2011. március 14., hétfő

Túrógombóc


Túrógombóc készítése felhasználási útmutatóval!
Este elkészítjük az alapot.
Fél kiló túrót, egy tojással, kevés sóval elkeverünk. Adunk hozzá egy kis búzadarát. a mennyiséget a túró állaga határozza meg. Összeállítjuk és mehet a hűtőbe. Elméletileg egy óra elég pihentetni, de mi nem érünk rá. Így a hűtőbe kerül. Ha lehet, a krémtúrót ne használjuk erre a célra. Ezt személyesen tanultam meg.
Másnap a vízbe (ami forr) beledobáljuk az apróra formázott gombócokat. Miután feljönnek a víz tetejére, még főzzük egy ideig. A gombóc szétvágásával megnézhetjük átfőtt-e.
Közbe egy kis zsemlemorzsát is pirítunk. A leszűrt gombócokat beleforgatjuk, de adhatjuk csak natúran és a prézlit a tetejére kanalazzuk. Ha mindenki eszik, akkor leülhetünk mi is az étkezéshez. Ha kicsit ránk nézegetnek, akkor a recept a következő...
Hurkapálcát elővenni. Szöggel átütni a gombócokat és a hurkapálcára felhúzgálni. Félig minden hurkapálcát. Sütőbe megszárítani, nem baj, ha picit megég. Utána átfesteni színesre és mehet a padlóvázába dekorációnak. Vastagabb pálcára húzva, kisebb kalapács helyett használni, apróbb dolgokhoz megteszi. Csúzliba kavics helyett, ahol gyerek van. Lehetőleg kirándulás közbe, hogy az ablakaink megmaradjanak.
Megfogadni, hogy legközelebb ilyent nem is vállalunk. Legközelebb kezdjük elölről. Vagy tényleg csak egy órát pihentetjük, kicsit lágyabbra hagyjuk
Persze nem most készült a gombóc. Néha lefotózom a menüt, van amikor írok hozzá receptet, de előfordul hogy repül a fotó a lomtárba.
 A fotók illusztrálják hogy mire lehet még felhasználni. Mozaikot feltörni, vagy csak díszitő elemként!

2011. március 9., szerda

Kisérlet


 Sikerült pár képet akkora méretbe csinálni, hogy nem lehet weboldalra tenni. Csak ide tudom behozni a webalbumból. Ezek a gyakorló képek. A libák mozgása pocsék lett. Levenni pedig rengeteg idő.
Ez van.




2011. március 8., kedd

Csak úgy

Mini szegfű
A mini szegfű nem a kertem dísze, csak ma megajándékoztak vele.


Kert igyekszik a hideg ellenére, csak a szélárnyékos helyeken.

2011. március 6., vasárnap

Mai nap képei!


 Reggel még csalósan indult a nap. Kisütött, de nyolc óra felé a mínusz győzött.
 Eléggé hideg volt, toporogtam, hogy le ne fagyjak. Később kicsit jóvátette.
Ma a nemzeti parkban láttunk egy gólyát. Nem tudom, hogy korai vendég-e, vagy el se ment.
Szép felhők voltak mindenütt. Igaz rövid ideig és el kellett kapni őket. Közbe pár hópehely is jelentkezett.

Délután három óra felé

Kicsit később

Négy óra felé
Reggel fél nyolckor

2011. március 5., szombat

Fánk farsangra.


Fánk farsangra. Igaz van egy fánk receptem fönn, de nem harapják meg egymást.
Egy kiló liszttel kezdtem, mert kicsit több személyre készült. Négy tojás, a fehérje habbá verve. Kis só. Másfél csomag élesztő.
Két kanál olvasztott zsiradék (vaj, margarin, olaj, zsír)
Csipet cukor a futtatáshoz, és a szükséges mennyiségű langyos tej.
Összekeverni, veregetni egy kicsit. Nem árt valami erősebb férfi családtag, aki kiveri a hólyagokat. Kicsit keleszteni, majd deszkán kiszaggatni. Még ott is kel egy kicsit. Forró olajba (nem égető) (zsírba) lehet pakolni. Egy kicsit a közepét benyomjuk, és az a fele kerül alulra. Ha szalagokat szeretnénk, egy picit fedő alatt süssük. Mikor megfordítjuk, a nélkül. Rácsra szoktam rakni, oldalra, de jó másként is, hogy az olaj lemenjen róla. Lekvárral (csoki mázzal) vagy csak porcukorral megszórva lehet fogyasztani. Nincsen megcukrozva a fotón, mert van családtag aki (bocsi, de ez van) gyengén megsózva fogyasztja, mint a lángost.
Szalagok tényleg alig látszanak.

Megjegyzések a fotózáshoz:

 - Sminkesek hol vannak?
 - Manikűr, pedikűr (nőnemű családtag)?
 - A háttér nem elég dekoratív!
 - Ne fogjam valamelyiket a kezembe?
 - Nem is mind fotogén.
 - Az ott nem elég kerek.
 - A szalag alig látszik.
 - Milyen beállás ez egy modellnek.
 - A modellek nem ehetőek, csakis a férfiak gondolják azt (női kritika).
 - Meztelenek a fánkok, semmi dekorációt nem kaptak.
 - Sorba állni fotózáshoz (férfi kritika).
 - Masni nem látszik (hozzánemértő).

2011. március 2., szerda

˝Megmutatom a bélyeggyűjteményemet˝



Olyan sokszor olvastam már a ˝megmutatom a bélyeggyűjteményemet,˝ hogy én is kedvet kaptam, megmutatni pár régi bélyeget. Fatengős világból valók. Ez látható abból is, hogy mennyibe kerültek. Most vagy az évek szaladtak el gyorsan, vagy a pénz romlott sietve. Nem számít, én is megmutatom, nem az egészet csak pár darabot, legközelebb a többit is. Az enyémek sokkal egyszerűbbek, nincsen extrájuk, csak a koruk. (nekem is a korom a gond. Kéményt kellene tisztítani?) Mégis aranyosak. Kopottak mert hevertek egy dobozba. Most ezekhez persze nem várható csippendél (chippendale)táncosok serege. Kevés értéket képviselnének a gyűjtőknél. Az utcáról se szándékozom valami vén szivart becsábítani. Akad itthon, az még nem is vén. Így csak mutogatom, hogy valamikor ez is olcsó volt. Sajnos a valós gyűjteményem nem emlékszem hova tűnt el. Lehet hogy a másik felem.........-)))))))
Szemiramisz függőkertje

Hajdúszoboszló








Virág. kakasmandikó


Dunakanyar (Vác)

Brandenburg



Negyven filléres bélyeg



2011. február 27., vasárnap

Ellentét

Havas tó
 Éles ellentét a két képen, amivel kísérleteztem. Egy tél és egy nyár.



Álmodozom a nyárról, ezért kísérleteztem a nyári képpel.

2011. február 25., péntek

Elbíztam magam.





Múlt héten lelkesedtem az első rügyektől. A pár kis virágkezdeményezéstől. Ma reggeli fotókat raktam be. Azóta is egyfolytában esik. Miért is gondoltam, hogy itt a tavasz? Mert olyan jó hinni. Élvezni a napsugarakat. Mintha mi is ujjá élednénk tőle.
Most erre várni kell egy kicsit. Most kijutott, visszamenőleg több évi? Behozza a természet a lemaradást. Vagy úgy döntött Ő is agresszívabb lesz. Persze még szerencse hogy a természet nem bosszúálló! Megy a maga útján.

Édes élet!




Szakemberek szerint a cukor ára jövő héten tovább emelkedik, eléri a 400 forintot is. Van egy kis cukorfelvásárlási láz.
 Ennek oka, hogy a cukor két harmadát importálják. A behozatal pedig nehézkes, ugyanis kevesebb cukrot tudnak előállítani a világon a szélsőséges időjárás miatt.
Csak tudnám, hogy miért kellett nekünk bezárni a cukorgyárakat. Ha ezt valaki elmondaná, annak örülnék....
Vagy a cukorrépa termelés csökkentése?????
Hm?????
Nem fogyasztok sok cukrot, de a méz is édesség, és ha oda begyűrűzik, akkor.

2011. február 20., vasárnap

Munkácsy évforduló.



Munkácsy: Pálmaházban
Munkácsy: Virágcsendélet
Munkácsy Mihály (1844-1900) a magyar festészet kivételes tehetségű és különleges sorsú egyénisége volt. Már életében ünnepelt és rendkívül sikeres festő, akinek műveiért Európa és Amerika gazdag műgyűjtői versengtek. Mind a mai napig Munkácsy a magyar művészet legismertebb képviselője.
Müncheni akadémián tanult festészetet Wagner Sándor műhelyében, tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Társulat támogatta. 1867-be visszatért Pestre, hol Eötvös József miniszter 800 forint ösztöndíjban részesítette Munkácsyt.


1891-be hozzáfogott az akkor épülő Országház számára megrendelt Honfoglalás c. képhez. A műhöz különböző embertípusokról számtalan fotótanulmányt készített Magyarországon. 1893-ban fejezte be a munkát.
Munkácsy: Honfoglalás

Mivel most évforduló van, elfér itt a bejegyzés.˝Az aranyecset ˝ mesterét kedveltem, szinte gyermekként. Pedig nem annyira a festményeit, mint az élettörténetét olvasgattam. ˝A nap szerelmese˝ tudott valamit, amivel maradandót alkotott. A restaurátoroknak kicsit sok a dolguk a festékanyagával, hogy maradandóak legyenek a művek, továbbra is. A honfoglalást órákig lehet nézegetni. Itt nem látszik, de a részletek aprólékos nézegetése az igazi élmény. Persze egy idő után vagy a kísérőnk, vagy az idő jelzi, hogy ennyi és vége. Mennyivel több képünk lenne, ha nem idegenben alkotott volna legtöbbet. A tehetségek akkor is elvándoroltak.( Ma szintén hasonló cipőben járunk).

2011. február 19., szombat

Pár kép

 Pár kis tavaszi hírnök igyekezett túlélni a februárt. Három négy fotóból hoztam össze egyet, mert elég kevés a látnivaló rajta.
 Ez kicsivel régebbi fotó, a téli káposzta kukucskál ki a hó alól. Azóta elveszítette azt a miniatűr fejét.
Ez egy természeti jelenség, csak nagyon megtetszett.

2011. február 15., kedd

Színes rizs.



A sárgarépát megtisztítjuk, apró kockára vágjuk, egy picit előfőzzük, fűszeres vízben.
A rizst egy kis kanál olajon pirítjuk kevés ideig. Csak éppen hogy fényesedni kezdjen. Ráöntjük a félig főtt sárgarépát. Megszórjuk aprított petrezselyemmel. Borsikafüvet (fotó) is darabolunk rá, ugyanúgy, mint a petrezselyemzöldet. Kevés kurkumát teszünk bele (késhegynyit). A sáfránnyal finomabb, de az jóval drágább. Óvatosan adagoljuk, elég intenzív íze van. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A színe aranysárga lesz a rizsnek. Félig megfőzzük, időnként keverve, vagy rázogatva. Majd lezárjuk a hőt és hagyjuk kipörögni. Nem tapad össze. Tökéletes köret egy kis húshoz, vagy csak fasírthoz. Nyáron persze lehet akár a rántott cukkini kísérője. Remek vacsora, de levessel főétkezésnek is tökéletes.
A mennyiséget nem írom le, mert ez teljesen egyéni ízlés dolga. Hasonlít a rizibizihez, de hüvelyes nélkül van elkészítve.