2013. május 14., kedd

Naplemente

Tegnapi naplemente
 Az első virágok
A szöcske étvágya változatos

2013. május 11., szombat

Bodza virágzás kezdete

Ha már a virágok szezonja van akkor jelzem azoknak, akik messzebb mennek a termésért. A bodza is bontja a szirmait, és lassan lehet szedni.
A bodza virága is praktikus palacsintatésztába mártva és megsütve, de a téli szükségleteket is most lehet elrakni. A bodzaszörp  és tea  egészséges és finom téli ital. A szárításra most az idő is kedvez, csak esténként kell bevinni a szabad levegőről.
Hogy hova tűnik el a polcról később a szörp, az egy rejtély, olyan rövid ideig van a hűtő ajtaján a szörpös üveg. Nem panasz, hiszen egészséges és kedvelem is.
A zsenge mentalevelekből már lehet egy kis frissítő italt készíteni, mert ebbe az évbe az is korán kihajtott.

2013. május 9., csütörtök

Akácvirág palacsintatésztában


A virágok némelyike étkezésre is felhasználható, és a gyerekek is szívesen fogyasszák. Most az akácfa virágzik, és ha idejébe szedünk belőle, elkészíthetjük, édesség helyett. Ha még nincsenek nagyon kinyílva, akkor a legjobbak. Azért a környezetét is nézzük meg, nagy forgalmú utak szélén ne szedjük. A szántóknál is figyeljük meg a közeli növényzetet, hogy ne a gyomirtós parcella mellől szedjük. Legjobb lenne apró kis erdőben, vagy kis füves tisztáson szedni, de ez nem mindenkinek van a környezetében. Belenézünk a virágokba, hogy a rovarok nem kezdtek e lakmározni és bódultan heverésznek. Ha tiszta akkor már csak a mosás lesz hátra.
Palacsinta tésztát készítünk:
Liszt, tojás, csípet só, tej,
Lehet egyenként belemártogatni a száránál fogva, de ez elég lassú és a végén sok virág a tésztába marad.
Ha leszedjük a virágokat és belekeverjük a palacsintatésztába sokkal gyorsabb lesz. Kisütjük forró olajba és megkóstoljuk. Ha nem elég édes akkor porcukorral megszórjuk, vagy egy kis mézet adunk mellé. Bele lehet keverni a tésztába is az édesítőszert, de akkor kicsit nehezebb a sütése. Én nem szoktam, mert annyira édesíti be mindenki amennyire szereti.  Kellemes kis desszertkülönlegesség az egyedi aromával. Tálaláshoz pár mosott és leszárított natúr virágot is szórhatunk köré, mindig eltűnik a dekoráció fogyasztás közben.

Az akácfa virága még sok egyébre is felhasználható, télire lehet szárítani teának.
Apránként leírom a többit is.

2013. április 29., hétfő

Sült oldalas tepsis krumplival

Sok leírás nem is kell ehhez a recepthez. A mennyiséget nem írom le, hiszen ki milyen étvággyal rendelkezik.
 Szükséges: sertés oldalas (lehet fiatal malac is), burgonya köretnek,
 Fűszerek: só, bors, fokhagyma (ha szeretjük, lehet vöröshagymát is rakni a krumpli mellé a tepsibe)   
Az oldalast feldaraboljuk, ha lehet a kezünket nem vágjuk hozzá, egy kicsit sem. Ha a hentesnél vesszük, akkor nem árt ha a csontokat ő vágja át, nekünk csak a hús marad. Általában két csontot hagyunk egy szeletbe, de ez az oldalas hosszától  függ. Gyengéden megsózzuk. A felkarikázott krumplit a tepsibe terítjük, közbe fűszerezzük a rétegeket. A tetejére ültetjük az oldalasokat, megborsozzuk egy kicsit és lefóliázva mehet a sütőbe.
Mikor csaknem puha a hús és a krumpli is, a fóliát levesszük és sütjük tovább pirosra. Mielőtt teljesen kész, egy kevés fokhagymát is szórunk mellé, vagy rá. Tálaláskor a krumplit tányérra halmozzuk és mellétesszük az oldalas szeleteket. Ilyenkor jó hozzá a friss saláta. Itt pár kocka vékony szalonna is van mellérakva, de azt nem az ebédhez adtam fel.