2012. október 22., hétfő

Köret, krumpliból


Sovány köret, de ízletes.
Itt fel lehet használni az apró szemű burgonyát, ha az termett, vagy ha vásároltunk és van közötte. A nagyobb szeműből is elkészíthető, de ajánlatos apróbbra darabolni a végén. A mennyiséget nem pontosan határozom meg, hiszen vannak alkotóelemek, amiket nem szeret mindenki. Akkor kihagyja, vagy kevesebbet rak bele.
Szükséges:
1 kg burgonya
2-3 fehérpaprika(lehet beszínesedett, vagy a több napos a hűtőböl).
4-5 paradicsom (ha apró)
vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
fűszerek (só, bors stb.)
A krumplit megtisztítás után négyfelé vágjuk hosszában. A paprikát is felcsíkozzuk keskeny csíkokra, de lehet karikára is vágni.
 Egy kis  tepsi, vagy tűzálló tál is megfelel az elkészítéshez. Kicsit kizsírozzuk az alját és leterítünk egy réteg krumplit. Mintha rakott lenne, vöröshagymakarikákat is szórunk köze, pár paradicsom karikát is elhelyezünk az egyik sarkában, és a tetejére tesszük a paprika csíkokat. Közben gyengén fűszerezzük és a tetejére is szórunk nagyon keveset. A fokhagyma gerezdeket középtájra rejtjük, se alul se fölül, akkor nem ég meg, de az íze átjárja az egészet. Lefedjük fóliával, vagy lefedjük a tűzálló tál tetejével, ha háromnegyedre kész(átpárolódott) levesszük a borítóját és pirosra sütjük( ha ropogósan szeretjük). Bármihez megfelel köretnek, de ha egy-két sonkaszeletet(valódi), is ráteszünk, magában is megfelelő. Mások lehetőség, hogy  tükörtojást ültetünk rá a vége felé, és ehető vacsora.


2012. szeptember 30., vasárnap

Képek



----------------------------
A kertem ékességéből mentek el néhány darabot, mert hamarosan itt a száraz és sivár ősz. Ezeknek egy része nem ma került a gép elé, hiszen elnyíltak, csak a képek kisebbre vágása és szelektálása kimaradt.

2012. szeptember 28., péntek

Mikropite


Nagyon egyszerű kis mikróban elkészült süteményhelyettesítő. Az ötletet valahol én is olvastam, de azóta már többször kipróbáltam.
Szükséges:
4 evőkanál liszt
1 mokkás kanál sütőpor
 3 evőkanál cukor(vagy édesítő megfelelő szájízre)
1 evőkanál kakaó
1 kis tojás
1 kanál olaj
4 evőkanál tej

Összekeverjük a lisztet a sütőporral, és a többi hozzávalót is adagoljuk, a legvégén az olajat tesszük bele. Ha szükséges esetleg még egy kanál tejet teszünk hozzá. Keverhetjük egyenesen abba a pici edénybe is amibe készítjük, mikrózható csésze, vagy parányi kis tál. Sima állagúra keverjük és mehet a mikróba.
A kakaó helyett vanillincukorral is készítettem már, és ízletes volt, mutatós is a világos tészta. Vagy vaníliaaroma is tökéletesen megfelel. 3,5 perc elég az elkészüléséhez, de utána még egy percig a leállt mikróba lehet hagyni és akkor biztosan átsül.
Tökéletes akkor is, ha apró gyümölcsdarabokat keverünk közé.

2012. szeptember 15., szombat

Tepsis krumpli, liba darabokkal.


Az ebédet foglalnám össze pár szóval. Ez csak olyan szombati, amikor elfoglalt az ember, és praktikus ha a sütő dolgozik helyettünk. Ráadásul rájöttem, hogy a krumpli, mint menü, alig van jelen a receptjeim között. Ezt sürgősen jóvá kell tenni. Pedig néhány már le van írva, még fotó is akad, de az borzalmas minőségű. Mindegy, a leírás attól még érthető.
Ez egy olcsó kis menü, akár vacsorára is megfelel, de levessel ebédnek is, vagy egytál ételnek.
Kell:
krumpli(mennyiség tetszőleges)
libahús(itt szárnydarabok)
fokhagyma
fűszerek(só, bors, stb.)

A krumplit megtisztítjuk, lehet hajába krumpliból, vagy sima frissen pucolt. Lekarikázzuk és rétegezzük a tepsibe egy kis sóval megszórva. Itt az ízlés dönt, hogy milyen fűszerrel szórjuk meg.
A libadarabokat is befűszerezzük és lefedve (fóliával, sütőpapírral, vagy zárható edénybe) és a sütőbe tesszük. Ha nyers a krumpli, akkor egy időbe is lehet, lehetőleg másik tepsibe, hiszen az elkészítési idő nem azonos.Ha csaknem puha a hús akkor a krumpli tetejére rakjuk, vagy a krumplit terítjük köré. Szép pirosra pirítjuk, én fokhagymát is teszek mellé, de csak a vége felé, ne égjen meg.
Lehet serpenyőbe is, a hús megfőzése után, de tepsibe az igazi. Eredetileg a disznótorost szoktuk így, de hol van az még...
Mellé a saláta porcsinos valami.  Az lesz a következő recept!