2012. december 5., szerda

Csak egy karalábé, de mennyi a súlya?


Úgy gondoltam megnézem a piacot, hiszen most volt a hívatalos átadása a külső részének.A mélygarázst már lefotóztam két hete, és a többi építkezést is figyelemmel kísértem.

Ez a szépség a nagyságával fogta meg a tekintetemet. A piacon fedeztem fel, és azonnal megálltam. Aszályos nyár volt, a növények alig bírták és mégis teremtek csodák. A karalábé 7 kiló fölött van, ami a kis képen látszik jól, a vöröshagymák mellett. Ha a mérleget nézzük, akkor is feltűnik a nagysága. Nem vegyszerezett, csak vizet kapott, és gondozást. Késői, téli fajta, most is fogyasztható. Kisebb háztartásban, azért ennyi nem szükséges, de ha valaki vegyes zöldségfélét rak el, hasznos lehet.
Ezt is tudja ez a sík vidék, bizonyítva, hogy ha vannak hozzáértő termelők, erre is képes az alföldi táj, csaknem az ország közepe..
Viszont a fotózási tudományom néha cserben hagy... 

2012. december 4., kedd

Gyümölcsös torta

Szükséges az alaphoz
50 dkg túró,
15 dkg vaj,
20 dkg cukor,
3 dl tej
2 zselatin
Rétegnek:
gyümölcs
Ha savanyú a gyümölcs, akkor kis édesítés szükséges, ehhez szükséges plusz cukor.
Dekorációhoz:
csokimáz, vagy tortadara, vagy hasonló.....

A túrót,a puha vajjal  és a cukorral laposan elkeverjük, a cukor elolvadásáig(praktikusabb a porcukor).
A langyos tejben feloldjuk a zselatint, ha szükséges melegítjük egy kicsit(nem felforraljuk, mert az nem használható, saját emlékeim) közben szorgalmasan keverjük. Hagyjuk hűlni egy kicsit, majd a túros valamihez adagoljuk.
Közben, előkészítünk valami gyümölcsöt. Jók a bogyósak, de akár barack vagy körte is lehet, apró kockára vágva, és csöpp citromlével, megakadályozzuk a barnulást.
A túrókeveréket beletesszük valami formába, pici tortaforma, őzgerincforma, vagy egy kis tál is megfelel. Egyszerre csak a felét, vagy harmadát töltjük meg, attól függ hány réteg gyümölcsöt tervezünk bele. A gyümölcsöt beleszórjuk, de vékony rétegben, hogy a túrós massza befedje.
A tetejét díszíthetjük csokimázzal, vagy tortareszelékkel megszórva, ez attól is függ milyen formába készítettük. Ha kis tortaforma akkor a teteje is lehet vékony gyümölcsréteg, színtelen zselatinnal bevonva.


Itt kicsit elmosódott a dekoráció belenyúlt egy villa. A tetején mandula volt, de ez  maradék.

2012. december 1., szombat

Itt a hűvösebb idő és a nehezebb tészták ideje. Pár fánk készült az ebédhez és egy fotó, a készítés módja itt elérhető! A fánk már eltűnt a tálból.
Egy szál virág ami még a kert vendége(olasz harangvirág). Kaptak a fotók egy kis csipkedíszítést.

2012. november 24., szombat

Őszi tavasz

Az első aranyvessző virágai is megjelentek a cserjéken. Egész gomba telepeket lehet felfedezni a november végi napokon. Erre már a cica is kíváncsi volt, hogy mennyit bír ki az ágak szövevénye. Hajlik és nem törik, ez volt a szerencséje. Pár fotót montíroztam össze, így is érthető.

2012. november 22., csütörtök

Krumpli karfiollal?

Mit mivel illik?
A kérdés, hogy főzés közben mivel párosíthatunk és milyen élelmiszert. Nekem egy olyan nézetem alakult ki: amit a családom szívesen fogyaszt el. A kísérlet kis adaggal kezdődik, és később már étkezés közben egy pillantással felmérhető a siker. Kevés burgonyás receptet tettem fel, pedig kedvelt nálunk.
Most egy nem tervezett menü készült. A karfiolt készítettem elő, hogy téliesítem, és ehhez abálgattam(előfőztem az anyagot). Közbe támadt a vacsora ötletem. Krumplit dobtam fel főni hajasan, hogy majd lesz valamihez.  Lett is valami...
Kell: Mennyiség a személyek számától és étvágyától függ.
krumpli (fél kg)
karfiol (félig főzött)
fokhagyma
zsír(olaj)
fűszerek

A héjában megfőzött krumplit megtisztítottam és négyfelé vágtam(ha nagyok, akkor több felé, de finomabb az aprókból). Nem sok olaj kell hozzá, hiszen nem fogjuk leönteni, a serpenyő feneke fényes legyen, annyit szoktam használni. Az olajat fölmelegítettem és a krumplit megsütöttem benne, majd  kiszedtem. Nem keverve, inkább kicsit mozgatva, rázogatva. Majd a karfioldarabkák kerültek bele és kis színt kaptak, nem kell szétesni neki, legfeljebb pár virág törik le. Őket már villával megfordítottam óvatosan, és picit mozgattam a  sütőt, nehogy lekapaszkodjon. Rászórtam az apróra darabolt fokhagymát és a krumplit is beletettem. Pillanatot sütöttem együtt, közben szórtam rá fűszereket(só, bors, stb).
Az asztalra tettem, csak simán, puha kenyérrel.
Pár apró paradicsomot négyfelé vágva, gyengén sózva, saláta helyett mellé tettem egy tányéron.
Azért vacsora inkább, mert a fokhagyma....
Elfogyott...
Legközelebb a sütőben is kipróbálom, csak a fokhagymát a vége felé....

Fotó sehol, hiszen nem tervezett menü volt.
Egy cső kukorica tökéletes fotó lesz, esetleg vacsora után elfogyasztható.
Ezeknek a recepteknek egy részét még a nyári szezonban leírtam, de csak vázlatszerűen, most van idő letisztázni és felrakni.

2012. november 20., kedd

Késői ősz

Pár fotó a mai napról. Lassan vége a novembernek, de a természet nem azt érzi. A nagy köd után, ami reggel fogadott pár fotó készítettem a késői őszről. Csak közelieket, mert a köd nem siette el az eltűnést. Ha a síkságon még ilyenek a növények, a szélvédett vidéken sokkal szebbek lehetnek.

A toboz mellett egy apró gomba mutatja, ő bizony nekiindul és elkezd fejlődni.
Itt egy nagyobb gomba, sokkal fejlettebben.
A here is elkezdett virágot hozni.
A kokárdavirág zsenge virágokat hozott.
A moha télen virul igazán, de ez már élénkül és szép zöld színnel ajándékozza meg a nézelődőket.
Elmaradt szőlő(kövidinka) Eddig nem akart beszínesedni, de még most is egészséges, pedig a darazsak lassan eltűnnek, csak a nyomokat láthatjuk.
A vadrózsa új leveleket hozott, a termés díszlik, de lehet hogy még virágokat is hoz?
A vadvirágok még nem vették észre hogy ősz van.

Az olasz harangvirágot nem zavarják a lehulló levelek, a nyílást még nem hagyta abba. Az apró virágok még nyílni fognak.