2013. március 16., szombat

Még egy kis tél


Nem terveztem már a téli fotókat, de egy kicsit sok lett ez a márciusi hó. A fél ország katasztrófa övezet, az utak lezárva, az elakadt járművek a hó alatt. Ez egy kicsit sok lett. Ehhez képest felénk csak szolid hó volt, pedig jutott ide is rendesen. Ez a kint felejtett kerékpár mutatja, hogy akadt egy kis csapadék.
  Pedig nem maradt kint huszonnégy órán át.

Ez az aranyvessző éppen virágokat hoz, de most a hó is rákerült, pedig a tavasz színét akarta mutatni. A jégcsapért kicsit sétálni kellett, de levettem a fotó kedvéért és egy fatörzshöz raktam. Kicsit már fázott a kezem, igyekeztem a fotózást befejezni.

2013. március 14., csütörtök

Március 15

Csak egy zászló lobog a képen, de melléírtam a dátumot. A pontokat lehagytam és a címből is, nem is tudom miért...

Nálunk a  1848-as forradalom kezdete és Nemzeti ünnep lett utólag. Nem térek ki a politikai részre,  a művészek megemlékezése figyelemre méltó. Írók és festők emlékeztek meg alkotásaikkal. Mi csak szavakkal és egy képpel, adózunk.
Most a kép nem március idusára(Julius Caesar) emlékére van itt. Csak a mi kis szerény ünnepünk, ami csak nekünk jelent sokat. Attól függetlenül, hogy világviszonylatba is elég sok esemény köthető ehhez a naphoz. Nem írok a fiatalokról sokat, mert most sem túl békés a .....

2013. március 11., hétfő

Besamel mártás



Ez az a mártás, amit csaknem mindenhez használunk. A süteményeknél alapból, mindegy hogy sós vagy édes. A sült húsokhoz is nagyon jól lehet fűszerezni, a csőben sült tésztákhoz kihagyhatatlan. A nyár zőldféléinél, akár rakott valamit készítünk, ott is hasznos.
Az édesnél a vaníliával nagyon finom, de lehet akár színezni és krémhez adagolni.
Sósnál a gyömbértől a borsos változatig bármi tökéletest, amit szeretünk..

Az alap szükségletei:
liszt
tej
vaj
csipet só
A mennyiségnél ha először csináljuk, kevéssel kezdjünk:1 kanál liszt, egy lapos kanál vaj( 2,5 dkg), két és fél deciliter tej
A tejet fölmelegítjük, és félrerakjuk. A vajat felforrósítjuk és a lisztet beleszórjuk. Kicsit pezsegtetjük, éppen hogy színe legyen, anélkül hogy elkezdene barna lenni. A tejet apránként adagoljuk lassan hozzá, folytonos keverés mellett. Besűrítjük lassú tűzön és egy csípet sót adunk hozzá.
Innentől kezdve fűszerezzük, ízesítjük attól függően hogy édességhez használjuk fel, vagy valami sóshoz.

2013. március 9., szombat

Tavaszi színek


Egy kis tavasz a mai délelőttről. Hetek óta a receptjeim tervezem felrakni, de mindig jön valami kis új, ma egy kis tücsök lett a vendég. Egy rigót hallgattam, de lefotózni semmi esélyem nem volt az ágak között. Azért az énekét élveztem a kerti kapirgálás közben.

 Kicsit korán jelent meg ez a kis fekete, nem ellenőriztem, hogy alszik-e, vagy csak pihen. a harmadik lehetőségre nem is gondolok.