2011. november 26., szombat

Advent

Felirat hozzáadása

Advent a karácsony (december 25.) előtti negyedik vasárnappal kezdődik. András naphoz a legközelebbi vasárnap kezdődik és karácsonyig tart.
Gyertyákat gyújtanak, minden hétvégén.  A gyertyákat vasárnaponként (vagy előző este) gyújtják meg, minden alkalommal eggyel többet.
Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat: hit, remény, szeretet, öröm. (Sok ember meggyújtja a gyertyákat, de érzéseket nem köt hozzá, csak mert a szomszéd is..... )

A gyerekek az adventi naptárakat fogadják szívesen, mert a kis ablakok mögött finom (és kevésbé finom) édesség rejtőzik. Leggyakrabban csokoládé.

Szokás a böjtölés ezekbe a hetetekbe (kisbőjt időszaka).
A böjtölés egy egészséges tisztító kúrának is megfelel, hiszen jönnek a disznótorok, karácsonyi étkezések, bőségesen.

Nem szorosan kötődik ugyan ide, de az András napi ólom öntést sem lehet említés nélkül hagyni. Az ólmot felolvasztották, egy régi kis edénybe és mikor olvadt volt(forró) hideg vízbe öntöttek belőle. Mindenki magának. A hiedelem szerint a lányok meglátták a jövendőbelijüket, a kiöntött mintában. Öntöttem én is, de csak valami kriksz-kraksz látszott, ahogy a fém a vízbe került. Van még pár hasonló, esemény ami ide kötődik, de ennyi elég.
Számomra az advent szó helyett, nemes fémekkel jelölt vasárnapok ugranak be. Meg az, hogy régebben, akkor a boltok nyitva tartottak, ünnepi nyitvatartással.

2011. november 25., péntek

Forró csokoládé

Itt a hideg őszi idő. A havas, vagy hómentes téli estéken egy kis meleg ital jól esik. Lehet az egy csésze tea, egy bögre kakaó, vagy bármi amit szeretünk. Pár forró italnak a receptjét leírtam. Van amit csak emlékezetből, de reménykedem benne hogy nem hagytam ki semmit.



forró csokoládé

 1dl tej, 1 dl tejszín, 10 dkg csokoládé(helyette kakaópor édesítve és felfőzve)), esetleg vanília, fahéj, vagy más fűszer(szegfűszeg, csípős fűszerek). Ha egy kicsit több tejet adagolunk hozzá, akkor egy hígabb de még mindig remek italt kapunk.
 Felmelegítjük a tejet és a tejszínt. A vaníliát is hozzáadjuk. A csokoládét is megolvasztjuk és hozzáöntjük. Forrón tálaljuk a bögrékbe. Vagy csészékbe adagoljuk, ki mit használ.
Készíthetjük kakaóporral is, csak akkor először elkészítjük a csokoládét, majd a meleg tejjel (tejszínnel vegyítjük tálalás előtt) Kiélhetjük a kreativitásunkat a konyhaművészetbe. Lehet fehér csokiból is készíteni. Teljesen más ízt kapunk. Az ízesítőket is változtathatjuk. Fahéjjal is megszórhatjuk a tetejét, akár dekoráció formájában. A tejet ízesíthetjük még sokféle fűszerrel, amit kedvelünk.

2011. november 24., csütörtök

Sütőtök krémleves




Fél kg sütőtök, 1 kanál olaj, friss zsálya levél, pár kanál reszelt sajt, só, bors, másfél liter húsleveslé, vagy víz.

A tököt megtisztítjuk és felkockázzuk. Az olajon kicsit megpirítjuk. Felöntjük a leveslével. Megszórjuk az apróra vágott zsályával. Könnyű frisset szerezni, mert a zsálya a hó alatt is tökéletesen megél. Fagy se zavarja.
Fűszerezzük meg sóval, borssal és főzzük meg. Ha puha krémesítjük és tálaláskor szórunk rá sajtot. Díszíthető magvakkal, vagy zöld fűszerekkel.


2011. november 18., péntek

Novemberi reggel

 Mai fotók, kicsit korábban indultam, hogy meg tudjak állni kattintani. Kesztyűbe nem ment.
Repce
Rózsa késői levelei
Gondolkodik a nyárfa, hulljon a levél, vagy se?
Ugar

2011. november 15., kedd

Dió



Mostanában gyakori beszédtéma a diótörés.
Az olajos mag a fogyókúrás étrendbe is belefér. Omega–3 zsírsav van benne, csakúgy mint a halakban. Vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz. A magnézium megtalálható, természetes körülmények között. Az E és B-vitamin tartalma is segít a szervezet természetes működésének. Egy-két marék a diétákba simán beleépíthető. Diéta nélkül is egészséges tápanyag. A gyerekek szívesen fogyasztják. Akár natúran. Ugyanakkor bármire, akár a vajas kenyérre is rászórhatjuk dekorációnak és finom ízt ad. Most nem térek ki a süteményekre és tésztára, elég sokoldalúan felhasználható.

Megtisztítom, az esetleges hibás, vagy selejt diót is. Kiszárítom és zacskóba rakom. Ha nagyon hideg lesz és nagy hó, akkor kicsit összetöröm kalapáccsal. A madáretetőbe szórom, a többi mag közé. Nagyon szívesen fogyasztják az apró madarak. Néha ugyan a szarka is beügyeskedik, de csak egy pár lakik a kertbe, annyi elmegy. A töréséről az idén tanultam újat, amit szívesen alkalmazok ezután.

2011. november 9., szerda

Kerékpárral a fogyásért


Kicsit elkalandoztam a blogom eredeti témájától. A karcsúsodásomról mostanában nem is regéltem semmit. A súlyom tartom, még nem csipegettem vissza a leadott kilókat. Csak nem sikerült, még egy kicsit leadni. Azért nem is annyira sürgős. Inkább csak a gondolat, hogy milyen jó lenne ha... Ahhoz az a kor is kellene, ami vele járt azzal a súllyal.
A kerékpározás kellemes fogyókúra. A lábak terhelését magunk szabályozzuk (meg a szél, ha olyan kedve van). Nézelődhetünk egy kicsit jobbra balra. Ez csak az autó mentes helyen igaz. Meg a kerékpárúton. A szomorú az hogy nemsokára le kell rakni. A szobai kis vacak nem az igazi, csak illúzió romboló. Jó ráülök, ha már megvan, de ajándékot nem illik kritizálni.
Ezek egy érdekes videóról jutottak eszembe. Nem az én videóm, de egy igazi fogyókúra. Innentől csakis a nőnemű látogatók olvassanak. A férfiak nem igazán értékelnék ezt a videót. Én minden esetre nagyon jót kuncogtam rajta.
Ez is fogyókúra. Csak gondoljuk végig, ennyit kerékpározni, még ha csak helyben, akkor is komoly kalória égetés. Nem kell a kilométereket róni. Egy helybe kerékpározunk. Társaságba és remek szórakozással.
Annyira nem érdekes, de a csakazértis munkálkodott bennem, amikor idehoztam. Hát ugye nem éppen a chippendale, de azért...........