2012. április 22., vasárnap

A föld napja

   
   

Ehhez írás nem is nagyon kell.

2012. április 18., szerda

Hókifli

Gyorsan felrakom a húsvétkor megírt recepteket, mert a végén letörlöm a gépről.


50 dkg zsír,
1 tojás sárgája
1 cs sütőpor
csípet só
kis pohár tejföl

liszt
porcukor

Az egészet összekeverjük habosra a tejfölig és annyi lisztet adagolunk hozzá, amennyit bevesz. Pihentetjük egy kicsit. Vékonyra nyújtjuk és kis kockákra daraboljuk. Valami tölteléket teszünk a kocka közepére egy kávéskanállal adagolva(dió, mák), de üresen is tökéletes. Föltekerjük kiflinek. Nagyon apró kiflijeink lesznek. Kisülés után porcukorba hempergetjük őket és rakjuk a tálcára.
Kicsit munkaigényes az apró kiflik elkészítése, miután megenni, szinte egy falat, egy darab. Pillanatok alatt eltűnik a tálcáról.

Ezt meg is sütöttem, de nem tettem bele tölteléket. olyan aprókat csináltam, hogy be lehetett kapni egy falatra.

Ennyi volt

Eladják a kattintgatós oldalt, pedig kezdtem megkedvelni. A baj az, hogy az én e-mailomat el sem fogadta (citromail) és szívességből beregisztráltak nekem. Most mit lehet mondani erre?

2012. április 13., péntek

Puncs szelet



Nem a hagyományos puncsszeletet írom le. Ez egy változat.

hat tojás (ha van maradék fehérje kevesebb is elég)
cukor tetszőlegesen(30 dkg)
csípet só(tényleg csipet, el is maradhat)
3 puncs puding por (főzős)
1 vanília puding por (főzős)
A pudingok a liszt helyett vannak.


Krémhez:
5 dl tej
5 kanál liszt
2 vaj (vagy egy fél margarin)


Máz:
cukor
meggylé
pici rum

Ha linzert, vagy hókiflit sütünk akkor mindig van maradék tojásfehérje. Ehhez adok ötletet, hogy felhasználjuk. Ez már sok szabadidőt igényel.

A tojásfehérjét habbá verjük gőz fölött, a cukrot is hozzáadagoljuk. Egyenként a tojássárgáját elkeverjük a kész habba. Majd a puncs pudingot és a vaniíia pudingot is hozzáadagoljuk. Megsütjük, mint a piskótát szoktuk. Hagyjuk kicsit hűlni, majd a lapot szétvágjuk és megtöltjük a krémmel.

Krém
Felmelegítjük a tejet egy kis cukorral, egy decit kihagyva.
A maradék tejbe a lisztet oldjuk fel. Ha forr a tej, folyamatos keveréssel a lisztest hozzáadagoljuk. Praktikus a kézi habverőt használni a keveréshez. Ha megfőtt, a tűzről levéve hozzáadagoljuk a vajat(margarin), folyamatosan keverve amíg el nem olvad. Ezzel töltjük meg a lapot.
(Lehet Besamel módra is: a vajon pezsegtetve a lisztet és a tejet adagolni hozzá).

A tetejére mázat teszünk. Leggyakoribb a meggylével kikevert cukormáz, kis rummal ízesítve. Nem kell főzni. Csak a cukorhoz adunk kevés meggylevet(rumot) és keverjük olvadásig, míg kenhető krémes állaga lesz.
A sütemény nagyon szépen néz ki oldalról is, a fehér krémmel töltve.


Tetszőleges máz:
Meggylével színezett cukormáz(rummal is lehet)
vagy,
Fehér cukormáz
vagy,
Simán porcukorral megszórva
vagy,
Dekorral díszítve
Ezt lehetne sorolni sokáig
Ez cseresznye, de meggy fotó most nincs kéznél.

Vaniliás karika

Vanília karika (linzer alap)
Fél kiló liszt,
25 dkg margarin,
20 dkg cukor(édesítőből  kevesebb)
2 tojássárga
reszelt citroméj (vagy vanília ízesítés)
1-2 kanál citromlé
egy-két kanál tejföl
csípet só(kihangsúlyozza az édes ízt)
Késhegynyi sütőpor, vagy szódabikarbóna

Finomra darált dió díszítésnek, ha lekvárral ragasztjuk össze.
Lekvár, vagy csokit főzünk hozzá.

Az egészet összegyúrjuk, ha szükséges adunk még tejfölt hozzá. Pihentetjük a hűtőbe, egy kicsit. Vékonyra nyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Ha nincs ugyanolyan lyukas középpel, akkor egy pici szaggatóval(stampedlival, gyűszűvel) minden második közepét kiszúrjuk. A kiszúrtat pici darált dióval megszórjuk és a sütőbe adagoljuk az egészekkel együtt. Nálunk a kiszúrt részt is megsütöm, ha sok az időm(nem gyúrom össze).
Kisülés után összeragasztjuk lekvárral a lyukast és a tömört. A kiszúrás helyére is csöppenthetünk egy kis lekvárt. A pici kiszúrt részeket is össze lehet ragasztani, és édes falatként tálalni. Gyerekek is kedvelik.
Ha lekvár helyet csokit készítünk és azzal ragasztjuk össze, az is siker lesz.

2012. április 10., kedd

Hideg

A húsvét lement!
Akadt egy kis hóesés. Némi front, fejfájás. Utolsó ajándékként a mínusz is jelentkezett. Ezt "is"szívesen elengedtem volna. A hófehér menyasszonyi ruhába öltözött cseresznyék és meggyek barnulnak és a virágok lefelé hajolnak. A tulipánok a földig engedték a fejüket. Melléjük ülni lenne kedve a nézőnek, megpróbálni, hogy vigasztalódjon. Az árvácskák is elárvultak. Jelenleg a zöldborsó tartja magát, de még az is bizonytalan. Az én terveim között, a sütemények receptje szerepelt, hogy majd felrakom, ha már leírtam őket, majd sorra kerülnek.. Most kihagyom. A szomorú virágokat nem akarom fotózni. Majd ami marad és életképes lesz.