2011. február 25., péntek

Édes élet!




Szakemberek szerint a cukor ára jövő héten tovább emelkedik, eléri a 400 forintot is. Van egy kis cukorfelvásárlási láz.
 Ennek oka, hogy a cukor két harmadát importálják. A behozatal pedig nehézkes, ugyanis kevesebb cukrot tudnak előállítani a világon a szélsőséges időjárás miatt.
Csak tudnám, hogy miért kellett nekünk bezárni a cukorgyárakat. Ha ezt valaki elmondaná, annak örülnék....
Vagy a cukorrépa termelés csökkentése?????
Hm?????
Nem fogyasztok sok cukrot, de a méz is édesség, és ha oda begyűrűzik, akkor.

2011. február 20., vasárnap

Munkácsy évforduló.



Munkácsy: Pálmaházban
Munkácsy: Virágcsendélet
Munkácsy Mihály (1844-1900) a magyar festészet kivételes tehetségű és különleges sorsú egyénisége volt. Már életében ünnepelt és rendkívül sikeres festő, akinek műveiért Európa és Amerika gazdag műgyűjtői versengtek. Mind a mai napig Munkácsy a magyar művészet legismertebb képviselője.
Müncheni akadémián tanult festészetet Wagner Sándor műhelyében, tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Társulat támogatta. 1867-be visszatért Pestre, hol Eötvös József miniszter 800 forint ösztöndíjban részesítette Munkácsyt.


1891-be hozzáfogott az akkor épülő Országház számára megrendelt Honfoglalás c. képhez. A műhöz különböző embertípusokról számtalan fotótanulmányt készített Magyarországon. 1893-ban fejezte be a munkát.
Munkácsy: Honfoglalás

Mivel most évforduló van, elfér itt a bejegyzés.˝Az aranyecset ˝ mesterét kedveltem, szinte gyermekként. Pedig nem annyira a festményeit, mint az élettörténetét olvasgattam. ˝A nap szerelmese˝ tudott valamit, amivel maradandót alkotott. A restaurátoroknak kicsit sok a dolguk a festékanyagával, hogy maradandóak legyenek a művek, továbbra is. A honfoglalást órákig lehet nézegetni. Itt nem látszik, de a részletek aprólékos nézegetése az igazi élmény. Persze egy idő után vagy a kísérőnk, vagy az idő jelzi, hogy ennyi és vége. Mennyivel több képünk lenne, ha nem idegenben alkotott volna legtöbbet. A tehetségek akkor is elvándoroltak.( Ma szintén hasonló cipőben járunk).

2011. február 19., szombat

Pár kép

 Pár kis tavaszi hírnök igyekezett túlélni a februárt. Három négy fotóból hoztam össze egyet, mert elég kevés a látnivaló rajta.
 Ez kicsivel régebbi fotó, a téli káposzta kukucskál ki a hó alól. Azóta elveszítette azt a miniatűr fejét.
Ez egy természeti jelenség, csak nagyon megtetszett.

2011. február 15., kedd

Színes rizs.



A sárgarépát megtisztítjuk, apró kockára vágjuk, egy picit előfőzzük, fűszeres vízben.
A rizst egy kis kanál olajon pirítjuk kevés ideig. Csak éppen hogy fényesedni kezdjen. Ráöntjük a félig főtt sárgarépát. Megszórjuk aprított petrezselyemmel. Borsikafüvet (fotó) is darabolunk rá, ugyanúgy, mint a petrezselyemzöldet. Kevés kurkumát teszünk bele (késhegynyit). A sáfránnyal finomabb, de az jóval drágább. Óvatosan adagoljuk, elég intenzív íze van. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A színe aranysárga lesz a rizsnek. Félig megfőzzük, időnként keverve, vagy rázogatva. Majd lezárjuk a hőt és hagyjuk kipörögni. Nem tapad össze. Tökéletes köret egy kis húshoz, vagy csak fasírthoz. Nyáron persze lehet akár a rántott cukkini kísérője. Remek vacsora, de levessel főétkezésnek is tökéletes.
A mennyiséget nem írom le, mert ez teljesen egyéni ízlés dolga. Hasonlít a rizibizihez, de hüvelyes nélkül van elkészítve.

2011. február 13., vasárnap

Szerelmesek napja



Csak veled



Csak veled vagyok egész
Csak veled vagyok boldog
Csak veled érzem magam
Társnak a társaságban,
Nézésed ígéret, szép szavak halma
Szemed csillanása, mindent vállalna
Nem vagyunk egyedül, hiába vágyom
Kedves szóidat, s a simogatásom
Adnám számolás nélkül.
Számodra szüntelenül
Messze még az éj,
Együtt, te én s a kéj.

Kzella
2011.02.13

2011. február 10., csütörtök

Reggeli, vagy vacsora.


A fotó még ősszel készült, akkor terveztem, hogy megírom. Elmaradt, de most aktuálisnak érzem. Zsemlét ketté vágjuk és tányérra rakjuk. Párolt karfiolt rakunk a tetejére, apró csíkokra vágva. A pritamin paprikát vékony szeletekre vágjuk. Rászórjuk a karfiolra és picit fűszerezzük. A végén megszórjuk a sajttal, és mikróba vagy sütőbe rakjuk. Sovány kis menü és egészséges.
Nem kell hozzá ˝téli szalámi˝, fogyasztható simán.
 - Hogy ez hogy jutott eszembe?????