2010. szeptember 18., szombat

Karalábé leves, soványan

1 karalábé
2 kis sárgarépa
1 szem burgonya
Fűszerek
Petrezselyemzöld
Tejföl
Megtisztítunk egy zsenge karalábét, a legfiatalabb leveleket is megtartjuk. Apró kockákra vágjuk. Két három kis sárgarépát is megtisztítunk, és hasonló nagyságúra kockázzuk. Egy közepes nagyságú burgonyát külön lekockázunk.
A karalábét és a sárgarépát nagyon pici olajon(zsíron) kevergetve dinsztelem egy darabig. Ettől aranysárga színe lesz a levesnek.Mielőtt pirulni kezdene hozzá adom a krumplikockákat, és felöntöm vízzel. Leves mennyiségűre. Hagyom forrni lassú tűzön. Közbe a zsenge karalábéleveleket lecsíkozom, és beleszórom. Az eres részét eldobom. Ezt öreg karalábéval nem lehet mert annak a levele már nem az igazi. Egy szál hagyma zöldet(vagy egy fej pici hagymát, egészbe) is beleszeletelek.
Fűszerezem (só, ételízesítő). Törött paprikát nem szoktam, mert a színe a répátol arany lesz. Ha hígnak találom akkor a tejfölbe teszek egy fél kanál lisztet, és a teljes készenlét elött pár percel belekeverem. Legtöbbször elhagyom ezt, és csak a tányér mellé teszek tejfölt (így fogyókúrás is). Ha teljesen kész, a láng lezárása előtt beleszóróm a petrezselyemzöldet, és lezárom a lángot. Csak a zöldet ollózom fel,a keményebb szárat nem. Fotót nem csináltam, mert ez nem mutatós inkább finom. Ja, és akkor még eszembe se jutott hogy megírjam.

Töltött paprika

Paprika
30 dkg darált hús
6-8 dkg rizs
Pici vöröshagyma
1 tojás
Kevés liszt (rántáshoz)
Fokhagyma gerezd.
1 kanál étolaj                         
fűszerek.                       
 Néhány közepes méretű zöldpaprika. Kiszedjük a a csumáját, és az ereket, magokért is benyúlunk.
Megmossuk kívül belül, és hagyjuk lecsöpögni.A hagymát megpirítjuk egy picit, és azt is hagyjuk kihűlni. A rizst félig megfőzzük, és hagyjuk kihűlni. Ha langyos összekeverjük, a rizst a tojással és a hússal. A hagymát is hozzákeverjük.
Sót és borsot teszünk hozzá. Én kedvelem, ha pici őrölt köménymag is van benne.
Beletöltjük a zöldpaprikákba, lazán, hogy főzés közbe ne repedjen szét. Majd a paradicsomlébe feltesszük főni. Ha megfőttek kiszedjük a paprikákat, és világos rántást készítünk a paradicsomléhez. Összefőzzük mártásnak.Mielőtt  végleg elkészülne, visszarakjuk a paprikákat és összeforraljuk. Nálam, néhány paradicsom mag is látszik, de attól még ehető!

2010. szeptember 13., hétfő

Almás sütemény változatosan

Egy csomag margarin, cukor ízlés szerint.
Pici só,1 tojás, egy kis tejföl.
Liszt,1 sütőpor.

A szoba hőmérsékletű margarint tálba tesszük. Hozzáütjük a tojást és a sót rászórjuk. A cukrot is ráterítjük, majd a tejfölt öntjük hozzá. Beleszórjuk a sütőport és összekeverjük. amennyi lisztet fölvesz, annyit adunk hozzá, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Nem tapogatjuk sokáig mert a kezünktől is melegszik. Kicsit a hűtőbe tesszük.
Az almát lereszelem, és picit cukorral párolom. (fahéjat adok hozzá.)
(két lapot kinyújtva lehet pitézni vele.)

Gyorsabb recept.

Megvesszük a mirelit leveles tésztát. Ha kiengedett, akkor a nyújtódeszkán kiterítjük, és leheletvékonyra nyújtunk egy-egy levágott darabot belőle. Apró kockára daraboljuk, és az előre elkészített almából, egy kávéskanálnyit adunk minden kockára. Picurka kifliket csinálunk belőle, és jó távol rakjuk egymástól a tepsibe. Mikor teli van minden tepsi és a hócipőnk is akkor abbahagyjuk. A maradék tésztát egybe kinyújtjuk ráterítjük az almát egy csíkba, mint a bejglit feltekerjük, az úgy kerül a tepsibe.

Az okosabb háziasszony azzal kezdi.

Na ebből is lehet almás pitét csinálni, és tényleg gyors...

Tök felhasználása, mint recept.

Sütőtök felhasználása lesz egy ideig a receptem. Még csak néhányat ismerek, de majd kikísérletezem a többit is.

Túl sok sütőtök termett.
Majd elvisszük haza, ahol esetleg még a régi recept alapján fölhasználhatják.
 Még gyermekkoromban használtuk elég sokat. Most leírom ezt a módszert, tanulságul.
Késő őszi fagyok előtt a legpraktikusabb elkészíteni. Azokból a tökökből készítjük elsősorban, ami már nem fog beérni. Leszedjük őket,mielőtt megfagynának. A szárát ledaraboljuk. Ha nagyon sárosak lemossuk őket. Majd egy tiszta deszkát keresünk, és egy üstöt is mellé. Fogjuk a baltát (a répareszelő kicsit strapásabb, de finomabb)
és kisebb kockákra daraboljuk. Magostól mindenestől felkockázzuk. Persze a romlottat nem rakjuk közé. Belerakjuk az üstbe. Mosunk közé egy kevés apró krumplit. Csak úgy héjasan. Alágyújtunk, és megfőzzük. Ha kihűlt, kevés kukoricadarát vagy korpát adunk hozzá. Majd vödörbe adagoljuk. Elindulunk vele a disznóólhoz. A kimosott vályúba adagoljuk.
A többit a fantáziára bízom.
Az érettről majd később írok, mint receptről.