2013. április 5., péntek

Fűszeres, paradicsomos mártogatós

Mivel a (ketchup) nevével gondjaim vannak és ahogy elnézem az internetes világnak is, nevezzük mártogatósnak.
Ezt a kis mártogatóst(mártást, kecsöpöt) a télire elrakott paradicsomléből hoztam össze. Sokkal könnyebb sűrített paradicsomból, de lassan itt lesz újra a paradicsom és frissből is készülhet.
A paradicsomléről szépen leöntöttem a tetejét és az üveg aljában levőt használtam fel, nem ráztam össze.
Szükséges:
paradicsom lé, vagy sűrített paradicsom, esetleg friss
vöröshagyma, ha van zöldje azzal együtt 
fokhagyma

bors
csípet édesítő(cukor)
tetszőleges fűszerek, amit szeretünk(zöldség zöldje, sárgarépa turmixolva, vagy zellergumó egy darabka, vagy zöldje, esetleg karalábé darabka)
(kis törött paprika se rontja el, akár csípős is lehet)
A paradicsom levem bazsalikom levelekkel volt elrakva, ezért nem említem külön. A vöröshagymát nagyon apróra kockázzuk egy kis hőálló edénybe. ha van hagyma zöld ollóval parányira daraboljuk a többi közé. Ha  zöldségfélét is használunk akkor vagy apróra daraboljuk, vagy turmixoljuk. A fokhagymát is feldaraboljuk vagy préseljük. Hozzáöntjük a paradicsom levet és megsózzuk egy kicsit. Ha télire elrakott, óvatosan, hiszen alapból van benne só. Gyengén megborsozzuk, szájízre, és besűrítjük folyamatos keveréssel. Én erre a célra a mikrót használtam, így nem közbe csinálhattam a dolgom. Ha félkész megkóstoljuk és ha szükséges picit édesítjük. Az időt nem lehet pontosan meghatározni, de néha ránézünk, akkor elég ha öt percekkel indítunk. Ha az állaga a híg palacsintatésztához  hasonlít és puha benne minden akkor kivesszük. Ha darabos maradt ,kicsit lehet botmixerezni(nem oké a helyesírása, de szerintem meg jó), ha a darabosakat turmixoltuk, fölösleges. Én egyiket sem csináltam, annyira apróra vágtam, hogy szétment benne.
Nyáron még különlegesebb a friss paradicsommal és a sokféle fűszernövénnyel.
Sült krumplihoz is adhatjuk kis tálkába mártogatni.
A fotó hát olyan, amilyen...Közbe egy helyen fényt kapott és retusáltam. Ettől kicsit foltos lett a mártás.


2013. március 28., csütörtök

Húsvét


Ebben az évben nagy valószínűséggel fehér húsvét lesz. Sok embernek lesz gondja a hóval, de attól még jól érezheti magát, hogy nem utazik át a fél országon. Nem olyan idő van. Telefonon elérhetjük a számunkra fontos embereket, és a jókívánságokat megosztjuk. Én is hasonlóan teszek. Minden idelátogató vendégemnek nagyon boldog ünnepeket kívánok. A nőneműeknek sok locsolót, a férfiaknak nagyon sok hímes tojást, de a sima piros is kedves ajándék.
              NAGYON BOLDOG HÚSVÉTI ÜNNEPEKET!

2013. március 26., kedd

,,Fekete karácsony és fehér...''

Nem terveztem már a téli fotókat, de egy kicsit sok lett ez a márciusi hó. A fél ország hó alatt. Ez a bekötőszöveg sem ma íródott, csak folytatom, mert rájöttem, van még tél.
,,Fekete karácsony és fehér húsvét'' lehet hogy ez a közmondás nem alaptalan, bár tavaly nem úgy tűnt. Most behozza a több évi hiányt.
Ezek a varjak sem gondolták a nagy fészekrakás közbe, hogy még jönni fog a tél. Ez a fotó még a tavaszi készülődést mutatja, pedig csak pár nap különbség a képek dátuma közt. Most a fészekrakás helyett a mindennapi falatjukat kell összeszedni.
 Ez a kis hófúvás az ajtóm előtt volt, pedig fedett az a rész. Nem nagyon jó a fotó, de ez még kora reggeli felvétel, csoda hogy sikerült ennyire is.
 A jövendőbeli tujáimat a hó eltemette, pedig már szépen fejlődtek. kicsit  kiszabadítottam őket, jó lenne ha túlélnék. Nem nekik való ez a teher.
 Ez a gif a pontos kora tavaszi helyzetet példázza. A napsütéses kék égbolt is márciusi fotó, a hó pedig grafika, mégis látjuk hogy van. A hóhelyzet elég vacak jelenleg: ,, Nem ette meg a kutya a telet'' tartja a közmondás. Van benne igazság.

2013. március 22., péntek

Sós palacsinta II



Itt sajtos ízesítésű palacsinta lesz az ennivaló. A palacsintatésztát elkészítjük a szokásos módon, és kisütjük.
A tölteléken lesz a hangsúly. A mennyiséget nem írom le, hiszen attól függ, ki milyen vastagon megkenve szereti.
Szükséges a töltelékhez:
tejföl
sajt
fűszerek(só, esetleg bors)
besamel:
liszt
tej
vaj
A lisztből és a tejből és a vajból besamel mártást készítünk(link), és hagyjuk kihűlni. Közben fűszerezzük tetszőlegesen, de hagyhatjuk alapba és majd a sajt íze lesz a domináns.
 A sajtot lereszeljük, a fajtáját mindenki maga dönti el. Azért persze a túl pikáns ízűek és a füstöltek mégsem az igaziak. Bár ha valaki azt szereti akkor... A kihűlt mártásba beleszórjuk a sajtot, ha kell, egy kevés tejfölt is adagolunk hozzá. A palacsintákat vékonyan megtejfölözzük(el is maradhat, ha soványan szeretnénk) majd megkenjük a sajtos mártással. Föltekerjük és sorba rakjuk. Fogyasztás előtt tejföllel picit dekoráljuk és a sütőbe dobjuk egy picit. Ha sietünk a mikró is megfelel a célra. A maradék sajtos mártást az asztalra tesszük, hátha valaki még belemártaná a palacsintákat.
Összerakhatjuk a palacsintákat tortaformába is.
Jó étvágyat


2013. március 19., kedd

Sós palacsinta I





A palacsinta tésztát nem tejjel készítem ehhez, hanem ásványvízzel Régen szódavízzel készítettük, de megfelel az ásványvíz is. A mennyiséget nem íróm le, hiszen alapdolog.
Szükséges:
ásványvíz
liszt
tojás

sütéshez anyag(zsír, olaj)
Összeállítjuk a palacsintatésztát egy habverővel és kisütjük a szokásos módon. Nem esszük meg előre, közben, mert akkor az étkezésnél már nem lesz étvágyunk.
A töltelékéhez felhasználhatunk maradék pörköltet is. Elsősorban csirkehúsból szoktam készíteni, de másikból is finom. A húst kicsontozom a maradékból és ledarálom. Kevés tejföllel lazítom és ha kell, utána fűszerezem. A palacsintákba egy nagy kanállal teszek és négyszögletesre hajtom. Tűzálló edénybe rakom(kis tepsi is jó) pár pötty tejfölt szórok rá, és egy kicsit a sütőbe rakom.
Ha nem maradékból készítjük, akkor ledaráljuk a húst. Egy vöröshagymát felkockázunk és kicsit megpirítunk. Rászórjuk a darált húst és tovább pirítjuk, gyengén fűszerezzük.  A végén egy kis tejföllel lazítjuk és hasonló módon folytatjuk, mint a maradékkal.
Tejföl helyett lazíthatjuk egy kis paradicsomlével is.
Egy leveshez feltálalhatjuk második félének, de megteszi vacsorára is.

2013. március 16., szombat

Még egy kis tél


Nem terveztem már a téli fotókat, de egy kicsit sok lett ez a márciusi hó. A fél ország katasztrófa övezet, az utak lezárva, az elakadt járművek a hó alatt. Ez egy kicsit sok lett. Ehhez képest felénk csak szolid hó volt, pedig jutott ide is rendesen. Ez a kint felejtett kerékpár mutatja, hogy akadt egy kis csapadék.
  Pedig nem maradt kint huszonnégy órán át.

Ez az aranyvessző éppen virágokat hoz, de most a hó is rákerült, pedig a tavasz színét akarta mutatni. A jégcsapért kicsit sétálni kellett, de levettem a fotó kedvéért és egy fatörzshöz raktam. Kicsit már fázott a kezem, igyekeztem a fotózást befejezni.