Hozzávalók:
Mindenféle gyümölcs, amit befőttben szívesen fogyasztunk:
körte, alma, őszibarack, sárgabarack, cseresznye, megy, szilva, de folytathatnám a sort elég sokáig.
A barnulásra hajlamosakat(körte, alma, barackfélék) pihentessük előtte néhány órát picit ecetes vízben és csak utána tegyük bele, hogy megmaradjon a természetes színe.
Egy nagyobb zárható edénybe(5-6 liter minimum) szórunk egy kis réteg cukrot a fenekére egy centi vastagságban. Teszünk rá egy réteg idénygyümölcsöt, kezdhetünk a cseresznyével. Csak megtisztítjuk, nem fontos a magozás. A gyümölcsre egy sor cukrot szórunk és leöntjük 2 dl rummal, amiben elkeverünk egy késhegynyi nátrium-benzoátot. Az edény tetejét lezárjuk és legközelebb folytatjuk a következő gyümölccsel. Mindig cukorral és rummal zárjuk a réteget. Tehetünk a gyümölcsök közé egy egy pár citrom karikát. Arra vigyázzunk, hogy hogy mindig ellepje a lé az új réteget. Mindig enged levet, egyszerre ne tegyünk sok réteget bele, két három nap alatt feljön a lé és mehet az új réteg. Ősszel (vagy amikor tele van)a legfölső réteget bőven cukrozzuk meg, és locsoljuk meg rummal. Bármikor vehetünk ki belőle és visszazárás után nem romlik meg.
A leve egy egyedi gyümölcslikőr, amit bárki szívesen fogad.
Nem kell gőzölni, eláll.