Lassan a céklára is sort keríthetünk, mint receptre. Sok nem lesz, mert nem túl kedvelt, csak én eszegetem. Enni kell. Olyan sok dolgot nem ehetek, hogy kénytelen vagyok a lehetők között válogatni. Ugyanakkor legalább örömet okozzon a fogyasztása. A tavaly téli 10 kiló mínuszt jó lenne újra megcsinálni. Apránként persze. A két kiló vissza jöttet, pedig száműzni.
Céklasalátát írom le. Csak natúran mert ma nem volt kedvem ezt is, azt is, tenni hozzá.
Szükséges: (2 személy, a többi nem szereti)
Cékla, só, borecet (vagy ételecet) pici cukor, egyéb fűszerek ízlés szerint.
Megpucoltam a megmosott céklát. (földes volt), felszeleteltem, kicsit feltettem párolni. A leggyengébb középső leveleit leszedtem, félretettem. Sót tettem a főzővizébe. Mikor már roppanósan puha volt, levettem. Picit édesítettem és hagytam hűlni. Mikor félig kihűlt, borecetet adtam hozzá. Teljesen hidegen adtam hozzá a zsenge leveleket. A fotó kedvéért párat egybe hagytam, úgy is finom. Rendesen belecsíkozom a salátába.
Pár órát pihentettem.
Legközelebb a nyerset írom le. Majd a jövőhéten csinálok úgy is.
2010. december 4., szombat
2010. november 30., kedd
Csirkepörkölt nokedlival.
Ehhez nem is kell igazi szöveg. Csak egyszer valahogy a gépem elé került. Biztos valami sütemény is volt aznap. Most fedeztem fel hogy még a mappába díszeleg. Sima csirkemell megpárolva, egy kis hagymával. Színesítő azt hiszem, csak piros arany volt. Mindig megfogadom rögtön leírom ha valamit lefotózok, de elmarad néha. Persze a feledékenység......
2010. november 25., csütörtök
Karfiolos nemtommi
Akkor vegyünk le egy kicsit a derékméretből. Ehhez a főétkezésekbe is kell szigor magammal szemben.
Mennyiséget nem írok, ez egy szabadon alakítható étel. Ki mit szeret abból tesz többet.
Gyengén sós vízbe pár karfiolrózsát pároltam( nem párat, de a többi a családnak, rakott karfiolnak, majd azt is leírom, ha el nem felejtem).
Néhány apró krumplit megfőztem. (ha nagyobb akkor felvágva) Két kis szál sárgarépát is hosszába szeltem és megpároltam. Mindezeket ugyanabba a vízbe.
Hőálló edénybe raktam őket, és megszórtam petrezselyem zölddel. Étkezés kezdete előtt pár perccel kevés reszelt sajtot szórtam rá (fotón ebbe az állapotba van). Mikróba, és már ehetem is.
A levet persze nem dobtam el.
Karcsúsító leves
A karfiolos ˝nemtommi˝ maradék levébe kicsit raktam vissza a párolt dolgokból. Kevés petrezselyemzölddel megszórtam, és bemeséltem magamnak hogy ez a leves.
Még csak nem is volt rossz.
2010. november 16., kedd
Csak úgy.
Valahogy erről lemaradt a keret is. Apró kis csavargásom emlékeiből pár darab, amiből kicsit több felvétel lett a kelleténél . Erre már rakpart se volt, Úgy mondanám a madár sem járt erre.
A fölső rakparton sétálgatok. Persze mire a köd kicsit is felszállt elfáradtam, kezdtek a gondolataim az IC felé járni.
Na erre nagyon emlékezek, mert még utána egy másik hídig elsétáltam. Utólag éreztem a lábamban. A szép dolgok amiket láttam megvigasztaltak a fáradtságért. Most szép tiszta volt a Tisza. Kora tavaszi út is tervbe van, de a fotók aligha fognak akkor sikerülni...
A fölső rakparton sétálgatok. Persze mire a köd kicsit is felszállt elfáradtam, kezdtek a gondolataim az IC felé járni.
Na erre nagyon emlékezek, mert még utána egy másik hídig elsétáltam. Utólag éreztem a lábamban. A szép dolgok amiket láttam megvigasztaltak a fáradtságért. Most szép tiszta volt a Tisza. Kora tavaszi út is tervbe van, de a fotók aligha fognak akkor sikerülni...
2010. november 13., szombat
Tarhonya leves
A mennyiséggel bajba vagyok, hiszen nem mindegy, mi a második féle. Vagy esetleg elmarad.
Szükséges: tarhonya (gépi, v kézi) (kb. 15 dkg) Burgonya, pár szem, nagyságtól függ. Sárgarépa, zöldség, (esetleg egy vegyes zöldségcsomagból, ezt is azt is csipegetni)zöldség zöld, vöröshagyma, negyed karalábé. Étolaj és fűszerek..
A zöldségféléket megtisztítjuk, és lekarikázzuk. A burgonyát felkockázzuk.
Az olajon megpirítjuk a tarhonyát, majd rádobjuk a törtpaprikát és felöntjük vízzel. Beledobjuk a zöldségeket, krumplit és fűszerezzük.(Kevés őrölt köményt is szórok bele) Ha majdnem kész, megszórjuk a petrezselyemzölddel, (aki szereti kis kolbászt is dobhat bele).
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)