2010. szeptember 13., hétfő

Tök felhasználása, mint recept.

Sütőtök felhasználása lesz egy ideig a receptem. Még csak néhányat ismerek, de majd kikísérletezem a többit is.

Túl sok sütőtök termett.
Majd elvisszük haza, ahol esetleg még a régi recept alapján fölhasználhatják.
 Még gyermekkoromban használtuk elég sokat. Most leírom ezt a módszert, tanulságul.
Késő őszi fagyok előtt a legpraktikusabb elkészíteni. Azokból a tökökből készítjük elsősorban, ami már nem fog beérni. Leszedjük őket,mielőtt megfagynának. A szárát ledaraboljuk. Ha nagyon sárosak lemossuk őket. Majd egy tiszta deszkát keresünk, és egy üstöt is mellé. Fogjuk a baltát (a répareszelő kicsit strapásabb, de finomabb)
és kisebb kockákra daraboljuk. Magostól mindenestől felkockázzuk. Persze a romlottat nem rakjuk közé. Belerakjuk az üstbe. Mosunk közé egy kevés apró krumplit. Csak úgy héjasan. Alágyújtunk, és megfőzzük. Ha kihűlt, kevés kukoricadarát vagy korpát adunk hozzá. Majd vödörbe adagoljuk. Elindulunk vele a disznóólhoz. A kimosott vályúba adagoljuk.
A többit a fantáziára bízom.
Az érettről majd később írok, mint receptről.

2010. szeptember 12., vasárnap

Almás pite

14 evőkanál liszt.
(1 ft. árú élesztő)
Zsiradék (5-6 kanálnyi olvadt, de nem meleg, vagy 3-4 kanál simán )
4-5 kanál cukor.
Késhegynyi só.
3 tojás (ha keveset tojnak a tyúkok, egy is elég)
Tej a futtatáshoz + ha kell a tésztához(2 dl körüli összesen)
Ha nagyon lefölöztük a tejet, rakjunk hozzá a föléből.

Töltése:
Alma,
cimet,
cukor.

A mai receptekre lefordítva.
Kb.
70dkg liszt,1 cs élesztő, 25dkg margarin vagy olaj, pár kanál cukor, csöpp só, pár kanál tejföl, és a tej amennyi kell.
2 tojás.

Alma
Fahéj
Cukor(édesítő)                                  

Almát lereszeljük, és dinszteljük a saját levében egy ideig, hogy elpárologjon. A cukrot csak a legvége felé adjuk hozzá a fahéjjal együtt.
Amíg kihűl elkészítjük a tésztát.

Élesztőt felfuttatjuk picit cukros tejbe..
A lisztet tálba öntjük, szétszórjuk a sót rajta. A tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjéből teszünk el, kenni a tetejére.
A többit a liszthez öntjük. A cukorból ami megmaradt, azt is szétszórjuk a liszten. Összekeverjük, és a felfuttatott élesztőt beletesszük a tejföllel együtt.
Összegyúrjuk, majd az (margarin) olajat is beledagasszuk. Jó alaposan átdolgozzuk a tésztát,Nem túl keményre, majd hagyjuk kelni egy kicsit.

Kétfelé vesszük a tésztát, és kibéleljük egy tepsi alját. Ha jól dinszteltük az almát, nem lesz leve és nem kell prézli hozzá. A tetejére terítjük az almát, és befedjük a tészta másik felével.
Kicsit megszurkáljuk, és megkenjük tojással (ha elfelejtettünk hagyni, a cukros víz is megteszi, bár nem az igazi)
Tűpróbáig sütjük, és slégen daraboljuk.

Sajnos a kemence nincsen meg hozzá, hogy igazi legyen. Fotó sincs, mert ezt a receptet én sem próbáltam mostanában. Remélem nem felejtettem ki semmit.

2010. szeptember 8., szerda

Burgonya és cukkini. (vegáknak)



Parázs krumli
Tök (cukkini, vagy csillag)
Petrezselyemzöld.
Kevéske olaj.
1 fej vöröshagyma.
Fűszerek.
Mivel szeretek kísérletezni, így kis tétellel dolgoztam. Tehát mennyiséget nem is írok le.
Megtisztítottam  egy darab cukkinit. Idősebb volt, gondolkodtam mit is akarok. Közbe az apró krumplit megfőztem hajasan,  gondoltam ha más nem lesz, majd sütök mellé fasírtot, vagy valamit. A cukkinit (jó kemény volt) apróra kocáztam, és megsütöttem nagyon kevés olajon. Mikor kiszedtem, megfűszereztem. Néhány szem krumplit is megsütöttem. A többit megforgattam aprított petrezselyem levélbe. A hagymát is felkockáztam és megsütöttem.
Összekevertem az egészet. Pár kiskanál tejfölt  raktam néhány helyre. A zöldpaprika csík csak a fotó kedvéért van rátéve-) Természetesen nyers. És a kopott kis masinámmal a fotó elég vacak, de az étel nagyon ízlett.

2010. szeptember 5., vasárnap

A karcsúság példaképe

Karcsúság példaképe

Akit be szeretnék mutatni, kecses és karcsú mint egy manöken.
Számomra, már kora tavasszal kellő vonzerővel bírt. Úgy néztem rá mint a gyermekemre. Na majd ő megmutatja, viszi valamire.
Hát tényleg megmaradt a karcsúsága. Lehetne kicsit molettebb az alakja. A magasságát is túlzónak találtam. Családom közölte, fiatal még, sokra viheti. Szóvá tettem hogy a feje is elég kicsi maradt. A termetéhez nem kellene egy kicsit nagyobb?
Azzal vigasztaltak kinövi, egy igazi szépség lesz belőle. Ma már látom ez nem így lesz. Kacsú és magas továbbra. A szépsége lassan elveszik megvénül, és a feje még üres.
Elfelejtette hogy többre értékelném, ha a fejét növesztette volna meg.
Csak tudnám mihez kezdjek vele? Haszna kevés, csak a helyet foglalja. Nem egyedül van, komoly társaságba töltötte a nyarat.
Csak az elveik voltak azonosak. Csak a test nőtt, a fej üres maradt.
Fejetlen káposzta

2010. szeptember 3., péntek

Diéta és diabetes

Diabetes, vagy diétás.
Két különböző szó, amit nem lehet összekeverni.
1.  Az egyik betegséget jelent a szervezetbe.(diabetes)
Most a fajtáit nem is részletezem, de nem nem is lényeges. Hiszen több fajtája van. Még olyan is amelyik diabetes szóval kezdődik, de nem a cukor és a szénhidrát szabályozása  a lényege.
 2. Diéta: lehet túlsúly miatt, vagy csak képzeletbeli túlsúly, akkor már az is betegség.
. Vagy a különböző ételallergiák.
Természetesen a cukrosok is diétáznak, de más módon mint a fogyókúrázók.
De a kettőt összekeverni eléggé szokatlan. Vagy csak nekem?
Az írás egy félreértés miatt jött létre. Ezen az oldalon néhány fogyókúrás recept "is" van.
Nem a diabetes  mellitus étrendet követők számára.
 Olyan is van közte, de csak gyakorlott ember tudja szétválasztani.
Sajnos sokan azt hiszik ez játék, ezért írtam ezt a pár szót ide.

2010. augusztus 31., kedd

Kapros túros palacsinta.


A kertbe még láttam néhány fiatal kaporhajtást. Gyorsan csokorba szedtem mielőtt elszáradnak. Lehet hogy az idén már nem lesz. Bár a második kelés még odébb van. De ebbe a változó időjárásba semmi se biztos.
Csak bent kezdtem tervezni hogy mit is csináljak.
És a palacsintára tippeltem, hiszen még volt egy kis túró a túrós tészta készítésből. De lepénynek kevésnek találtam.
Szükséges:
1 tojás,
tej, liszt, csipet só.
A töltelékhez:
Túró (ha házi a tejföl nem kell)
kapor,
Cukor (édesítő)
A tölteléket készítettem el először. A túrót megszórtam édesítővel. A megmosott és leszárított(leráztam a vizet) kaprot ollóval apróra daraboltam a túró tetejére. Az egészet összekevertem alaposan, krémszerűre.
Bekevertem a palacsintatésztát kézi habverővel, hogy gyorsan elkészüljön, persze csomók nélkül.
A két első gáznyílásra rátettem a két sütőt, és pillanatok alatt elkészültem, a palacsintákkal.
Na jó nem pillanatok alatt, de eléggé lerövidült.
Megkentem a palacsintákat és sorba raktam. Mikor hazaért mindenki, kevés tejfölt rátettem, utána mikróba egy kicsit átsülni.

A fotót viszont rossz formátumba kicsinyítettem (eddig nem is tudtam hogy van olyan). Az eredetit meg eldobtam, úgy hogy az nincsen..