2011. április 28., csütörtök
2011. április 20., szerda
Ünnepi köszöntés
Mindenkinek boldog ünnepeket!
Most egyszerűen csak a húsvéti köszöntés képét rakom be. Majd valami kis recepteket leírok az ünnepekből. Ha el nem fogy a menü, fotó előtt.
Én legjobban a virághetet figyeltem. A növényeimet elrakni. (Az idén nem vártam meg a virághetet, mert jobb volt az idő!)
Virágvasárnap a húsvétvasárnap előtti vasárnap, nagyböjt utolsó vasárnapja. Csakhogy az idei húsvétra, nem lesz egy szál jácint se. Mind elnyílt már, legfeljebb orgona akad. (igaz ma már nem kell a locsolóknak virágot kitűzni). Eszembe jutott ez az öreg locsolóvers.
Zöld erdőbe jártam
Kék ibolyát láttam
El akart hervadni
Szabad - e locsolni
Ma már ez sem igaz. Minden ibolya elnyílt. Ez nem panasz, inkább ténymegállapítás volt. Azért ennek az ünnepnek is meglesz a szépsége, varázsa (mosogatnivalója is). Az apró betűst a megszokás írta-))))
Szeretem, mert a tavaszt (jelképezi) hozza el, virágokkal. Zöld lombokban gyönyörködhetünk egy ideig. Igaz a kultúrnövények között a gyom is megterem, de legalább kicsit mozgunk a friss levegőn!
2011. április 18., hétfő
˝One Lovely Blog Award˝
Ma megajándékozott egy kedves blog barátom ˝One Lovely Blog Award˝ ˝Egy szép blog díj˝ ajándékával.
Nem tudom mivel érdemeltem ki ezt a díjat, hiszen semmi csodát nem tettem. Mindenesetre nagyon boldogan elfogadtam.
Az ajándékozom a blogvilágban a blog-nya Budi oldalán érhető el. Indonéz az anyanyelve. Ebből következik, hogy nem igazán tudom a nevét lefordítani. Azt hiszem ez nem is számít, inkább a kedvessége.
A díjat én is szeretném megosztani a bloglátogatóim között. Az előző tizenöt személyt jelölt meg. Hogy nekem sikerül-e nem tudom. Megpróbálom. Természetesen nagyon sok a kedves látogatóm, de ha mindnek elküldöm, a húsvéti sonkát se tudom megfőzni. Akiknek több oldala van, majd visszajelzik, melyik linket tegyem ki nekik. Addig a nevük helyettesíti!
Majd folytatom, de még értesíteni is kell az oldalakat.
Én nem teszek ki hozzá kötelességeket, akkor már elveszik a varázsa is. Mindenki kedve szerint használja fel.
Én nem teszek ki hozzá kötelességeket, akkor már elveszik a varázsa is. Mindenki kedve szerint használja fel.
2011. április 17., vasárnap
Töltött dagadó
Töltött dagadó, kis repedéssel |
Hát miután a dagadót nem szúrattam fel és idehaza senki, aki segítene, az első a töltelék helyének a kialakítása. Lassú és babra munka. A végén a mini kedvenc késemet letettem, és egy nagyobb kést vettem elő. Ez már segített az elindulásban.
Türelmesen igyekeztem befelé, mint egy óvatos barlangász. Nem szerettem volna komoly sérülést okozni az ebéden. Egy aránylag kis réssel megúsztam. Gyengén sóztam. Lemostam a deszkát, késeket stb. Gyorsan kattintottam a géppel, hiszen tervbe vettem a barlangászás közben, hogy ezt is megírom. Ha hamar megeszik, ugrik a fotó!
Zsömle (hús nagyságától függően, 2–3tojás, Egy fej vöröshagyma, zöldség zöld, fokhagyma, (darált húst kihagytam)
Fűszerek (só, bors, stb.)
Közbe már a zsömle is megpuhult az áztatással. Kifacsartam. A vöröshagymát apróra kockázva megpirítottam. A zöldség zöldet apróra ollóztam(kevés borsika füvet is vágtam bele, bors helyett) Fokhagymát is belezúztam.
Összekutyultam az egészet a tojásokkal együtt. Pici zsemlemorzsát szórtam hozzá.
Beletömtem lazán a dagadóba az egész anyagot. A végére a hústűket szúrtam be. A rést nem bántottam, hiszen a tojás nem engedi, hogy nagyon kijöjjön a töltelék. Tepsibe raktam és a tepsi szélétől kapott alufóliát. Egy ideig azzal sütöttem, majd levettem, hogy színt kapjon.
Töltött dagadó |
Köretnek nekem sóskafőzelék, a többségnek párolt rizs.
2011. április 12., kedd
Káposzta saláta.
Ehhez nem kell sok szöveg.
Fehér káposztából készítjük. Ez a korai zöldes külsejű, nem az igazi hozzá. Szükséges hogy fehérek legyenek a levelek. A primőrt felejtsük el. Akkor inkább a múlt évi, betároltat használjuk. Vagy várjunk egy kicsit.
A mennyiséget nem szükséges leírni. Szájíz alapján fűszerezzük. A leszeletelt(gyalult) káposztát gyengén besózzuk, és hagyjuk pihenni egy kicsit.
Majd saláta levet öntünk rá. Ezt viszont mindenki másképpen keveri. ( só, olaj, cukor, bors, ecet)
Nálam pár kanál vízbe, csípet édesítő és ecet( bor vagy étel), nem csavarom ki a sótól a káposztát, inkább kevesebb sót használok. Állni viszont kell, legalább egy órát hogy igazi legyen.
Lehet dekorációnak leheletvékony lila hagyma karikákat szórni a tetejére. Nyáron a színes paprika csíkok is vidámabb színt adnak neki. Végső estebe pár sárgarépa csík is megteszi.
2011. április 10., vasárnap
Kaszáljunk, ássunk ki mindent, ami él?
Kedves netes barátom felháborodása keltette fel a figyelmem, a (ritka és védett)gyógynövény beszerzésének új módijára. . Nekem is a szívem szakadt meg. Hát miért éppen a ritkaságokat kell elemelni? Gyógynövény vagy nem, azért nem kellene lekaszálni (és gyökerestül kiásni).
Ha annyira gyógyulni szeretne, ott a csalán, cickafark és még azon kívül rengeteg hasonló, amik nagy mennyiségbe teremnek, és nincsenek extra igényeik. Megélnek bárhol. Csaknem korlátlanul a rendelkezésre állnak. Vagy csak az gyógyítja a lelküket, amihez nehéz hozzájutni. Amivel kárt lehet okozni. Mi boldogan sétálunk a természetbe, maximum a fényképezőgéppel. Mások titokba ártó szerszámokkal szerzik meg a szépségeket.
Kicsit elszomorodtam.
http://www.rtlklub.hu/hirek/belfold/cikk/362427
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)