2010. január 20., szerda

Őszibarack Miától


Tészta:

30 dkg porcukor


20 dkg margarin


1,5 dl tej


2 tojás sárgája


1 evőkanál szódabikarbóna


Ezt az egészet habosra keverjük, és 2 órát pihentetjük.(fontos)


2 óra pihenés után 70 dkg lisztet gyúrunk bele.


A tésztából dió nagyságú gombócokat formázunk, sütőlemezre rakjuk, hézagosan. mert sülés közben nőnek.


Előmelegített sütőben egész világosra sütjük.


Amikor a tészta nőni kezd, egy zsákvarró tűvel, (fogpiszkáló, hústű)a gombócok közepébe szúrunk,hogy a tészta ne repedjen meg.


A sütőből kivéve egy hegyes késsel kikaparjuk a gombócok közepét, óvatosan mert könnyen törnek.


Amikor kész, krémmel töltjük és kettőt összeragasztunk, ezután már csak díszíteni kell.


Krém


4 púpozott evőkanál lisztet simára keverünk 3,5 dl tejjel,majd lassú tűzön sűrűre főzzük.


A tűzről levéve dió nagyságú margarin keverünk hozzá, hogy ne bőrösödjön a krém. Kihűtjük!


20 dkg margarint, 20 dkg porcukorral, 3 dkg kakaóval habosra keverünk, amikor kész és a főzött krém is kihűlt a kettőt összedolgozzuk, habosra keverjük. Evvel töltjük a barackot.(Van aki dúsítani szereti a kikapart morzsalékkal egy kicsit, úgyis finom).


Díszítés


A barackot kenőtollal először a fennmaradt tojásfehérjével bekenjük, utána rögtön a barack egyik felét vérnarancs a másik felét őszibarack aromával megszínezzük (ízlés szerint),majd finomított kristálycukorba forgatjuk.(ha nincs őszibarack aroma, jó a mandula is).Buxus levéllel, vagy marcipánnal díszítjük.

2010. január 19., kedd

Párolt csirkemáj, borzas krumplival. (soványan)





Mi mindent megtanulunk,ha úgy szeretnénk fogyni hogy ne haljunk éhen...

Ezekből is tálalok egy két receptet,jól nem lehet lakni,de itt vagyok a gép előtt...

Ez a diétába is belefér,ha nem addig csipegetünk amíg az egész el nem fogy.

Szükséges hozzá kevéske csirkemáj szív nélkül.
Apró krumpli héjába megfőzve.
Vöröshagyma(fokhagyma)
Só (vagy ételízesítő)


A májat átmosom hideg vízbe többször,és hagyom lecsurogni.
Lelkierőt gyűjtök és kikocogok a hóba,hogy valóba friss zöldségzöldem legyen.

(firefox szerint nem jó a helyesírása,na de én másként gondolom...)
Gondosabb embereknél a fagyóba is előfordul pár csomag.
Megmosom,és mire kell az is megszárad(ha mégse akkor picit leitatom törlővel)

A vöröshagymát apró darabolom(picit sírdogálva)és a lábasba dobom,a lecsurgatott feldarabolt májjal együtt.(az epét mi adjuk , ha odaég,így a májba nem szükséges)
Hagyom párolódni,kicsit kevergetve.
Ha akad zöldpaprika,pár kocka belemehet.Pár perc múlva fokhagymát is beledobjuk(ha nem készülünk éppen randevúra,akkor elhagyjuk)
A gáz elzárása előtt kicsivel,sótartalmat is adunk neki(só,ételízesítő,vagy hasonló)
Időbe lezárom mielőtt pürésedne-)

Közbe a krumplit megfőzőm héjastul,a levébe kevés sót dobva..
Megtisztítom,ha mégse lenne apró krumpli, vagy nem nemszeretem dolog a tisztítása,megteszi közép nagy is.Fel kell kockázni nagyjából egyformára...
Nyáron a parázskrumpli a tökéletes,de mivel éppen a hó esik....(ezt csak hozzágondoljuk)

A petrezselymet felaprítom(ehhez a művelethez a kopott ollómat használom,mert a ruhát már alig,de a zöldféléket még simán szeleteli)
És nem kell egy plusz deszka, plusz kés is a mosogatóba...
Rászórom a krumplira,és tálaljuk az étket.

Nyáron az újhagymával is lehet javítani rajta,és persze többfajta párolt zöldség is kerülhet egy tányérra.Télen legfeljebb a sárgarépa, ami még tartalmaz is finom nyári ízeket.

Savanyú káposztát tehetünk mellé saláta helyett.
Laktató vacsora,de ebéd helyett is megteszi.

Ha nem megyünk le az edény aljáig,belefér a fogyókúrába...

2010. január 17., vasárnap

Torta sütés nélkül.

Darált kekszet használunk.
Kevés margarinnal (vajjal),és egy adag kifőtt kávéval összekeverjük.
És tejet adagolunk, hogy kemény egynemű legyen.
Édesíteni nem feltétlenül kell hiszen a keksz tartalmaz édességet.
Kitöltünk vele egy formát,jól lenyomkodva.
Terítünk rá egy adag krémet:
Készítése:
Édesített tejet felforraljuk,közbe kevés lisztet kikeverünk hideg tejjel.
Fél liter tejhez, két evőkanállal használunk.
Folyamatos keverés mellett a tejhez keverjük,és lassú tűzön forraljuk.(ha szükséges kézi
habverővel keverjük az esetleges csomósodás elkerülése végett)
Ha megfőtt,belekeverjük a margarint(vajat),és vaníliával ízesítjük!
Hagyjuk kihűlni,mielőtt felhasználjuk.

Vagy egy adag puding készre készítve,és azt használjuk krém helyett.

Ha nagyon ügyesek vagyunk akkor felső réteget is rakunk rá kekszes alapból.
Én legjobban a gyümölcsös tortasütőt kedvelem,mert ha belepréselem a kekszes dolgokat,akkor fejre állítva kiborítom és ott a kész hely a krémnek!

Boríthatjuk csokimázzal is mint a többi tortát.
De ha csak kókuszreszelékkel szórjuk meg(főleg ha nem sikerült a felső lapot rá...)akkor is nagyon jól néz ki.
De tortadara is megteszi,vagy sima csokiforgács...
Ha lebontjuk a formát,vagy kivesszük belőle,az oldalát is befedhetjük ugyanazzal amivel a tetejét!

Torta piskótából!

Kevés gyakorlatú háziasszonyok is elkészíthetik.
Tepsibe készítünk piskótalapot.
(6 tojás,6 evőkanál liszt,6 evőkanál cukor,én pici sütőport(szódabikarbónát)is szoktam tenni bele.Tojást szétválasztjuk,és a sárgáját habosra keverjük 5 kanál cukorral.A fehérjét keményre verjük egy kanál cukorral.A sárgájához adagoljuk a sütőport,és a lisztet,összekeverjük,majd óvatosan a fehérjét is hozzá adagoljuk,és kilisztezett tepsibe rakjuk)

Ha kész a lap, két téglalapot vágunk,ha kockára szeretnénk ha kerekre akkor két kört vágunk ki.
Ha nincs formánk,akár egy kis tál is lehet a forma.
A lehulló tésztadarabokat összemorzsoljuk,és darált diót is adunk hozzá.Margarinnal(vajjal) összekeverjük,amíg krémes állaga nem lesz.
A két lap közé kenjük,és lenyomatjuk.
A tetejét és oldalát tetszőlegesen fedjük le csokival,vagy cukormázzal,amit kedvelünk