2011. március 17., csütörtök

Csicsóka


Csicsóka!
Tavaszi kapirgálás közbe pár csicsókát is kiborítottam. Behoztam és átmostam. Felhasználtam uzsonnára, csak simán lereszelve és csipet salátaöntettel. Fotó nem maradt róla, finom édes volt, (pedig az édesítőt kihagytam belőle). Közbe eszembe jutott, hogy pár szóval megemlékezzek róla. Hiszen a szülői háztól kísér az utamon ez a növény. Jó, inkább az utódai. De már gyermekként ismertem, ahogy a kerítés mellé volt ültetve. Néha a tövébe ültünk, hiszen az árnyéka elég nagy volt

A vitaminok ilyenkor is előfordulnak a kertben, csak figyelni kell rájuk. Ha termelünk csicsókát, akkor kora tavasszal is szedhetünk belőle. Az év bármelyik időszakában szedhető. A vitaminbomba mellettünk van. Nyáron a virágai a kert díszének is megfelelnek. Hatalmasra megnőnek, mint a napraforgó, csak a virágai kisebbek. Ha a kert mellett fű van a csicsóka azt is lefékezi, régen a tarack visszaszorítására is alkalmazták. Igénytelen a művelésre, nem kell mindig pátyolgatni. Pár kapálással megelégszik. Hálás a tápanyagért. Kedveli a nyirkos talajt, de megél szinte mindenütt. Ha egyszer bekerült a kertbe, akkor szinte kiirthatatlan. Ha mégis szeretnénk, mert nem kívánt helyen van, nyáron lehet ritkítani. A zöld szárakat kiszedjük gumóval együtt. Nekem legalábbis ez vált be.
A gumó édeskés ízű. Gyerekként szívesen fogyasztottuk a kertbe, simán, mint a sárgarépát. Kicsit nehezebb a tisztítása, mint a burgonyának, de megéri.
A felhasználása elég sokféle a sütéstől az üdítőig, Nálam is szerepel a saláták között. Csaknem mindenre lehet használni, amire a burgonya is jó. Kicsit édesebb. A fogyókúrákhoz is remekül lehet alkalmazni, jóllakottság érzetet ad, és nem hizlal.

Ami fő dolog, fogyaszthatják bátran és korlátlanul a cukorbetegek is. Az édességtartalma jelentős, az íze viszont pótolja a cukrot. Gyengén párolva, vagy dinsztelve, édességnek is tökéletes csemege. Palacsintába töltve a gyerekek is szívesen fogyasztják.
Már a biblia is megemlítette.
Felhasználása:
Csak fantázia kérdése, mert szinte minden alapanyagunkkal harmonizál. Fogyaszthatjuk nyersen, salátákban, párolhatjuk, főzhetünk belőle szószokat, kifacsart levéből kitűnő turmixital készíthető – naranccsal, citrommal, mézzel, almával, de köretként csicsókalepényt készítenek, és kelbimbóhoz, csirkéhez adják.
Használható még:
Gyermekkori ételallergia!
Szív- és érrendszeri betegségek
Rákterápia
Kozmetikumként


A szakszerűbb magyarázatot a Wikipédia írja (bővebben ott).

˝A csicsókagumónak a burgonyánál 5-6-szor nagyobb rosttartalma gátolja az egyéb szénhidrátok és hizlaló tápanyagok felszívódását, fokozza laktató hatását, és meggátolja a székrekedés kialakulását. Kedvező biológiai adottságait pedig fokozza a kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink ásványianyag-tartalma, a béta-karotin-, B1–, B2-vitamin, niacin-, és C-vitamin-tartalma. Életfontosságú aminosavként: lizin, arginin, hisztidin, cisztin, triptofán, aszparagin található benne. Növényspecifikus anyagai: kolin, betain, szaponin, quercimeritrin. Gumói főleg inulint tartalmaznak, keményítőt csak csekély mennyiségben.˝
˝Ezt a nálunk méltánytalanul mellőzött gumós zöldséget a nagyvilág elegáns éttermeiben gyakran homár, libamáj, szarvasgomba, nemes tengeri halak, fésűkagyló és más drága ételek társaságában tálalják.˝



2011. március 15., kedd

Március idusa

Mai fotó. Az ibolya is elkezdett ünnepelni.

2011. március 14., hétfő

Túrógombóc


Túrógombóc készítése felhasználási útmutatóval!
Este elkészítjük az alapot.
Fél kiló túrót, egy tojással, kevés sóval elkeverünk. Adunk hozzá egy kis búzadarát. a mennyiséget a túró állaga határozza meg. Összeállítjuk és mehet a hűtőbe. Elméletileg egy óra elég pihentetni, de mi nem érünk rá. Így a hűtőbe kerül. Ha lehet, a krémtúrót ne használjuk erre a célra. Ezt személyesen tanultam meg.
Másnap a vízbe (ami forr) beledobáljuk az apróra formázott gombócokat. Miután feljönnek a víz tetejére, még főzzük egy ideig. A gombóc szétvágásával megnézhetjük átfőtt-e.
Közbe egy kis zsemlemorzsát is pirítunk. A leszűrt gombócokat beleforgatjuk, de adhatjuk csak natúran és a prézlit a tetejére kanalazzuk. Ha mindenki eszik, akkor leülhetünk mi is az étkezéshez. Ha kicsit ránk nézegetnek, akkor a recept a következő...
Hurkapálcát elővenni. Szöggel átütni a gombócokat és a hurkapálcára felhúzgálni. Félig minden hurkapálcát. Sütőbe megszárítani, nem baj, ha picit megég. Utána átfesteni színesre és mehet a padlóvázába dekorációnak. Vastagabb pálcára húzva, kisebb kalapács helyett használni, apróbb dolgokhoz megteszi. Csúzliba kavics helyett, ahol gyerek van. Lehetőleg kirándulás közbe, hogy az ablakaink megmaradjanak.
Megfogadni, hogy legközelebb ilyent nem is vállalunk. Legközelebb kezdjük elölről. Vagy tényleg csak egy órát pihentetjük, kicsit lágyabbra hagyjuk
Persze nem most készült a gombóc. Néha lefotózom a menüt, van amikor írok hozzá receptet, de előfordul hogy repül a fotó a lomtárba.
 A fotók illusztrálják hogy mire lehet még felhasználni. Mozaikot feltörni, vagy csak díszitő elemként!

2011. március 9., szerda

Kisérlet


 Sikerült pár képet akkora méretbe csinálni, hogy nem lehet weboldalra tenni. Csak ide tudom behozni a webalbumból. Ezek a gyakorló képek. A libák mozgása pocsék lett. Levenni pedig rengeteg idő.
Ez van.