2011. január 5., szerda

Keksztorta

Sima háztartási kekszből készített alaplap (darált keksz, kevés fekete kávé, vaj, tej összegyúrva).  Gesztenyepüré, kicsit ízesítve, kevés vajjal puhítva.
Kekszpor lap, gesztenyés massza, kekszpor lap, vajkrém vaníliásan édesítve. Amíg el nem fogy az alapanyag. Tetején olvasztott csoki.

Sós sajtos félhold!

Sajtos sós félholdak! Leveles tészta az alap, kinyújtva megkenjük tojással. Megszórjuk sajttal. Kis félholdakat szúrunk ki. Nem a recept a fontos, csak az újévi lapot nem akarom törölni, a receptek eltüntetik! A sajtos félholdakat is eltüntették, alig találtam a fotózáshoz. Persze én is idejébe kezdhettem volna fotózni.

2011. január 2., vasárnap

Bejgli

 Egy kis bejgli. A diós már a fotóra sem jutott, ami azt jelenti, hogy nem jutott eszembe azonnal a fotózás. Csak az ünnep másnapján, délután.
A bejgliről nem sokat lehet mondani, a szokásos kelt tészta (1kg liszt, 1 élesztő, 1 tojás, cukros tej a kelesztéshez, kevés sütőport is szoktam tenni hozzá, só, pici olaj) összeállítom és hagyom kelni! A mákot cukros tejbe felfőzöm, szórok bele reszelt citromhéjat, hagyom kihűlni.
A kelt tésztát vékonyra nyújtva megterítem a mákkal és feltekerem. Tojással megkenem, mehet a sütőbe.

2010. december 27., hétfő

Boldog Új Évet


Egy esztendő lezárása, felmérés az egész évi eredményekről. Mini évzárás. Vidám búcsúztatás, ünneplés, amivel tisztelgünk az elmúlt évnek! Ugyanakkor az új évet is köszöntjük és ünnepeljük. A 2011- es év hasonló lesz mint az előző. Csak a remény hatalmas.

2010. december 20., hétfő

Boldog Karácsonyt!


December 24 a böjtölés napja. Ekkor volna a mákos guba fogyasztása a megszokott, sovány levessel. Vagyis a nekem való menü. Nem írom le, mert pár kiflit, egy kis édes tejjel mindenki nyakon tud önteni. A mákot se nehéz rászórni. Ha elfelejti megdarálni... jó a foga-) Mostanában a hal jött divatba karácsonykor. Nálunk az Alföldön a disznótorosnak volt helye az asztalon, karácsonyi ünnepen. Mindig előre vágtak, hogy az ünnepen csak tényleg ünnep legyen. Mákos kalácsnak kellett lenni, de nem emlékszem hogy bejglinek neveztük volna. Mindig azt mondták : - Sütök egy kis kelt hajtottat. (persze tájszólással).
 Nálam már előfordult, hogy nem volt hajtott karácsonyra, mert alig fogyott. Mostanában viszont újra kérik. Megvan hogy mit sütök, de a receptet esetleg jövőre rakom fel.
Mindenkinek szép karácsonyi napokat!

2010. december 17., péntek

Hó!

- Hát ez vajon micsoda? A levegőből hullik mindenhova. Még a bundámra se vigyáz. Botrányos. A hátamon is érzem hogy van.
 A lábam szára is olyan lett, és milyen nedves. Megpróbálom megmosni.
-  Nézd meg a lábamat, nedves. Nem vigyázol rám?
 - Hát tényleg nem érted hogy fázok. Nincsen neked szíved, hagysz a földön. Vegyél már fel !
- Neked nem fázik a talpad? Most látom hogy te nyugodtan sétálgatsz. Én ennyire el lennék kényeztetve?