is öntünk hozzá.
A bodzavirágokat kicsit leöblítjük és hagyjuk megszáradni, vagy leitassuk papírtörlőn. Közbe ellenőrizzük hogy bogarak se legyenek benne, de ha tetves a növény akkor felejtsük el, inkább natúr palacsintát süssünk. 
Ollóval levágjuk a virágokat, a nagyon zöld részt nem és beleszórjuk a tésztába, a mennyiség ízlés szerinti, de nem kell túl sok. kisülés után lehet egy kis édesítést végezni föltekerés közbe.
Jó étvágyat!

2014. május 4., vasárnap

Május első hete

Vegyes képek május első hetéből. A fotók egy napon készültek, az ég egyik fele még kék, de már látszik a sötétedő felhő is. Vadvirágok és kultúrnövények egy képen összerakva.

2014. április 1., kedd

Kerti képek

Pár fotó a mai növényfejlődésről a kertben. Nem volt kedvem egyenként felrakni a képeket.

2014. március 25., kedd

Kekszgolyók

 Darált keksz az alapja, amit vagy úgy vettünk vagy mi készítettük. Jó hozzá a sima háztartási keksz, de amit idehaza sütünk, abból is tökéletes lesz(sőt az az igazi). Legközelebb leírom azt is.
Szükséges: 
keksz fél kg, 
margarin vagy vaj 10dkg, 
tej, 
cukorféle (nyírfacukor) ízlés szerint, 
magozott megy, pár szem(vagy bármi: csokidarabka, dió, darált dió, mogyoró, gyümölcsfélék, kandírozott, aszalt)
A darált kekszből tettem félre egy keveset egy kis tálba, amibe a kész golyókat megpörgetem. Az igazi a kókuszreszelék lenne, de lusta voltam elmenni a boltba. Maradt a kekszpor. A többi kekszport beleöntöttem egy tálba, hozzáadtam a margarint és annyi édesítőt, hogy ne legyen túl édes. Nálam nyírfacukor került bele, de a sima kristály is megteszi(nem túl sok kell, hiszen a tészta is édeskés). Most a feketekávét kihagytam a tésztából, csak tejet adtam hozzá, amennyit bevesz. Összeállítottam a masszát teljesen formázhatóra. A magozott megy befőttet kiöntöttem egy tésztaszedőbe és onnan borítottam a tálba. Nem túl szabályos szemek (saját) de annyi akad benne, amennyi kell a golyókhoz. Elég édesnek találtam, de lehet cukorba mártogatni is.

 A tenyerembe vettem egy gombóc mennyiségű masszát és ellapítottam. Beletettem egy egész meggyszemet és rányomtam a tésztát. Kicsit gömbölygettem a tenyeremmel és a kekszporba dobtam. (Közbe a fotózás elég nehézkes, ezt nem túl gyakran fogom csinálni)
A  kekszporos tálat kicsit rázogattam és a golyókat beborította a por.

A kész golyókat lehet díszíteni bármivel. Tálcára raktam egymás mellé (nem szereti az egymásra rakást) és a hűtőbe raktam, ott pihenhet, főleg nyáron remek a hideg desszert. Friss gyümölccsel is finom, de akkor a meggyhez kis cukor kell a mag helyére, és ajánlatos a gyümölcsöt is kekszporba forgatni egy kicsit, mert a friss engedi a levet. 25-30 golyó lesz a mennyiségből, a nagyságuktól függően.

A tálcást már nem fotóztam, szerencsére, mert a fotók minősége nagyon rossz lett. Érthető is, hiszen csak egy ujjal fogtam meg a gépet.