2011. március 15., kedd
2011. március 14., hétfő
Túrógombóc
Túrógombóc készítése felhasználási útmutatóval!
Este elkészítjük az alapot.
Fél kiló túrót, egy tojással, kevés sóval elkeverünk. Adunk hozzá egy kis búzadarát. a mennyiséget a túró állaga határozza meg. Összeállítjuk és mehet a hűtőbe. Elméletileg egy óra elég pihentetni, de mi nem érünk rá. Így a hűtőbe kerül. Ha lehet, a krémtúrót ne használjuk erre a célra. Ezt személyesen tanultam meg.
Másnap a vízbe (ami forr) beledobáljuk az apróra formázott gombócokat. Miután feljönnek a víz tetejére, még főzzük egy ideig. A gombóc szétvágásával megnézhetjük átfőtt-e.
Közbe egy kis zsemlemorzsát is pirítunk. A leszűrt gombócokat beleforgatjuk, de adhatjuk csak natúran és a prézlit a tetejére kanalazzuk. Ha mindenki eszik, akkor leülhetünk mi is az étkezéshez. Ha kicsit ránk nézegetnek, akkor a recept a következő...
Hurkapálcát elővenni. Szöggel átütni a gombócokat és a hurkapálcára felhúzgálni. Félig minden hurkapálcát. Sütőbe megszárítani, nem baj, ha picit megég. Utána átfesteni színesre és mehet a padlóvázába dekorációnak. Vastagabb pálcára húzva, kisebb kalapács helyett használni, apróbb dolgokhoz megteszi. Csúzliba kavics helyett, ahol gyerek van. Lehetőleg kirándulás közbe, hogy az ablakaink megmaradjanak.
Megfogadni, hogy legközelebb ilyent nem is vállalunk. Legközelebb kezdjük elölről. Vagy tényleg csak egy órát pihentetjük, kicsit lágyabbra hagyjuk
Persze nem most készült a gombóc. Néha lefotózom a menüt, van amikor írok hozzá receptet, de előfordul hogy repül a fotó a lomtárba.
A fotók illusztrálják hogy mire lehet még felhasználni. Mozaikot feltörni, vagy csak díszitő elemként!
2011. március 9., szerda
2011. március 8., kedd
2011. március 6., vasárnap
Mai nap képei!
Reggel még csalósan indult a nap. Kisütött, de nyolc óra felé a mínusz győzött.
Eléggé hideg volt, toporogtam, hogy le ne fagyjak. Később kicsit jóvátette.
Ma a nemzeti parkban láttunk egy gólyát. Nem tudom, hogy korai vendég-e, vagy el se ment.
Szép felhők voltak mindenütt. Igaz rövid ideig és el kellett kapni őket. Közbe pár hópehely is jelentkezett.
Délután három óra felé |
Kicsit később |
Négy óra felé |
Reggel fél nyolckor |
2011. március 5., szombat
Fánk farsangra.
Fánk farsangra. Igaz van egy fánk receptem fönn, de nem harapják meg egymást.
Egy kiló liszttel kezdtem, mert kicsit több személyre készült. Négy tojás, a fehérje habbá verve. Kis só. Másfél csomag élesztő.
Két kanál olvasztott zsiradék (vaj, margarin, olaj, zsír)
Csipet cukor a futtatáshoz, és a szükséges mennyiségű langyos tej.
Összekeverni, veregetni egy kicsit. Nem árt valami erősebb férfi családtag, aki kiveri a hólyagokat. Kicsit keleszteni, majd deszkán kiszaggatni. Még ott is kel egy kicsit. Forró olajba (nem égető) (zsírba) lehet pakolni. Egy kicsit a közepét benyomjuk, és az a fele kerül alulra. Ha szalagokat szeretnénk, egy picit fedő alatt süssük. Mikor megfordítjuk, a nélkül. Rácsra szoktam rakni, oldalra, de jó másként is, hogy az olaj lemenjen róla. Lekvárral (csoki mázzal) vagy csak porcukorral megszórva lehet fogyasztani. Nincsen megcukrozva a fotón, mert van családtag aki (bocsi, de ez van) gyengén megsózva fogyasztja, mint a lángost.
Szalagok tényleg alig látszanak.
Megjegyzések a fotózáshoz:
- Sminkesek hol vannak?
- Manikűr, pedikűr (nőnemű családtag)?
- A háttér nem elég dekoratív!
- Ne fogjam valamelyiket a kezembe?
- Nem is mind fotogén.
- Az ott nem elég kerek.
- A szalag alig látszik.
- Milyen beállás ez egy modellnek.
- A modellek nem ehetőek, csakis a férfiak gondolják azt (női kritika).
- Meztelenek a fánkok, semmi dekorációt nem kaptak.
- Sorba állni fotózáshoz (férfi kritika).
- Masni nem látszik (hozzánemértő).
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)