2011. július 10., vasárnap

Italok



Üdítő italok


Néhány gyors ital a nagy melegbe. Valamilyen kis gyümölccsel és jégkockával pillanatok alatt, kellemes italt készíthetünk, a meleg napokon. Nem kell szaladni a boltba, édesített italt vásárolni. Mindig akad maradék gyümölcs, vagy zöldségféle a hűtőbe. A gyerekek szívesen fogyasztják ezeket az italokat. Most a sárgabarack szezonja van, azért azt írtam többet. Ha a körte jön, abból hasonló italokat lehet kikeverni. Elsősorban a meleg nyári napokra gondolok ezekkel. Ha termoszba dobjuk, vagy hűtőtáskába, akkor kirándulásra is tökéletes.

Sárgabarackos italok.

A barackot leforrázzuk, és amikor már meg lehet fogni a haját, lehúzzuk róla. Lehet felezés után is forrázni. A barackhúst hagyjuk kihűlni. Pár kanállal adagolunk 2 deci tejhez. Amennyire kedveljük az ízét. Turmixoljuk és fogyasztható. Ha szükséges, akkor néhány jégkockával csináljuk.

Ugyanígy lehet a tej helyett vízzel készíteni. A turmixolás se fontos, csak jól elkeverjük, akár kézi habverővel egy kicsit a barackot, jégkockákkal ízesítjük.

A maradék leforrázott barackot pürévé keverjük és a jégkocka tartóba töltjük. Legközelebb csak beledobunk pár jégkockát a poharunkba. Vizet vagy ásványvizet öntünk rá, és kis keveréssel azonnal fogyasztható.


Sárgarépa ital
Egy répát tisztítás után leturmixolunk. Ha muszáj, édesítjük egy kicsit, a répa maga is édeskés. Simán hígítjuk valamivel (ásványvíz) és lehűtjük. Tökéletes uzsonna helyett a meleg napokon. Ha kedveljük a déligyümölcsöket, akkor egy narancs kifacsart levével koktélt alkotunk.

Limonádé házilag:
Kifacsarunk egy citromot, a magra figyelünk és kivesszük. Ha a rostok belemennek, nem baj. Felöntjük ásványvízzel (én nem annyira imádom a buborékokat, inkább tiszta vizet használok). Édesítjük, és lehűtjük. Ha sürgős, akkor jégkockával, ha nem akkor a hűtőbe. Remekül összeérik az íze, egy kis idő alatt.
Ugyanezt lehet grapefruittal, ha kedveljük a kesernyés ízt. Csak akkor a hígításnál kevesebbet kell hozzátenni.

2011. július 9., szombat

Rostos őszibaracklé üdítő



Ehhez a puha őszibarack az igazi. Ami senkinek nem kell, mert már lottyadt, nyiszlett, apró. Hasonló szavakkal utasítják el az elfogyasztását. Leszedjük a haját, és magozás után összeturmixoljuk. (ha valaki nem használ turmixgépet, megteszi, ha a húsdarálón tekeri át. Ha túl darabos marad, akkor kétszer.) Kis hígítás és hűtés után fogyasztható. Kicsit darabos turmix nélkül, de a gyerekek szívesen kikanalazzák, ha a pohár alján maradna-) Megfelel leves helyett, ha nem túl leveses a család.

Sárgabarack öntet.



A sárgabarackot megtisztítjuk, én a haját is rajta hagyom. Kisebb darabokra vágjuk és egy kis edénybe összefőzzük. Nem kell alá semmi, mintha lekvárt főznénk. Kis ideig főzzük, ha kell édesítjük egy kicsit. frissen mehet is a palacsintára.

Kelt kalács meggyel és cseresznyével.




Egy élesztőt felfuttatunk langyos édes tejbe. Bő fél kiló liszttel, 1 tojással, csípet sóval összekeverjük. Kevés cukor is mehet. Ha szükséges teszünk még langyos tejet bele.   Jól kikeverjük, majd egy-két kanál étolajat beledolgozunk.
Míg egy kicsit pihen, elkészítjük a gyümölcsöket. Én meggyet és cseresznyét fele-fele arányba teszem bele. Kimagozom mind a kettőt. A meggyet egy kicsit a levétől is kinyomkodom Azért vegyesen, mert a meggy elég savanyú egyedül. Picit édesítem és lisztbe forgatom egy kicsit a gyümölcsöket. (jó a prézli is).
A tészta nagy részét, több mint háromnegyedét a tepsibe terítjük. Rászórjuk a gyümölcsöket. Ha kell egy keveset még édesíthetjük. A maradék tésztából csíkokat tekerünk, és rácsozatnak rátesszük. Összekel, de kis rések maradnak a tetején. Lusta voltam, nem kentem meg semmivel a rácsokat. Pedig egy kis tojás szép színt ad. Nagyon egyszerű kis délutáni uzsonna. Igaz ebédhez is tökéletes.


2011. július 6., szerda

Ellenállhatatlanul édes...




Kék Rózsa (Haritha) ajándéka ez a blogdíj. Az (ellenállhatatlanul édes blog díj).
Elég nehezen boldogulok a nyelvi különbségekkel. de megoldom. Megprobálom érthetően megköszönni, remélem összejön. Nagyon is kedves tőle ez az ajándék.

Dear Haritha. Thank you very much for your gift. Honest joy.
  Thank you understand the word in every language!
Thank you!

Természetesen az oldalán is megköszöntem.
1. Beraktam a blogba.
2. Megköszöntem és itt is köszönöm.
3. Pár dolgot magamról.
4. Továbbadni a díjat.
Pár dolog magamról:
Szeretek kerékpározni.
Természetkedvelő vagyok
Egész hosszan folytathatnám a sablonos felsorolást, de ezt nem igazán szeretném.
A blogomba elég sokat ki lehet olvasni rólam a sorok között.
Akkor én minek szaporítsam a szót.
A tovább ajándékozással még nagyobb gondba vagyok. nem azért, mert nem érdemelnék meg az ismerőseim. Megérdemelnének sokat. Ugyanakkor lehet, hogy ilyen nyári, kerti szezonban nem is jó ötlet tovább küldeni. Mindenki a kertbe tölti és a szabadba, ideje nagy részét. Majd várunk, amíg leszalad a hajrá és a nyaralási szezon.  Ráadásul már láttam is hasonló díjat náluk. Majd ha nem unokázás és kertelés tölti ki a szabadidejüket, akkor őket is megajándékozom.
                                                      Addig:

                                                 Hello World
Gaiát nem kell bemutatni a vendégeimnek, ők is szívesen nézelődnek nála. Angol nyelven blogol, sokoldalú és változatos a blogja.

                                                 Be Happy
Indonéz blogtárs, nagyon sok és kedves kép van az oldalán.

2011. július 5., kedd

Tízmilliószoros nap


Buddha az ablakon át

 A nagy Buddha napokat nevezik tízmilliószorosnak. Mindig más időszakra esnek. Ilyenkor csodálatos energiáktól megsokszorozódik a teremtő gondolatunk. Jó és rossz irányba is. Ez a holdállásokkal kapcsolatos hiedelem.
A lényege az, hogy ha ezen a napon sok szép és jó gondolatunk, kívánságunk lesz, akkor nagy eséllyel teljesedik. Az ellentéte, a negatív óhajok is hasonló eséllyel indulnak.
A fontos hogy csupa jóra gondoljunk!!!
Itt álljunk meg egy pillanatra,(megszólalt a belső hangom) csak ezeken a napokon kell?
Csakhogy: nem csak ezeken a napokon kellene, csupa pozitív gondolatainknak, kívánságainknak lenni. Ugyanez más napokon is működhetne. Nem lennénk akkor sem multi gazdagok. Világmegrengető csodákat se tudnánk elvégezni. Csak egy elégedett ember, aki könnyebben birkózik meg a mindennapokkal.
Hiszen kívánhatom én a világbékét egész nap, teljes energiával. aligha sikerül. A saját lelki békémet azonban kicsit rendbe tudom tenni. A világbéke csak akkor sikerülne, ha a föld minden embere akarná egyszerre (még a fegyvergyárosok is). Ez a lehetetlen álmodozás. A saját lelki békénk sikerülhet, más napokon is kevés önkontrollal.
Ugyanakkor remekül érvényesülhetnek a jósok és hasonló beállítottságú emberek. Számukra ilyenkor komoly aratás van pénzügyekben. Akkor, viszont akik ma a segítségüket igénybe veszik, nem lesznek gazdagabbak semmivel se. Csak az érzelmeik erősödnek.
Nem vagyok hívő. Csak a józan eszem van velem. Álmodozni kell, de a határt be kell tartani. Mindenkinek szíve joga hogy mibe hisz, ezt tisztelem is, amíg nekem is maradhat a saját .......
Kaptam ma egy e-mailben:
„Ez az év a pénzeszsák éve. Idén 5 péntek, 5 szombat 5 vasárnap van
Júliusban. Ez minden 823-ik évben történik meg.”
Erre viszont ráfigyelek)))

2011. június 30., csütörtök

Barackszedés


Kicsit korai a lekvár főzés. 
Főleg mert a barack is érhetett volna. Ma az időjárás úgy döntött, itt a szedés ideje. Leszedte egy részét helyettünk. Ezt még bocsánatos bűnnek tartom. Nem kellett volna azonban a fa egy részét is elvinni. Hát ilyen nyár van.
Picit érettebben remek lekvárt főztem volna. Megesszük így is, inkább a fa bosszant.
Kicsit ütődött barackok, de a mienken termett.

Mit akart a vihar a tökömtől. Leszedtem időbe, de neki a bokor is kell. Nem adom. Az még terem nekem egy darabig. Fellázadok és harcolni akarok a vihar ellen. Ő az erősebb, nekem csak szavaim vannak. De azok elég változatosak. Valahogy egészen elkerekítettem. Ez nem a kedves szellős nyári eső, hanem egy csúnya harcias dérrel-dúrral közlekedő idő!

Én nyafogtam itt tegnap este. Ma viszont reggel komolyabb gondokat is láttam. Ez a fa a kerékpárúton át esett be a temetőbe. Kicsit  "testesebb" mint az enyém. Még abba reménykedek hogy nem volt arra senki. 
Többfelé terítve voltak az utak apróbb ágakkal. A zöld levelek halma már meg se lepett.

2011. június 29., szerda

Hétköznapok

Most nem írok nagy dolgokról, apró kis kerti munkák. Mint minden nyáron.



 Csak egy pillanatnyi szünet, egy kettes kedvéért.
Csak egy kettes szám, de nekem fontos

2011. június 22., szerda

Költöztetés

Úgy alakult, hogy kicsit szigorították a másik oldalamon az erotikára utaló dolgokat! Takarítás közbe erre az írásomra bukkantam, gyorsan töröltem. Azonban valahol a lelkem mélyén, ez is én vagyok! Itt a blogomon egyenlőre nem tiltja senki, felrakom, ha már megírtam. A képeket a képtárba telepítem át.


Csak veled



Csak veled vagyok egész
Csak veled vagyok boldog
Csak veled érzem magam
Társnak a társaságban,
Nézésed ígéret, szép szavak halma
Szemed csillanása, mindent vállalna
Nem vagyunk egyedül, hiába vágyom
Kedves szóidat, s a simogatásom
Adnám számolás nélkül.
Számodra szüntelenül
Messze még az éj,
Együtt, te én s a kéj.



Kzella
2011.02.13

2011. június 21., kedd

Blogdíj




Megajándékozott Rózsa egy szép díjjal. Nagyon kedves volt tőle. Természetesen az oldalán is megköszöntem, de itt is meg köszönöm újra.
Vannak hozzá szabályok, de azokat nem mindet másolom át. Akinek küldöm, az maga eldöntheti, hogy továbbküldi, vagy megtartja magának. Egy nagyon kedves gesztus, ami örömet okoz másoknak.
A szabályokat azért megpróbálom követni.
 Megajándékozom a díjjal:
                                                  




  Közbe elment az internetem, elvitte a szép szavakat, amiket leírtam. Most a telefonálgatás közbe a Word Padba írok. Azok a szavak elszálltak a légbe. Hát erre már nincsenek szavaim! Hiába igyekeztem, ez egy ilyen nap. Egyelőre csak a lelkesedésem van (volt). Lesz még?

Szolgáltatóm szerelget, szolgáltatás néven
Internetem ingerel, igyekezet véges.
Magamat nem bosszantom,
A gépemet lezárom, de a lelkivilágom
Összetörik, őszen és bőszen tátogom,
fogam csikorog…

2011. június 15., szerda

Csemege

Felirat hozzáadása
Csemege nagy melegben. A fölösleges epret megtisztítjuk és megmossuk. Tésztaszedőn picit leszárítjuk és mehet a fagyasztóba. Gurulós marad. Nagy melegbe kis tálba tesszük és fél óra múlva már ehetjük is. Fel lehet használni igaziból is, de ma ez volt a csemege. Nem a nagy meleg miatt, csak úgy.

"Kedves" növényeim jelentkeznek a kertbe, ők azok akik a talajból kifordulás után még próbálkoznak élni egy kicsit. Porcsin a becenevük erre.

2011. június 3., péntek

Csúsztatott palacsinta (palacsinta torta )


Palacsinta torta

Csúsztatott palacsinta
Fél liter tej,
4-5 tojás.(3 is elég),
Csipet só,
Liszt,
(esetleg csöpp sütőpor)

Csúsztatott palacsinta az alap, amiből készítem.
Négy- öt tojást felütök, szétválasztva a sárgáját és a fehérjét. A sárgáját fél liter tejjel összekeverem. Csipet sót adok hozzá. Kevéske(késhegynyi) sütőport szórok bele. Valaha ezen a késhegynyin sokat gondolkoztam, meddig tart a kés hegye? Fél centi? Vagy akár a feléig?( A fél centi bőven sok, ha megpúpozzuk)
Összekeverjük, a kézi habverő a leggyorsabb. lisztet adagolunk hozzá, hogy egy gyenge palacsinta tészta legyen. Addig pihentetjük, ameddig a fehérjét habbá verjük. Lazán összeforgatjuk a masszával, és kezdhetjük sütni. ugyanúgy mint a többi palacsintát. Csak az egyik oldalán sütjük meg, ha szilárd a teteje, ügyesen tányérra csúsztatjuk. Még a következő sül, addig a palacsintára terítjük a tölteléket (vagy szórjuk). Nem hajtjuk fel, úgy marad, mintha tortalap lenne. Addig folytatjuk, amíg van tészta, vagy amilyen magasra akarjuk, a többit másik tányérba. A legfölsőnek mind a két felét megsütjük. Tortaként szeleteljük. Lehet díszíteni a tetejét bármivel, de nem szükséges. Jól néz ki a maga alapszínében. Az aranysárga szint a hagyományos tojás adja (lehet pici sáfránnyal besegíteni).
Itt a két palacsintasütő használata komoly gyorsaságot (kapkodást)igényel, de ilyen melegbe muszáj.

Amivel megszórjuk azt készítjük el, először.
Eper (krém, mártás, dzsem,) valami. Mindegy minek nevezzük, tőlem lehet párolt eper is.
A szamócát megtisztítom és egy edénybe felteszem főni. Nem teszek alá semmit, ereszt levet, csak keverem egy kicsit. Gyorsan felforr és kiengedi a levét. Leszűrőm mint a tésztát. Az epret picit visszateszem a tűzre, cukorral (édesítővel) megszórva. Főzöm egy keveset, amig a cukor megolvad vele, és átvesz az ízt. Ezt kanalazom a palacsinta lapok közé.

De megteszi akármilyen nyári gyümölcs.
A másikba kevés vaníliával ízesített cukor (itt édesítő) van. A cukorkeverő tálacskába tettem a szeletet. Amíg a fotó elkészült.

A szamóca levét amit leöntöttem, natúran a hűtőbe rakom. Jégkockával hűtve, vízzel, kevés cukorral tökéletes ital a meleg napokon.

2011. május 30., hétfő

Nyári képek

Hétvégi fotók. Naplemente itthoni. A pipacsmező útközben, hazamenet lett lekapva.
Naplemente     
Baki baki hátán, igazi fotós tudomány.

Hát ő is hazai termés. Nem igazán kellene büszkélkedni vele, de ha akarom akkor nem sikerül így.