2010. július 20., kedd

Tocsni



Tök hajasan (cukkinit használtam, de jó a csillagtök is, vagy másfajta)
Pár krumpli,
tojás, hagyma
 Fokhagyma,
zöldség zöld
 Só, bors, liszt
Sütéshez olaj (vagy zsír)
A zsenge tököt megmossuk, és a végét levágjuk. Hajasan lereszeljük a nagy lyukú reszelőn. Reszelünk hozzá burgonyát is.(tisztítva)
Hagymát is közé szeleteljük. Zöldség zöldet apróra vágjuk, és beleszórjuk. A fokhagymát belepréseljük. Fűszerezzük sóval, borssal.
Ráütjük a tojást, és alaposan elkeverjük. Kevés liszt segít abban hogy egységes masszává alakuljon.
A forró zsírba rakunk egy kanállal, és ellapítjuk. Mindkét felét megsütjük, és leitatjuk a zsírt.
Feltétnek is jó főzelékekhez. Vagy csak símán elfogyasztható. De lehet párolt burgonyát adni hozzá. A burgonyát párolás után, megszórjuk aprított petrezselyemzölddel.
Mielőtt félreértenénk egymást, ez nem diétás recept.

2010. július 14., szerda

Gyümölcsös palacsinta


Összekevertem egy adag palacsintát, és hagytam pihenni.
Az idei szűkös termésnél a maradék málnát, ami frissen nem fogyott el, nem fagyasztottam le. Nem volt annyi.
Mivel már mosott volt, csak beleöntöttem egy parányi lábasba.  Lassú tűzön főztem, kevés cukor hozzáadásával.
Nem tettem hozzá semmit, csak a türelmem. Ügyelnem kellett ki ne fusson. Még habot is szedtem róla. Kicsit besűrűsödött és hagytam kihűlni.
Meggyből is készítettem vele egy időben, ha már úgy is a tűzhely rabja voltam. De annak már a saját levéből öntöttem ki egy keveset. Amit később el is fogyasztottam jégkockával és vízzel.
Most már pihent a palacsintatészta, és nekiálltam kisütni. Két sütővel csináltam hogy gyorsan végezzek. Hagyományos a sütőm, de szeretem.
Meggyet raktam az egyik palacsintába, és öntetként is tettem rá.
A málnást is hasonlóan töltöttem meg, de evés közbe kisétált belőle a málna.
Mindegy finom volt a magokkal együtt, csak nagyon kevés.

Ribizli szörp



Hozzávalók: 1 kg ribizli, cukor

Elkészítés: Megtisztítjuk és megmossuk a ribizlit, összeturmixoljuk, és hűvös helyen egy napig pihenni hagyjuk. Másnap leszűrjük, megmérjük a gyümölcslevet, és ugyanannyi súlyú cukorral felforraljuk. 15-20 percig kis lángon főzzük, majd üvegekbe töltjük, és azonnal légmentesen lezárjuk.

Kerti borágós ital

       
Készítsünk nyári nagy melegben jeges teát ízlés szerint gyümölcs vagy fekete teából, majd tegyünk bele frissen szedett borágólevelet. Ha összeérik, kellemesen frissítő hatású. Na ez viszont nekem nem igazán ízlett.
Megittam, de aki kedveli az igazi aromákat, csak az készítse el.