2015. július 17., péntek
Hólabda blog, receptek és egyebek: Napraforgók III (2015)
Hólabda blog, receptek és egyebek: Napraforgók III (2015): A nyár szépségei, igaz, hogy nem kerti, inkább gazdasági növények, de azért nekem tetszenek.
2015. július 16., csütörtök
2015. július 15., szerda
2015. június 26., péntek
2015. június 24., szerda
Ribizliszörp hidegen
A ribizlit leszedjük, hosszadalmas munka, és nem túl haladós, de biztos friss lesz az alapanyagunk. Megmossuk a fürtöket alaposan és leszárazzuk. A szemeket összetörjük alaposan és egy kevés nátrium benzoátot is szórunk közé. 2-3 kilóhoz egy kávéskanállal, bőven elég. Öntünk hozzá egy kevés vizet, én 1 kg ribizlihez körülbelül 2 decilitert tettem, de nem mértem. Lehet dupláját is. Hagyjuk pihenni néha megkeverve, hogy kiadja a színét és zamatát, legalább egy napig, de lehet kettő is.
Leszűrjük, hagyjuk lecsöpögni egy tüllön (textilen) keresztül, még a magokat is felfogja az anyag. A kinyert levet édesítjük szörpnek cukorral 1:1 arányba, de ha sűrű a lé, kevesebb is elég.
Én egy stevia keverékkel készítettem, de szórtam bele másfajta édesítőt is. A mennyiséget nem mértem. Állni hagyjuk amíg fel nem oldódik az egész cukor, gyakran kevergetve.
Ha feloldódott, tiszta üvegekbe töltjük, a lezárás előtt kis celofánréteget teszünk a kupak alá, ha teljes biztonságot szeretnénk és egy csípet tartósítót rakunk a kettő közé. Ez is segíti a tartósítást, de anélkül is eláll.
Arányos hozzávalók:
1 kg ribizli
víz(2-4 dl)
A lé súlyával azonos mennyiségű cukor.
Kevés nátrium-benzoát
(esetleg egy csípet borkősavat is használhatunk)
A fotón látszik, megmaradt a színe elég élénken, főleg a zöld háttérrel érvényesül.
Leszűrjük, hagyjuk lecsöpögni egy tüllön (textilen) keresztül, még a magokat is felfogja az anyag. A kinyert levet édesítjük szörpnek cukorral 1:1 arányba, de ha sűrű a lé, kevesebb is elég.
Én egy stevia keverékkel készítettem, de szórtam bele másfajta édesítőt is. A mennyiséget nem mértem. Állni hagyjuk amíg fel nem oldódik az egész cukor, gyakran kevergetve.
Ha feloldódott, tiszta üvegekbe töltjük, a lezárás előtt kis celofánréteget teszünk a kupak alá, ha teljes biztonságot szeretnénk és egy csípet tartósítót rakunk a kettő közé. Ez is segíti a tartósítást, de anélkül is eláll.
Arányos hozzávalók:
1 kg ribizli
víz(2-4 dl)
A lé súlyával azonos mennyiségű cukor.
Kevés nátrium-benzoát
(esetleg egy csípet borkősavat is használhatunk)
A fotón látszik, megmaradt a színe elég élénken, főleg a zöld háttérrel érvényesül.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)