2010. július 14., szerda

Ribizli szörp



Hozzávalók: 1 kg ribizli, cukor

Elkészítés: Megtisztítjuk és megmossuk a ribizlit, összeturmixoljuk, és hűvös helyen egy napig pihenni hagyjuk. Másnap leszűrjük, megmérjük a gyümölcslevet, és ugyanannyi súlyú cukorral felforraljuk. 15-20 percig kis lángon főzzük, majd üvegekbe töltjük, és azonnal légmentesen lezárjuk.

Kerti borágós ital

       
Készítsünk nyári nagy melegben jeges teát ízlés szerint gyümölcs vagy fekete teából, majd tegyünk bele frissen szedett borágólevelet. Ha összeérik, kellemesen frissítő hatású. Na ez viszont nekem nem igazán ízlett.
Megittam, de aki kedveli az igazi aromákat, csak az készítse el.

Menta tea

Lehet a mentaleveleket szárítani teának. Erre főleg a fiatal levelek (hajtások) a megfelelőek.
A leszedett leveleket megmossuk, és kirakjuk száradni. Én a vékony nagypárnahuzatot részesitem előnybe, mert nem éri a leveleket a napfény, és gyorsan száradnak.
Hűsítő, emésztést segítő és görcsoldó hatásáról ismeretes.
Fél liter vízhez, két csapott  teáskanál (összemorzsolt) mentalevelet adunk .Hagyjuk állni 6-8 percig.Ízesítjük mézzel, vagy édesítővel.
Lehet pár csepp citromlevet is adagolni, ízfokozónak. Forrón kell fogyasztani, finom ital.

2010. július 8., csütörtök

Hársfa tea

Ehhez csak a leveleket szedtem le, megmostam, és szárítani kezdtem. Nagyon jó a hideg téli napokon a megfázás (nátha) ellen. Enyhe vízhajtó hatása is van. Az idegrendszert i megnyugtatja.
Leforrázzuk a tealeveleket, és 10 percig lefedve állni hagyjuk. Kevés mézzel ízesítve fogyasztjuk, de lehet natúran is. Természetesen jó forrón isszuk meg.
Kis izzadással egybe kötve segít.
Megihatjuk természetesen nátha nélkül is, csak azért mert finom.