2014. július 10., csütörtök
2014. július 6., vasárnap
Uborka
Az idén elég szabványon kívüliek az uborkáim, pedig a vetőmag az a megengedett. Görbe, nem görbe, az enyém, ez van, salátának tökéletesen megfelel.

Olyan sok saláta változata van, hogy csak ami éppen most készült azt dobom fel, a többit majd egyszer. Csak a fotót elkészíti, elfelejtem ebéd előtt.
Uborka saláta
Párat a kés alá fogtam és a végeit ledaraboltam a majdani ebédhez(ha fiatal a héj marad). Most leszedtem a héjat, mert az öregeket kellett elhasználni, ami kicsit már sárguló végű(elbújt a lombok között) és a kígyó uborka kinézetűeket(honnan lettek?) kerültek bele. A kis kézi szeletelővel apró karikákká varázsoltam pillanatok alatt, az ujjam nélkül.


A végén készítettem egy kevésből, inkább a fotó kedvéért, és nagyon kevéssel.
2014. július 4., péntek
2014. július 2., szerda
2014. június 30., hétfő
Aszalt gyümölcs(cseresznye)



Gyengék lettek a fotók, a meggyről se lett túl jó, de nála megvárom hogy meg aszalódjon.Véleményem szerint akár erkélyen is elkészíthető egy kis türelemmel, ha nincs gépünk és nem akarunk rá beruházni, mert nem használjuk ki. A napfény megvan és a meleg mindenhol jelen van. Ha a cseresznye nem is, de a meggy termés rengeteg.
Most fedeztem fel ezt a kis makróképet a cseresznyéről, hát akkor jöjjön ide ő is. Igaz hogy kicsibe raktam ide, de kinagyítható, csak étvágycsinálónak. Nekem meg ki kell bírni, hogy csak mértékkel egy két félszemet..
2014. június 24., kedd
Meggylé (szörp, dzsem)
Meggy
cukor (nálam édesítő kerül bele)
Nátrium-benzoát
Most az hogy leszedjük a meggyet természetes, ha nem vásároltuk valahonnan. Ha magunknak szedjük nem sok szár lesz rajta, sokkal gyorsabban haladunk. Leszedjük a maradék szárat és átmossuk a meggyet többször. Itt már dönteni kell, hogy meggy húsát felhasználjuk-e vagy eldobjuk.
Ha nem kell, akkor elmaradhat a magozás. Én magoztam, hiszen a meggyhús tökéletesen felhasználható lekvárokhoz, krémekhez. A kimagozott meggyet ledaráljuk, vagy kézzel kicsit összetörjük, és engedjük hogy a levet kiadja. A legtetejét megszórjuk kicsit cukorral (vagy édesítővel) mielőtt lefedjük, és hagyjuk pihenni 8-10 órát, érdemes sok édesítőt(cukrot) tenni hozzá, hiszen elolvad a pihenés alatt. Mikor letelt, akkor leszűrjük a levét, ha szeretnénk hogy a szörp legyen sok, akkor textilen is átszűrjük teljesen lecsöpögtetve, csak a tömény hús marad ki. A léhez adagoljuk a cukrot(édesítőt)ha kell még, és elkeverjük benne amíg megolvad(cukor, kb. 70dkg 1 liter léhez, de ha a meggyhez adjuk alapból, akkor is hasonló az arány). Ha nem teszünk hozzá vizet, hidegen is elrakható. Az édes szörpöt üvegekbe adagoljuk csipet tartósítót szórunk a tetejére és lezárjuk, mehet a polcra. (A tartósítót tehetjük egy vékony réteg celofánra a tető alá, akkor nem kerül a befőttbe, de segít az elállásban.)
Ha teljesen biztosra akarunk menni(nagyon sok soká használjuk el) lehet forralni is a szörpöt és úgy rakni az üvegekbe, a szokásos száraz dunsztba pakoljuk másnapig pihenni.
Lekvár, dzsem:
A kimaradt meggyhúst feltesszük a tűzhelyre és folytonos keverés mellett lekvárrá főzzük. Ha nem akarjuk hogy darabos legyen, akkor egy kicsit mixerrel összetörjük, de nem fontos. Félkészen megkóstoljuk, hogy elég édes-e, itt még lehet édesíteni, ha szükséges, de utána addig főzzük míg elolvad, eloszlik a cukor. Ha készen van, üvegekbe adagoljuk, lezárjuk, és mehetnek a szörpök mellé. Nem kell sokáig főzni, elforralni a levét, gyorsan kész van.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)