2010. január 17., vasárnap

Torta sütés nélkül.

Darált kekszet használunk.
Kevés margarinnal (vajjal),és egy adag kifőtt kávéval összekeverjük.
És tejet adagolunk, hogy kemény egynemű legyen.
Édesíteni nem feltétlenül kell hiszen a keksz tartalmaz édességet.
Kitöltünk vele egy formát,jól lenyomkodva.
Terítünk rá egy adag krémet:
Készítése:
Édesített tejet felforraljuk,közbe kevés lisztet kikeverünk hideg tejjel.
Fél liter tejhez, két evőkanállal használunk.
Folyamatos keverés mellett a tejhez keverjük,és lassú tűzön forraljuk.(ha szükséges kézi
habverővel keverjük az esetleges csomósodás elkerülése végett)
Ha megfőtt,belekeverjük a margarint(vajat),és vaníliával ízesítjük!
Hagyjuk kihűlni,mielőtt felhasználjuk.

Vagy egy adag puding készre készítve,és azt használjuk krém helyett.

Ha nagyon ügyesek vagyunk akkor felső réteget is rakunk rá kekszes alapból.
Én legjobban a gyümölcsös tortasütőt kedvelem,mert ha belepréselem a kekszes dolgokat,akkor fejre állítva kiborítom és ott a kész hely a krémnek!

Boríthatjuk csokimázzal is mint a többi tortát.
De ha csak kókuszreszelékkel szórjuk meg(főleg ha nem sikerült a felső lapot rá...)akkor is nagyon jól néz ki.
De tortadara is megteszi,vagy sima csokiforgács...
Ha lebontjuk a formát,vagy kivesszük belőle,az oldalát is befedhetjük ugyanazzal amivel a tetejét!

Torta piskótából!

Kevés gyakorlatú háziasszonyok is elkészíthetik.
Tepsibe készítünk piskótalapot.
(6 tojás,6 evőkanál liszt,6 evőkanál cukor,én pici sütőport(szódabikarbónát)is szoktam tenni bele.Tojást szétválasztjuk,és a sárgáját habosra keverjük 5 kanál cukorral.A fehérjét keményre verjük egy kanál cukorral.A sárgájához adagoljuk a sütőport,és a lisztet,összekeverjük,majd óvatosan a fehérjét is hozzá adagoljuk,és kilisztezett tepsibe rakjuk)

Ha kész a lap, két téglalapot vágunk,ha kockára szeretnénk ha kerekre akkor két kört vágunk ki.
Ha nincs formánk,akár egy kis tál is lehet a forma.
A lehulló tésztadarabokat összemorzsoljuk,és darált diót is adunk hozzá.Margarinnal(vajjal) összekeverjük,amíg krémes állaga nem lesz.
A két lap közé kenjük,és lenyomatjuk.
A tetejét és oldalát tetszőlegesen fedjük le csokival,vagy cukormázzal,amit kedvelünk

2010. január 8., péntek

Hó? Hó!

Pici hó,és máris olvadás,
durva szél,és áradás.
Alul jég és felül eső,
rálépni meg észveszejtő.

De a hó majd elfedi,s lehet
fenékre, orra esni eleget.
Nam törik csontod,
csak könnyedet ontod.

Továbbra is a kilóknál a téma.

Enyhe kis felszedés,másfél kiló.
Mondjuk ennyi főzés mellett nem is csoda...
Lassan indítom az újabb akciót.
Persze nem 30 40 kg a fölös súly,mert akkor már késő lenne.
Még egy 6-8 kilót szeretnék leadni( bár az még a leánysúlyom volt).
Majd azt meg is tartani,és az a nehezebb...
Közbe papírra vetem a karácsonyi kukacka receptjét is.
A darálós sütemény beceneve nálunk!
És cukor helyett sóval készül.
Mondjuk vanília helyett a kömény szokatlan,de sikeres lett.

2010. január 7., csütörtök

Cseresznyés pite.

Egy élesztőkockát felfuttatunk tejbe(csipet cukorral).
Cseresznyét kimagozzuk, ha friss,és tésztaszedőn lecsorgatjuk.
(Jelenleg a nyáron eltett felezettet használom,beleöntöm tésztaszedőbe,és lecsurgatom a levét.)
Kevés fahéjjal megszórjuk(ízlés dolga)édesítjük a szükségesre.

Tálba lisztet szórunk 70-80dkg,beletesszük a felfuttatott élesztőt,két tojást,csipet sáfrányt(vagy kurkumát),sót.
Cukrot is szórunk bele(én édesítőport).
Fakanállal kezdjük összedolgozni,a langyos tejet adagolva hozzá.
Fánktészta keménységűre alakítjuk,és kikeverjük hólyagosra a fakanállal.
A tepsit megszórjuk liszttel,és beleterítjük a tésztát.
A cseresznyét még újra lerázzuk a tésztaszedővel(a leve finom ital) és picit átforgatjuk liszttel.
Így nem ül le a tészta aljára.Ráterítjük a tésztára,picit bele is nyomkodjuk,és mehet a sütőbe.
Magasra kel,és tűpróbával ellenőrizzük, átsült-e.
Ha kész, porcukorral meghintve(anélkül is finom)tálaljuk.

Darálós sütemény másképpen.

Egy sütőport kevés liszttel,összekeverek.
Csomag margarin (vagy vaj) kis pohár tejföl,kevés tej,tojás.
Őrölt kömény tetszőleges mennyiségbe.
Sót rendesen,és az egészet egyneműre gyúrom,jó keményre..
Ha szükséges akkor még lisztet adagolok.
Húsdarálón formázóval átengedem.A kis csíkokat begörbítem mint a kiflit.
Ha nincsen akkor csörögemetélővel is lehet formázni.
Esetleg kiszúrni félholdakra.
Finom sós,sokáig eláll(na),ha nem tűnne el korábban..
Ránézésre semmi extra nincsen benne, de az íze annak aki szereti a köménymagost, remek.
A fotó photoshopos manipulálás,mindig eltűnik mire fotóznák.