2011. december 12., hétfő

Egy régi recept, amit lassan felújíthatunk

 Nem az én tippjeim, régi újságokból gyűjtöttem össze. Az 1800-as évek közepéről és végéről gyűjtöttem ki.  A helyesírási hibákat békében hagytam, mert azok a korra jellemzőek. Belinkeltem azt a helyet, ahonnan hozzájutottam a régi írásokhoz. Legyünk kevésbé kritikusak velük.
http://epa.oszk.hu/ Olvasnivalók a régmúltból
 Egy régi recept amit lassan felújíthatunk, ha jól igyekszünk?

*
¸¸A kolozsvári „Hetilap” 82-ik számában „Fogarasi” aláirással sokkal természetesebb s egyszerűbb kenyérpótlékra figyelmeztet, s a Vasárnapi ujságot egyenesen felszólitja közleménye terjesztésére, melly szerint mult évben közlőnek egy nagynénje a kertjében nagy mennyiséggel termett sütő-tököt mindegyik felhasználta kenyérnek. Különösen kiemeli közlő, hogy a tök kenyértészta közé vegyitve nagyon szaporit, s jóizét azzal támogatja, hogy egy hirneves orvos jóizűt falatozott belőle. – A kezelés következő: A tököt meg kell tisztán hámozni, magvától megtisztitani, s darabokra apritva fazékba tenni, s elegendő vizben addig főzni mig lágyak lesznek a szeletek. 10 itcze liszthez 5 ittze főtt tököt kell keverni, ezt pedig 10 itcze vizzel összedagasztani „s többire nézve ugy bánni vele, mint más kenyér tésztával. – Azt irja továbbá a Hetilap, hogy a tök igen szaporitja a tésztát, és „sokkal jobb izt ad a kenyérnek mint a burgonya.” – Ha ez mind ugy van, miként megiratott, igen hasznos szolgálatot tett közlésével Fogarasi ur, szegényebb sorsu felebarátainak, mert egy láncz kukoricza között annyi tököt termeszthet a szegény ember, hogy egész évre elég lehet kenyérszaporitóul.
*
Mivel pedig a kenyérsütés körűl okosabb professort nem ismerünk a jó magyar gazdasszonynál, nekik ajánljuk a gyakorlati kisérleteket ezen uj felfedezéssel, s ha netalán kedvező eredménynyel fognának azok fizetni, szivesen fogadjuk az ide vonatkozó felvilágositásokat, s annak idejében közölni fogjuk t. olvasóinkkal.

Makk-kenyér. Boldog Isten, hová jutottunk! A téjjel mézzel folyó Kanahán közepében arról kezdünk értekezni, hogy mint lehet a bükkmakkból kenyeret sütni – emberek számára. Ne arról tanakodjál kedves gazdám, hanem iparkodják földedet jobban mivelni, trágyádat forditsd haszonra, mocsáraiddal ismertesd meg az alagcsöveket, homokodat kösd meg taraczkkal, vadvizeidet forditsd szabályos rétöntözésre, szerezd meg az angol gazdagabb búza fajokat, és gazdálkodjál okszerüen. Jó a bükkmakk, de csak szalonna képében, s Magyarországon mindig kell annyi buzának teremni, hogy minden embernek legyen ujig kenyere, s ha több van kelleténél, állitsatok takarék-magtárakat, ne bitangoljátok el a gabonát, akkor azután nem kell felfedeznünk a makk-kenyeret, melly felfedezés tudományos ismeretnek elég szép, de vigasztalásunkra elég sovány.
*
Vaj, repczeolajból. Egy külföldi vegyész (chemikus) nem rég fölfedezé, mint lehessen friss repczeolajból vajat késziteni, még pedig ollyat, melly az ételek- és süteményeknél az irósvajat teljesen pótolja. A tisztitott olajhoz némi vöröshagyma és sóvegyületet adott s ez által olly zsiradékot nyert, mellyet vaj gyanánt kenyérrel lehetett enni s mindennemü főzelék és süteményhez igen szapora zsir gyanánt használni. Hus, halak tojás- és tésztás étkek sütéséhez a rendes vajmennyiségnek egy harmada is elég a repczevajból sőt azt irják, hogy az ezen uj zsiradékkal sült sütemények jobb izüek s ajánlatosabb kinézésök is van. Németországon vizsgálat alá vették számos szakácsok, czukrászok, pékek stb. s mind a legjobb sikerünek tapasztalták. Lipcsében már nagyban üzik ez uj zsiradék gyártását. Fontja nem kerül többe 18 krajczárnál. Már Bécsben  is várják, hogy akadjon vállalkozója s a kisebb gazdasszonyok már előre örülnek, hogy a majarosok s vajárus asszonyok drágaságától s rátartiságától megmenekülnek. Igy segiti a tudomány leemelni a szegénység vállairól a terheket s gondokat.˝
Forrás:
http://epa.oszk.hu/00000/00030/00044/

2011. december 9., péntek

Pár tipp háziasszonyoknak

Pár tipp háziasszonyoknak.

Nem az én tippjeim, régi újságokból gyűjtöttem össze. Az 1800-as évek közepéről és végéről gyűjtöttem ki.  A helyesírási hibákat békében hagytam, mert azok a korra jellemzőek. Belinkeltem azt a helyet, ahonnan hozzájutottam a régi írásokhoz. Legyünk kevésbé kritikusak velük. Még tervezek gyűjteni, de ez elég sok időt vesz igénybe. Csak egy évit tudtam átlapozni.

                    Olvasnivalók a régmúltból



,, Tisztitó szer. A palaczkok tisztitására leginkább serétet, tojáshéjat, homokot, itatóspapirost, s ki tudja, mi mindent szoktak ajánlani. Mind ez azonban nem sokat ér. Sokkal jobban felel meg e czélnak egy marék fürészpor, meleg viz által kásává feleresztve. Ez elég, hogy a legpiszkosabb olajos palacz is nehány másodpercz alatt tökéletesen megtisztuljon. Általában a tiszta száraz fűrészpor olly tisztitó szer, mellyet korántsem becsülünk meg eléggé; annyi igaz, hogy sok ártalmas szappant és mocskos törlőrongyot lehetne vele megkimélni.
*
Moly ellen bundádat, vagy bár mi bőrrel bélelt ruhádat aként biztositod ha megtört apró kánfort, tört borsot, paprikát, vagy portubákot hintesz bélésibe, s igy teszed el a nem viselés idejére.
*
Sáros nadrágod megvizesitett s kifacsart spongyiával takarittasd, mi által megkimélődik kopás s szakadástól a mi dörgöléskor észrevehető. Igen ajánlom e módot.
*
Levegő-tisztitás a szobában. Legjobb, és legkellemetesebb szer a szobalevegő tisztitására a kávé. E végből megtöri az ember a jól kiszáradt zöld kávészemeket egy mozsárban, és azoknak porát hinti a nem nagyon meleg vaskemenczére. A fris pörkölt kávé is bádogba zárva és szobában széthordozva, elfojt mindenártalmas szagot.
*
Fehér nadrágodból, vagy ingedből a tentafoltokat nyár idején kiveheted, ha kerti zöld sóskalevéllel jól megdörgölöd, s megmosatod hideg vizben.
*
Torokfájás ellen igen hathatós szer ha a czéklát megreszeled s levét kezeddel kifacsarod s kevés timsót tészesz bele s ezzel gargarizálsz.
*
Gesztenyét, buza közt esztendőnél tovább is ellehet tartani minden romlás nélkül.
*
Poloska elleni szer.

Csalhatatlan szerk ezek ellen az alkalmatlan bogarak ellen a veresbogyóú bozda. Ezen növénynek gyenge friss leves gerezdeit egy fazékba teszik, vizet öntnek rá, és igy a tűzhöz teszik, és néhány óráig addig forralják, mig annak meglehetős sűrű, barna leve lesz. Ezzel bekenik vagy megmossák a poloskák tanyáját. Azonban szintén készitnek ujra illy szerű levet, azt, miután az ablakokat keményen bezárják, azon módon forró buzogva és gőzölögve a szoba közepére teszik, s addig tartják ott, mig az egész hely meg nem telik nagyon szagos gőzzel, és e szerint a poloskák örökre elpusztulnak. A barna mázt, mi a megszáradás után a butorokon látszik, könnyen le lehet mosni szappanos vizzel."
*

Forrás:
http://epa.oszk.hu/vu

2011. december 5., hétfő

Mikulás


A hazai szokásban december ötödikén este a gyerekek kirakják a kitisztított cipőket, hogy hatodikán reggelre a Mikulás ajándékot tegyen bele. A jó gyerekeknek csak ajándékot, a rosszaknak az ajándék mellé virgácsot is rak. Régen apró fűzfavesszőköteg jelentette, ma már lehet dekorációként készen venni.
A kísérői és segítői az ördögök, vagy krampuszok.

A Mikulásnap ősi eredete a harmadik századig vezethető vissza.
Eredetét szent Miklós püspöknek tulajdonítják. Egy öregember, aki jó cselekedeteivel maradt meg az emlékünkben. 
Szent Miklós a hajózók védőszentje .
Nálunk is nagy volt Szent Miklós tisztelete. Sok községet neveztek el róla, például: Kunszentmiklós, Szigetszentmiklós.

Ma már csak óvatosan lehet a cipőket kirakni az ablakba, ha az ablak az utcára nyílik, akkor inkább ki kell hagyni. A Mikulás az ajándékkal betalál a lakásba, de a cipő reggelre eltűnhet. Nem a Mikulás viszi el.

szomorú Mikulás, a cipők eltűntek
ünnep, öröm helyett, a szülő újat vehet
szeretet, hit egyéb, nehezen értem én
milyen ember lehet, elvitte a reményt    

2011. december 4., vasárnap

Boros tea




Fél liter víz,
2 dl bor (lehet száraz vörös, de a fehér is jó, a mennyiség is tetszőleges),
egy filter tea (ha nem filteres, akkor előbb a teát kell elkészíteni, natúran) általában hagyományos fekete teából,
1-2 szegfűszeg,
édesítő (méz vagy cukor is lehet),
fahéj vagy narancs.

Feltesszük a teavizet főzni. A fűszereket belerakjuk, ha forr a teafiltert is beledobjuk. Hozzáöntjük a bort és kicsit pihentetjük (kb öt perc). Kivesszük a filtert és a fűszereket, amik zavarnak benne. Ha rúd a fahéj, akkor azt is. Ha narancsot rakunk bele, a  narancskarika maradhat. Ha szükséges visszamelegítjük és kiadagoljuk. Jó ha vastagfalú a bögre, mert a kezet is melegíti egy kicsit. Főleg ha hidegbe jártunk, akkor nagyon jól esik. Ha kint nagyon mínusz van, a hósöprése után is jól esik.
Gyümölcsteával is elkészíthető, akkor a fűszerezés is inkább gyümölcsös.(citrom, narancs vagy alma karika)

Mértékkel minden finom. Természetesen egy kis bundás kenyérrel, tökéletes a vacsora. Csak a gyerekeknek ki kell hagyni a bort. Nem szükséges a miénkbe se, ha az csak simán vacsora.

2011. november 29., kedd

Forralt bor


Nosztalgiázzunk egy kicsit.
Forralt bor
Fél literhez kb.:
4,5 dl bor, fahéj(1 rúd, vagy egy mokkás kanálnyi), pár szegfűszeg, cukor, (szemes bors, esetleg szegfűbors)
A borba feloldjuk a cukrot és a fűszereket is beleadagoljuk. Lassan kevergetjük, hogy elolvadjon a cukor és a fűszerek aromája is beérjen (ha a fahéj por, csak a vége felé adjuk hozzá). Nem forraljuk fel, inkább addig melegítjük, míg eléri a forrásponthoz közeli pillanatot. A szegfűszeget praktikus kivenni belőle, mert ha valaki ráharap, akkor annyi a készítőnek.
Ma már néha narancshéjat is reszelnek bele.

Kalapkúrához enyhe náthára is jó! Utána be a takaró alá és izzadni. Mértékkel és ésszel semmi gond nem lehet.

A disznótorokhoz elengedhetetlen volt, amíg kint dolgoztak a mínuszba. Még ha hajnalba egy stampedli pálinka is került,  akkor is kellett. Ebből egy- két kortyot a nők is elfogyasztottak. Volt olyan férfi aki még őrölt borsot is kért az italába. Nem sokat, csak egy csipetet.
Általában házi borból készült. Igazira gondolok, nem valami vacakra. Fehér és vörös is megfelelt a célra. "Nem a bicskanyitogató fajta a megfelelő" idézet a régi emlékeimből.

2011. november 26., szombat

Advent

Felirat hozzáadása

Advent a karácsony (december 25.) előtti negyedik vasárnappal kezdődik. András naphoz a legközelebbi vasárnap kezdődik és karácsonyig tart.
Gyertyákat gyújtanak, minden hétvégén.  A gyertyákat vasárnaponként (vagy előző este) gyújtják meg, minden alkalommal eggyel többet.
Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat: hit, remény, szeretet, öröm. (Sok ember meggyújtja a gyertyákat, de érzéseket nem köt hozzá, csak mert a szomszéd is..... )

A gyerekek az adventi naptárakat fogadják szívesen, mert a kis ablakok mögött finom (és kevésbé finom) édesség rejtőzik. Leggyakrabban csokoládé.

Szokás a böjtölés ezekbe a hetetekbe (kisbőjt időszaka).
A böjtölés egy egészséges tisztító kúrának is megfelel, hiszen jönnek a disznótorok, karácsonyi étkezések, bőségesen.

Nem szorosan kötődik ugyan ide, de az András napi ólom öntést sem lehet említés nélkül hagyni. Az ólmot felolvasztották, egy régi kis edénybe és mikor olvadt volt(forró) hideg vízbe öntöttek belőle. Mindenki magának. A hiedelem szerint a lányok meglátták a jövendőbelijüket, a kiöntött mintában. Öntöttem én is, de csak valami kriksz-kraksz látszott, ahogy a fém a vízbe került. Van még pár hasonló, esemény ami ide kötődik, de ennyi elég.
Számomra az advent szó helyett, nemes fémekkel jelölt vasárnapok ugranak be. Meg az, hogy régebben, akkor a boltok nyitva tartottak, ünnepi nyitvatartással.