2012. december 5., szerda

Csak egy karalábé, de mennyi a súlya?


Úgy gondoltam megnézem a piacot, hiszen most volt a hívatalos átadása a külső részének.A mélygarázst már lefotóztam két hete, és a többi építkezést is figyelemmel kísértem.

Ez a szépség a nagyságával fogta meg a tekintetemet. A piacon fedeztem fel, és azonnal megálltam. Aszályos nyár volt, a növények alig bírták és mégis teremtek csodák. A karalábé 7 kiló fölött van, ami a kis képen látszik jól, a vöröshagymák mellett. Ha a mérleget nézzük, akkor is feltűnik a nagysága. Nem vegyszerezett, csak vizet kapott, és gondozást. Késői, téli fajta, most is fogyasztható. Kisebb háztartásban, azért ennyi nem szükséges, de ha valaki vegyes zöldségfélét rak el, hasznos lehet.
Ezt is tudja ez a sík vidék, bizonyítva, hogy ha vannak hozzáértő termelők, erre is képes az alföldi táj, csaknem az ország közepe..
Viszont a fotózási tudományom néha cserben hagy... 

2012. december 4., kedd

Gyümölcsös torta

Szükséges az alaphoz
50 dkg túró,
15 dkg vaj,
20 dkg cukor,
3 dl tej
2 zselatin
Rétegnek:
gyümölcs
Ha savanyú a gyümölcs, akkor kis édesítés szükséges, ehhez szükséges plusz cukor.
Dekorációhoz:
csokimáz, vagy tortadara, vagy hasonló.....

A túrót,a puha vajjal  és a cukorral laposan elkeverjük, a cukor elolvadásáig(praktikusabb a porcukor).
A langyos tejben feloldjuk a zselatint, ha szükséges melegítjük egy kicsit(nem felforraljuk, mert az nem használható, saját emlékeim) közben szorgalmasan keverjük. Hagyjuk hűlni egy kicsit, majd a túros valamihez adagoljuk.
Közben, előkészítünk valami gyümölcsöt. Jók a bogyósak, de akár barack vagy körte is lehet, apró kockára vágva, és csöpp citromlével, megakadályozzuk a barnulást.
A túrókeveréket beletesszük valami formába, pici tortaforma, őzgerincforma, vagy egy kis tál is megfelel. Egyszerre csak a felét, vagy harmadát töltjük meg, attól függ hány réteg gyümölcsöt tervezünk bele. A gyümölcsöt beleszórjuk, de vékony rétegben, hogy a túrós massza befedje.
A tetejét díszíthetjük csokimázzal, vagy tortareszelékkel megszórva, ez attól is függ milyen formába készítettük. Ha kis tortaforma akkor a teteje is lehet vékony gyümölcsréteg, színtelen zselatinnal bevonva.


Itt kicsit elmosódott a dekoráció belenyúlt egy villa. A tetején mandula volt, de ez  maradék.

2012. december 1., szombat

Itt a hűvösebb idő és a nehezebb tészták ideje. Pár fánk készült az ebédhez és egy fotó, a készítés módja itt elérhető! A fánk már eltűnt a tálból.
Egy szál virág ami még a kert vendége(olasz harangvirág). Kaptak a fotók egy kis csipkedíszítést.

2012. november 24., szombat

Őszi tavasz

Az első aranyvessző virágai is megjelentek a cserjéken. Egész gomba telepeket lehet felfedezni a november végi napokon. Erre már a cica is kíváncsi volt, hogy mennyit bír ki az ágak szövevénye. Hajlik és nem törik, ez volt a szerencséje. Pár fotót montíroztam össze, így is érthető.