2015. március 26., csütörtök
2015. március 22., vasárnap
Zöldbabfőzelék
fél kiló zöldbab
só
kevés liszt
tej
tejföl
fél kanál olaj
A zöldbabot megtisztítjuk a két végét levágva. Ha kell szálkátlanítjuk, a végét oldalirányba húzva. Ha szálkás fajta akkor darabolás közbe is lehúzzuk a szálkákat. A legjobb persze, ha fiatal a bab és szálkamentes. A Juliska félék szálkásak, mégis finomak fiatalon. Ha mirelittel dolgozunk, akkor ez a lépés kimarad.
Megmossuk és felrakjuk vízbe főni, hogy elfedje a babot. Picit sózzuk a levét és közben elkészítjük a habarást és a rántást. Nálunk szokás mellé egy nagyon pici rántás is, halványra pirítva egy csöpp lisztet az olajon. Más íze lesz mint a sima habarással. A rántást egy kevés hideg vízzel felöntjük, és ha majdnem jó a zöldbab hozzáöntjük.
Egy kanál lisztet elkeverünk tejbe habverővel, csomómentesen, lassan hozzáöntjük a habarást is a főzelékhez. Ha összeforrt készen is van. Tálaláshoz lehet egy kis tejfölt is tenni bele, vagy mellé. Köret tetszőleges, lehet bármi.
2015. március 16., hétfő
2015. február 11., szerda
2015. február 3., kedd
Hájas
Egy kis téli csemegézés, akkor is jól esik, ha nincs hóesés az ablakon kinézve. A kelt tésztát télen sokkal többször készítjük, mint a nyári hónapokban. Hogy szokás, vagy a téli kalóriapótlás? Igazán mindegy.
Már meg van írva a receptje, alul belinkeltem, annyi a különbség hogy itt háromsarkosakat is hajtottam.
A töltelékek is változtak, itt a diósak is megjelentek.
Itt kikukucskált a a lekvár, nem nyomtam össze eléggé. Nem okozott gondot, ez is elfogyott.
Itt a recept olvasható:
http://holabda.blogspot.hu/2013/01/kelt-hajas.html
A kelt tésztákat nem soroltam a sütemények közé, valami régi beidegződés hogy ennek kalács volt a beceneve. Most rájöttem, hogy nyugodtan lehetett volna, na majd ha lesz kedvem jóvá teszem.
Már meg van írva a receptje, alul belinkeltem, annyi a különbség hogy itt háromsarkosakat is hajtottam.
A töltelékek is változtak, itt a diósak is megjelentek.
Itt kikukucskált a a lekvár, nem nyomtam össze eléggé. Nem okozott gondot, ez is elfogyott.
Itt a recept olvasható:
http://holabda.blogspot.hu/2013/01/kelt-hajas.html
A kelt tésztákat nem soroltam a sütemények közé, valami régi beidegződés hogy ennek kalács volt a beceneve. Most rájöttem, hogy nyugodtan lehetett volna, na majd ha lesz kedvem jóvá teszem.
2015. január 29., csütörtök
Itt a tél
Megérkezett az évszak első hava, gyorsan
lefotóztam még sötétben, mert reggelre nem biztos, hogy találok még valamit. Lassan erre már a szánkó csak nosztalgia lesz, elrakva a jobb időkre, vagy kirándulásra.
A borostyán mögött a sötét éjszaka és pár hópehely csillanása.
A kerti zsálya könnyen megközelíthető sötétbe is, ezért ő is a fotóalanyok közé került. Őt nem zavarja a hó, hiszen télen is megtartja a lombozatát.
A borostyánt könnyű volt lekapni, persze vakuval. Ha villanyt nyitok az udvaron sokkal rosszabb lett volna a felvétel.
lefotóztam még sötétben, mert reggelre nem biztos, hogy találok még valamit. Lassan erre már a szánkó csak nosztalgia lesz, elrakva a jobb időkre, vagy kirándulásra.
A borostyán mögött a sötét éjszaka és pár hópehely csillanása.
A kerti zsálya könnyen megközelíthető sötétbe is, ezért ő is a fotóalanyok közé került. Őt nem zavarja a hó, hiszen télen is megtartja a lombozatát.
A borostyánt könnyű volt lekapni, persze vakuval. Ha villanyt nyitok az udvaron sokkal rosszabb lett volna a felvétel.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)