2012. szeptember 15., szombat

Tepsis krumpli, liba darabokkal.


Az ebédet foglalnám össze pár szóval. Ez csak olyan szombati, amikor elfoglalt az ember, és praktikus ha a sütő dolgozik helyettünk. Ráadásul rájöttem, hogy a krumpli, mint menü, alig van jelen a receptjeim között. Ezt sürgősen jóvá kell tenni. Pedig néhány már le van írva, még fotó is akad, de az borzalmas minőségű. Mindegy, a leírás attól még érthető.
Ez egy olcsó kis menü, akár vacsorára is megfelel, de levessel ebédnek is, vagy egytál ételnek.
Kell:
krumpli(mennyiség tetszőleges)
libahús(itt szárnydarabok)
fokhagyma
fűszerek(só, bors, stb.)

A krumplit megtisztítjuk, lehet hajába krumpliból, vagy sima frissen pucolt. Lekarikázzuk és rétegezzük a tepsibe egy kis sóval megszórva. Itt az ízlés dönt, hogy milyen fűszerrel szórjuk meg.
A libadarabokat is befűszerezzük és lefedve (fóliával, sütőpapírral, vagy zárható edénybe) és a sütőbe tesszük. Ha nyers a krumpli, akkor egy időbe is lehet, lehetőleg másik tepsibe, hiszen az elkészítési idő nem azonos.Ha csaknem puha a hús akkor a krumpli tetejére rakjuk, vagy a krumplit terítjük köré. Szép pirosra pirítjuk, én fokhagymát is teszek mellé, de csak a vége felé, ne égjen meg.
Lehet serpenyőbe is, a hús megfőzése után, de tepsibe az igazi. Eredetileg a disznótorost szoktuk így, de hol van az még...
Mellé a saláta porcsinos valami.  Az lesz a következő recept!

Porcsinos saláta


Én az interneten olvastam, részletesen a porcsinról, mint étkezési anyag.
 Ismertem, mint amivel sok baj van a kertben, mert nagyon aktív, és nem szárad el könnyen a töve elvágása után. Ha azt akarjuk akkor a tövével fölfelé kell igazítani, de úgy is kell egy kis idő.
Eltervezem hogy megkóstolom, ezért hagytam a kerti csap környékén néhány tövet. Most időszerű volt leszedni belőle, mielőtt magot is hoz és átveszi a hatalmat.Mindegy melyik porcsinfajta, fogyasztható a levele. A porcsint megmostam ahogy kiszedtem azonnal. Közben ellenőriztem hogy lakik-e valaki a levelek között.

Kicsit macerás lecsipkedni az apró leveleket, de a szárából is hagytam a zsenge részekből. Elsőre nem szedtem túl sokat, bár megkóstoltam natúr, úgy ítéltem hogy jó az íze. Nem mértem csak csipegettem. Hogy ne ijesszem meg a családot, csak a többféle összetevőhöz szórtam.

Összetevők:
zöld paprika(lehet színes is vagy fehér)
paradicsom (szilva alakú, mert keményebb a húsa)
porcsin 
fűszerek( borecet, só, bors) 
A paprikát feldaraboltam, tisztítás után. itt mind bepirosodott paprika került bele. A paradicsomokat csak négy felé vágtam, mert apróbbakat szedtem le. Közé szórtam a megtisztított porcsint, és öntetet készítettem: kevés borecet(vagy étkezési) só (óvatosan a porcsin is sóz egy cseppet) és borsot szórtam rá. Csak nagyon keveset, mert a csípős nem kedvenc.
Pihentettem két órát és néha megkevertem, nem tettem a hűtőbe, mert ma hűvös nap volt. Jó íze lett, legközelebb magába is kipróbálom, nem nagy mennyiségbe, mert elég munkaigényes. Ízletes volt, most este már maradék sincsen.
A saláta fotó a maradékból készül, kissé életlen lett.


2012. szeptember 14., péntek

c-boxom

A c-boxom nem fért el a másik oldalamon, de még szükség lehet rá.


-------------------------------------------------- ---------------------------------------------------- A photoshopos oldalé is itt lesz.

------------------------------- ----------------------------

free counters

Köszönöm!

Kedves Névtelen! Őszintén köszönöm, hogy növeled az oldalam látogatottságát, kikapcsoltam az értesítőküldést, nehogy ne férjen be a leveled, és ez miatt kimaradjon, vagy más gondod legyen. Legalább 100 ezerig ne hagyd abba. Bár a 200 ezer is örömmel tölt el. A leveled a díjak és a kedvencek közé teszem, hiszen ez megtisztelő, hogy ennyit dolgozol egy ismeretlennel.
Igaz barát vagy.. Hólabda!
Udvariasan ki is törlöd a hozzászólásokat, hát ez a csuklóm is kíméli a plusz munkától.