2013. március 16., szombat

Még egy kis tél


Nem terveztem már a téli fotókat, de egy kicsit sok lett ez a márciusi hó. A fél ország katasztrófa övezet, az utak lezárva, az elakadt járművek a hó alatt. Ez egy kicsit sok lett. Ehhez képest felénk csak szolid hó volt, pedig jutott ide is rendesen. Ez a kint felejtett kerékpár mutatja, hogy akadt egy kis csapadék.
  Pedig nem maradt kint huszonnégy órán át.

Ez az aranyvessző éppen virágokat hoz, de most a hó is rákerült, pedig a tavasz színét akarta mutatni. A jégcsapért kicsit sétálni kellett, de levettem a fotó kedvéért és egy fatörzshöz raktam. Kicsit már fázott a kezem, igyekeztem a fotózást befejezni.

2013. március 14., csütörtök

Március 15

Csak egy zászló lobog a képen, de melléírtam a dátumot. A pontokat lehagytam és a címből is, nem is tudom miért...

Nálunk a  1848-as forradalom kezdete és Nemzeti ünnep lett utólag. Nem térek ki a politikai részre,  a művészek megemlékezése figyelemre méltó. Írók és festők emlékeztek meg alkotásaikkal. Mi csak szavakkal és egy képpel, adózunk.
Most a kép nem március idusára(Julius Caesar) emlékére van itt. Csak a mi kis szerény ünnepünk, ami csak nekünk jelent sokat. Attól függetlenül, hogy világviszonylatba is elég sok esemény köthető ehhez a naphoz. Nem írok a fiatalokról sokat, mert most sem túl békés a .....

2013. március 11., hétfő

Besamel mártás



Ez az a mártás, amit csaknem mindenhez használunk. A süteményeknél alapból, mindegy hogy sós vagy édes. A sült húsokhoz is nagyon jól lehet fűszerezni, a csőben sült tésztákhoz kihagyhatatlan. A nyár zőldféléinél, akár rakott valamit készítünk, ott is hasznos.
Az édesnél a vaníliával nagyon finom, de lehet akár színezni és krémhez adagolni.
Sósnál a gyömbértől a borsos változatig bármi tökéletest, amit szeretünk..

Az alap szükségletei:
liszt
tej
vaj
csipet só
A mennyiségnél ha először csináljuk, kevéssel kezdjünk:1 kanál liszt, egy lapos kanál vaj( 2,5 dkg), két és fél deciliter tej
A tejet fölmelegítjük, és félrerakjuk. A vajat felforrósítjuk és a lisztet beleszórjuk. Kicsit pezsegtetjük, éppen hogy színe legyen, anélkül hogy elkezdene barna lenni. A tejet apránként adagoljuk lassan hozzá, folytonos keverés mellett. Besűrítjük lassú tűzön és egy csípet sót adunk hozzá.
Innentől kezdve fűszerezzük, ízesítjük attól függően hogy édességhez használjuk fel, vagy valami sóshoz.

2013. március 9., szombat

Tavaszi színek


Egy kis tavasz a mai délelőttről. Hetek óta a receptjeim tervezem felrakni, de mindig jön valami kis új, ma egy kis tücsök lett a vendég. Egy rigót hallgattam, de lefotózni semmi esélyem nem volt az ágak között. Azért az énekét élveztem a kerti kapirgálás közben.

 Kicsit korán jelent meg ez a kis fekete, nem ellenőriztem, hogy alszik-e, vagy csak pihen. a harmadik lehetőségre nem is gondolok.

2013. március 8., péntek

Nőnapi virág

A valamikori nőnap a női egyenjogúságért indult. Magyarországon 1948 óta ünneplik meg. Ma már semmi köze a harcos nőkhöz, inkább egy kedves gesztus a férfiak részéről.

2013. március 5., kedd

Tavaszi hirnökök II

 Tavasz napéjegyenlőség a csillagászati tavasz, március 21. körül van.
Én most mégis tavaszinak ható képeket raktam fel, pedig még a hivatalos tavasz odébb van. De a rügyek idejében elindulnak és a jó idő ígéretét adják, igaz hogy tegnap reggel az ország leghidegebb pontján voltam éjszaka, de később már a kertbe is lehetett egy kicsit tevékenykedni. 


A tyúkhúr már elindult és rendületlenül virágzik, ahol nincs, ott meg igyekszik kibújni. Valamiért minket kedvel, talán mert elég sok a szabad terület ahol kedvére fejlődhet, nem igényes. Akár az útszéli fűben megbújva is képes fejlődni. Hirtelen nézve szép apró virágok, de egyúttal erőszakos gyomnövény.  Közönséges tyúkhúr (Stellaria media) a szegfűfélék családjából(beceneve: libahúr, lúdfű stb.). Képes egy több ezer magot létrehozni egy egyed, és hosszú ideig alvó állapotba marad a mag. Még húsz év múlva is életképes.
Ugyanakkor gyógynövényként hasznos kis növény. Ha megmossuk a zsenge leveleket, a salátákhoz adagolhatjuk. Kis mennyiségben gyógyszer helyett jó, fűszerként.  Szárítva is tárolhatjuk télire, bár ez a növény csaknem egész évben vendégünk.


 Pár recept a tyúkhúrhoz, nem saját: 
A receptek forrása http://terebess.hu/
 Tyúkhúrleves. A tyúkhúrt megmossuk, megtisztítjuk, finomra vágjuk vagy pépesítjük. Világos rántást készítünk, a tyúkhúrhoz adjuk, húslével felöntjük, sózzuk, a levest 1/4 óráig főzzük. Főzés közben egy kis csomó kaprot lógatunk bele, majd kb. 5 perc után eltávolítjuk. Pirított zsemlekockával tálaljuk.
Tyúkhúrfőzelék. Szalonnát és hagymát megpirítunk, a finomra vágott tyúkhúrt hozzáadjuk, sóval, szerecsendióval ízesítjük, 15 percig pároljuk, vízzel vagy fehérborral felöntjük. Tálalás előtt liszttel besűrítjük és pirított dió-, illetve manduladarabokkal tesszük felejthetetlenné.
Tyúkhúrsaláta. A növényt a keményebb száraktól, a már elsárgult levelektől megszabadítjuk, megmossuk, lecsepegtetjük, apróra vágjuk. Ecettel, olajjal, kevés mustárral, sóval, borssal, csipet cukorral ízesítve salátaöntetet készítünk. A növénnyel összekeverve rövid ideig érni hagyjuk. A salátát ízesítjük még gyermekláncfű, mezei sóska leveleivel.

Még egy kis kedvcsináló színesség.
 Már ő is a virágzásra fordítja a figyelmet, a viaszos levelei most is mutatósak.
 Még egy kis tavaszi ébredés az avarban.
 A barka is siet, hogy a mókusoknak is legyen egy kis télirevaló táplálék.
A katica itthoni, a tulipánágyásba pihent, de valahogy gyomlálás közbe a levél alól előkerült. Kicsit odébb raktam pár levelet is kapott, a jukka alatt mg rengeteg ideje van pihenni, ott nem gereblyézek.