2010. november 7., vasárnap

Pásztor kaja


Éppen leírtam a tarhonyaleves receptjét, (már régen lefotóztam és vázlatszerűen készen volt., berakni persze most is elfelejtettem) amikor eszembe jutott az e heti élményem.
A heti xy.. újságban olvastam  egy pásztortarhonya receptet, és megállt az eszem. A recept szerint a tarhonyát külön edénybe főzzük. Majd a többi hozzávalót, másik edénybe stb... (én másképpen főzöm, de ez most nem recept.)
Csakhogy a pásztortarhonya lényege pont az volt, hogy egy bogrács elég  hozzá, és abból is fogyasztották el. Ezt még egy sima kis háziasszony is tudja. Néha nagy bakikat olvasok, pedig kedvelem ezt az újságot.
Képzeletemben a pásztorok 3-4 bográcsot is cipeltek magukkal. A suba alatt persze. Lehet hogy melegük volt?

Esetleg inkább nem is ettek, mint egész nap vonszolják, vagy a kunyhóból szorultak volna ki

2010. november 6., szombat

Spagetti tök tésztával.

Tészta cukkinival és egyébbel, tetszőleges variáció

Az alapötlet nem az enyém, én csak variáltam. Cukkinis tésztának a receptjét még Xexiske ajánlotta tavaly.
A héten viszont olvastam a meglepetésbe a spagetti tököt mint köretet. (egyszer majd úgy is kipróbálom).
Szükséges: tök (cukkini, vagy.. ami van.) tészta, valami kis husi (sonka, esetleg párizsi, de megteszi egy kis húsos szalonna is.) vöröshagyma, fokhagyma, fűszerek, petrezselyemzöld, olaj (vagy a szalonna zsírja), zöldpaprika. (a szezonjába néhány karfiol kocka is finom, de télen nem sok ízt ad)
A tököt megmostam és a haját rajta hagytam. Apró csíkokra szeleteltem hosszában (tök irányába) 3-4 cm darabokra. Majd a csíkokat oldalra fordítva tovább szeleteltem. Mintha spagetti lenne, olyan csíkok alakultak ki. Hasonlóra vágtam a gépsonkát.
A legvégén a vöröshagymát, paprikát. Nem egy edénybe raktam őket, hiszen külön kell megsütni.
Ha szalonnát használunk azzal kezdjük a sütést (apró csíkok). Ha kisült kiszedjük és a tököt dobjuk bele. Keverés mellett átpároljuk. Rászedjük a szalonnára, és sorba mindent megpárolunk (sütünk).
A végén az egészet feltesszük együtt sülni, és akkor fűszerezzük. Beletesszük a fokhagymát, a legvége felé a petrezselyemzöldet, apróra vágva. Picit összeforgatjuk, és a főtt tésztához adjuk. Tejfölt pötyögtethetünk ide, oda tálaláskor.
Én a lusta desszertet adtam utána.

2010. november 1., hétfő

Megemlékezés

Most ide még képet se készítettem külön, csak egyet bedobok. Amit már a képeslapküldőbe tettem. Nem a kép, a gesztus a lényeg.

2010. október 31., vasárnap

Krémes szalakálival.

Ez eléggé kellemetlen illattal rendelkező sütemény. Ez csak sütés közben érvényes. Később finom sütemény lesz belőle.
rémes krémes
Az alapanyagok elég olcsók.
Egy tojás, fél kiló liszt, 1 csomag szalakáli, csipet só, egy kevés édesítő, egy dió nagyságú zsír (vagy hasonló alapanyag).
Természetesen egy kevés tej is kell a tésztához. Összegyúrjuk az egészet egybe, mintha simán tésztát készítenénk. A szalakálit rendesen szétszórjuk a liszten gyúrás előtt. Sajnos nyújtani is olyan vékonyra kell, ahhoz, hogy igazi finomság legyen. A nagy gáztepsi hátuljára méretezzük és körbevágjuk. Annyiszor nyújtjuk mérjük amíg a tészta tart. Amit ledarabolunk, a végén azt is újragyúrva felhasználjuk. Ha minden lap készen van, akkor kisütjük a tepsi hátlapján egyenként. Pár perc kell csak a sütéshez, nem kell megbarnulni a tésztának. A tepsi hátuljáról óvatosan csúsztatjuk le mert kőkemény, könnyen törik. Hagyjuk kihűlni a lapokat.
Közbe megfőzzük a krémet. Kell hozzá tej, liszt, cukor (édesítő), vanília, vaj vagy margarin.
A lisztet kevés tejjel habverővel kikeverjük csomómentesre. A tejet cukorral és a vaníliával felforraljuk. Forrás közben belekeverjük a lisztes tejet és krémmé főzzük. Ha kész lezárjuk a gázt, és a vajat hozzákeverjük. Addig keverjük amíg feloldódik. Leteszünk egy lapot és kenünk rá krémet, majd a következő lapot ugyanígy. Annyi laposat csinálunk amilyen magasra szeretnénk. Csak másnap igazi finom. A tészta beissza a krémet.
A krém is készülhet másképpen is, vagy csak a sima besamel mártás. A lényege hogy folyékony legyen egy kicsit, mert a lapokat az puhítja fel.
 A tetejére porcukrot szórunk, mint a parányi hóesés lett volna.
A képen a tetején is krém van, de ez egyéni ízlés szerint lehet (így nem kell annyira édesíteni).

Sütés közben ajánlatos még télen is nyitva tartani az ajtót, mert a szalakáli eléggé rossz illatot áraszt.
Krémes

2010. október 26., kedd

Töpörtyűs pogácsa.

A mennyiség nálam most ennyi volt.
 1kg liszt, 2 élesztő, pár kanál olaj, fűszerek, egy kis tej, 1 kis tejföl, 2 tojás, töpörtyű (nem mértem, csak saccoltam).

Felfuttatom az élesztőt, langyos tejben, csipet cukorral. Egy kispohár tejfölt öntök, a tálba. Lisztet is beleszórom. Sót teszek hozzá. Őrölt borsot, és köménymagot. Beleteszem a felfuttatott élesztőt. Csipet étolajat is teszek hozzá.
Töpörtyűs pogácsa
Ütök bele egy egész tojást, és egy sárgáját. A fehérje majd a teteje kenéséhez. Bedagasztok egy nagy adagot. (1kg liszttel) Ha szükséges langyos tejet adagolok hozzá. Hagyom kelni. Közbe a töpörtyűt ledarálom, és picit fűszerezem(baromfi töpörtyű).
A megkelt tésztát deszkára rakom, és picit kinyújtom, vagy húzom. Rakok rá a darált töpörtyűből, és összehajtom. Majd megismétlem. Ez miatt lesz szép leveles a pogácsa. Majd kiszaggatom, bevágom a tetejét, kiolajozott, lisztezett tepsibe rakom, kicsit távolabb egymástól. Megkenem a tojásfehérjével és megy a sütőbe. Sietek lefotózni, hogy el ne felejtsem.

2010. október 24., vasárnap

Párolt karalábé

Kezdődik az őszi karcsúsodási akcióm. Újra felrakok néhány emberkínzó receptet. Lelkiismeretesen meg is eszem, mielőtt leírnám az összetételét. Sose tudni, ugye ha nem élem túl, akkor más már ne főzze meg. Családom tagjai persze nem fogyóznak velem, így még nagyobb önuralom kell. Eldöntöttem, hogy a nekik készített menükből is rakok fel. Azok a jók, a nekem készülő, mikor hogy sikerül, de megeszem.
okt.15
A mai menü.
Párolt karalábé párolt tökkel vegyítve , és tükörtojás hozzá. Valami kis kalória nekem is kell.
Szükséges (1 személyre, két étkezésre.): 1 karalábé, valamennyi tök, kevés só. A tükörtojáshoz csípet olaj, tojás. (kell az én önuralmam, hogy elég is legyen ez a menü)
A karalábét megpucolom, és lecsíkozom,( mint a szalmakrumplit), majd felteszem párolódni. Időnként megkeverem, közbe a tököt is megtisztítom, és csíkokká alakítom. (lehet reszelni is a nagy lyukú reszelőn). Ehhez lehet idősebb tök, nem muszáj zsengének lenni. A fajtája? Én cukkinit használtam, de elég öregecske volt.
párolt karalábé
Ha félig puha a karalábé hozzáteszem a tököt, és picit megsózom. Készre párolom abban a lébe amit saját maga enged.
Tükörtojással és önuralommal fogyasztom.
(család : tarhonya leves és pörkölt, tésztával)