2010. április 29., csütörtök
Tavaszi fogyás???
Vagy csak a vastagabb ruhadarabokat raktam le? Aligha, az utolsó mázsálásnál, hasonló ruhadarabokat viseltem.
Lassan neki kell kezdeni, pár mondatot arról is írni.
2010. április 12., hétfő
Kis séta a természetbe
Kis séta a természetbe, mikor írom, még a lábam nem pihente ki a pár órás sétát, de majd holnapra, vagy nem.
Elfáradtam de sok szépséget láttam.
A lomb hullajtó részbe, még csak néhány kökénybokor igyekezett színesíteni a tájat, fehér sziromrengetegével.
Jó hosszú sétautak voltak,de később elég szépen zöldülő részbe érkeztünk, itt már kezdtek érvényesülni az örökzöldek is.
Fenyőfák elég sok fajta és persze a tuják,minden formába,és a színük is elég változatos volt.
A földön kúszó is igyekezett minél több helyet elfoglalni magának. Mintha csakis az ő kedvére lettek volna a a területek kihagyva.
Már a tölgy tenyér formájú levelét nevelgeti, és a majdani virág is csúcsosodott.
Néhány növény a fűből sietett elő, hogy a szépsége nekünk örömet okozzon.
Persze több mint 200 kép készült, így ha még negyedét kb. el is dobtam, maradt sok amiket már nem győznék bemutatni, Ezért csak kiragadtam párat.
Mint ez a liliomfa, ami az eredeti cél volt, hogy gyönyörködjük benne.
Ennek a kis cserjének se kell szégyenkeznie, a szépsége verhetetlen.
Itt egy napozó kis sárkányt láthatunk. Úgy látszik teljesen megszokta az embereket, mert nem kezdett el menekülni.
Bezzeg a madaraknak csak a hangjuk volt, ha láttunk is de lencsevégre kapni nem sikerült.
Egy távolabbi kép a kilátóból, ahova nagyon "bátran"fölmentem, de lefelé kicsit remegett a gyomrom, és magamba mantráztam,
- Csak most ne törjön el a lépcső.
- Csak egyszer lejussak, soha többé (amíg legközelebb nem jövök!)
Én a bátor nyuszika......
2010. április 8., csütörtök
Zserbó
A tésztához szükséges:
Fél kiló liszt,
25dkg margarin,
1 tojás,kevés sütőpor,
2 kanál édesítő,
1 kis vanília(aroma, cukor, rúd)
1 dl tejföl, 1dkg élesztő,
Kevés tej
Az élesztőt felfuttatjuk, az alapanyagokkal összegyúrjuk.
Háromfelé osztjuk, kinyújtjuk tepsi nagyságúra.
Töltelék:
darált dió, édesítve
sárgabarack lekvár (íz)
Kibéleljük a tepsit az első lappal, megkenjük lekvárral és fele diót rászórjuk.
A második lappal befedjük, és a maradék lekvárt, diót rászórjuk. Letakarjuk az utolsó lappal ,kicsit megszurkáljuk villával, és pihentetjük egy fél órát(órát).
Megsütjük, csokimázzal fedjük be.
Szeletelni kis téglalapokra szoktam.
A cukorka csak a fotó kedvéért lett rátéve, túl egyhangú volt csokival.
2010. április 5., hétfő
Alma bundába.
(1 tojás, liszt amennyit az almához gondolunk, csipet só és a szükséges tejmennyiség, az állaga egy kicsit sűrűbb legyen mint a rendes palacsintatészta)
Közbe néhány almát megtisztítunk, és megmosunk.
Leszárítjuk, vagy pici lisztet szórunk rá.
Beleforgatjuk a palacsintatésztába, kisütjük olajba. Leitatjuk az olajat, szórunk rá valami kis édesítőszert.
Nálunk szívesen fogyasztják, ha kevés fahéjat is szórok rá.
A maradék palacsinta tésztát, tehetjük tölcsérbe(befogjuk a végét) és nyolcas alakba az olajba csorgatjuk. Ugyanúgy tálalhatjuk mint az almát!
2010. március 31., szerda
2010. március 24., szerda
Soványító krumplipüré.
Csak burgonya és vöröshagyma kell hozzá, persze fűszerekkel, kanálnyi olaj.
A krumplit megtisztítom, majd megfőzöm, kicsit ízesítve.
Ha kész, a levét leszűröm, de nem dobom el. Megtöröm a burgonyát, teljesen simára, a saját levével kicsit pürésítem. Megsütöm az olajon a vöröshagymát.
A maradék léből egy csészényit elfogyasztok leves helyett, majd
magam elé teszem a pürét, és megszóróm a sült vöröshagymával. Esetleg egy kis petrezselyemzölddel díszítem a tányérom. Étkezés közbe fontos, hogy a vöröshagyma karikákat pontosan negyedelve fogyasszuk. Próbáljuk méretesre szelni minden falathoz. Leköti a figyelmünket és nem azt lessük, a mellettünk ülő családtag mit fogyaszt a püréhez. Úgyis tudjuk, hiszen azt is mi főztük. Hogy igazi soványító legyen, ne együnk pukkadásig, mert akkor már a mosogatás is elmarad.
Étkezés végén a tányérok összeszedése közbe, nem kapunk be egy falat husit, mert kimaradt a tálcán. Mi jó gazdik vagyunk, így a cica vagy a kutyus részére átadjuk,
nem faljuk fel a kedvencek elől. Ha több is maradt, azt eltesszük a hűtőbe, hogy más is fogyaszthasson belőle uzsonnát, esetleg vacsorát. Így lesz teljes a fogyis recept,
és az én önuralmam is. Ezt csak egy hónapig lehet kibírni, utána kell egy kis szünet, persze akkor se jóllakásig....