2014. június 24., kedd

Meggylé (szörp, dzsem)

Hozzávalók: (hogy ezt minek írjuk le, ezen már sokat gondolkoztam)
Meggy
cukor (nálam édesítő kerül bele)
Nátrium-benzoát

Most az hogy leszedjük a meggyet természetes, ha nem vásároltuk valahonnan. Ha magunknak szedjük nem sok szár lesz rajta, sokkal gyorsabban haladunk. Leszedjük a maradék szárat és átmossuk a meggyet többször. Itt már dönteni kell, hogy meggy húsát felhasználjuk-e vagy eldobjuk.
Ha nem kell, akkor elmaradhat a magozás. Én magoztam, hiszen a meggyhús tökéletesen felhasználható lekvárokhoz, krémekhez. A kimagozott meggyet  ledaráljuk, vagy kézzel kicsit összetörjük, és engedjük hogy a levet kiadja. A legtetejét  megszórjuk kicsit cukorral (vagy édesítővel) mielőtt lefedjük, és hagyjuk pihenni 8-10 órát, érdemes sok édesítőt(cukrot) tenni hozzá, hiszen elolvad a pihenés alatt. Mikor letelt, akkor leszűrjük a levét, ha szeretnénk hogy a szörp legyen sok, akkor textilen is átszűrjük teljesen lecsöpögtetve, csak a tömény hús marad ki. A léhez adagoljuk a cukrot(édesítőt)ha kell még, és elkeverjük benne amíg megolvad(cukor, kb. 70dkg 1 liter léhez, de ha a meggyhez adjuk alapból, akkor is hasonló az arány). Ha nem teszünk hozzá vizet, hidegen is elrakható. Az édes szörpöt üvegekbe adagoljuk csipet tartósítót szórunk a tetejére és lezárjuk, mehet a polcra. (A tartósítót tehetjük egy vékony réteg celofánra a tető alá, akkor nem kerül a befőttbe, de segít az elállásban.)
Ha teljesen biztosra akarunk menni(nagyon sok soká használjuk el) lehet forralni is a szörpöt és úgy rakni az üvegekbe, a szokásos száraz dunsztba pakoljuk másnapig pihenni.

 Lekvár, dzsem:
A kimaradt meggyhúst feltesszük a tűzhelyre és folytonos keverés mellett lekvárrá főzzük. Ha nem akarjuk hogy darabos legyen, akkor egy kicsit mixerrel összetörjük, de nem fontos. Félkészen megkóstoljuk, hogy elég édes-e, itt még lehet édesíteni, ha szükséges, de utána addig főzzük míg elolvad, eloszlik a cukor. Ha készen van, üvegekbe adagoljuk, lezárjuk, és mehetnek a szörpök mellé. Nem kell sokáig főzni, elforralni a levét, gyorsan kész van.


2014. június 12., csütörtök

Foci világbajnokság 2014

Megindult a foci világbajnokság 2014-ben a mai napon. A vendéglátó ország Brazília. A kabalaállat a (matakó)tatu Fuleco nevet viseli, a brazil zászló színeiben ábrázolva. Nekem tetszik ez a kis állat, de ezzel nem vagyok egyedül.

Itt minden eredményt megtalálunk és követhetjük az eseményeket, eredményeket.
Ezen kívül persze sok helyen, csak a fotelt a tv elé, azoknak akik nem tudnak személyesen odautazni, és ez a többség. Kis rágcsálnivaló és egyebek...
Néhány hangos szó, ha már valaki besokallt, mivel az időeltolódás jelentős és elég későre kerülnek a közvetítések. Az MTV adásában lesz a közvetítés alapja, de azért más csatornákon is kapunk híreket..
Ha felmondja a tv, és a net külön van, elég bepötyögni ,,foci vb online közvetítés" és néhány címet kidob a Google.

Nyári képek

Nyár pár fotóval
 

2014. május 30., péntek

Eperszörp(lé)

 Megvártam a kész italt a fotóhoz.

A maradék epret összegyűjtögetem a hűtőbe, vagy ha kevesebb a fagyasztóba rakom amíg összegyűlik. Ez főleg a vége felé érvényes, amikor már apróbbak a szemek és eléggé deformáltak. Most egybe volt egy közepes tállal, nem fogyott el, ezért az első adagot elkészítettem.
Megmosás  és a szárak eltávolítása természetesen az első, most a sok eső miatt még több mosás is kellett.  Beraktam az összeset a hűtőbe és hagytam pihenni egy estét, éjszakát. Ami közbe elfogyott a hűtőből, azzal nem kell dolgozni, maradékot használtam fel a befőzésre. Hogy minek nevezzem? Szörp vagy inkább eperlé, nem is tudom, de nem a néven múlik.
 kb. hozzávalók
2 kg eper
6-8 dl víz
(1,5 kg cukor helyett) a végén dobtam bele egy kis édesítőt.
csípet nátrium-benzoát
Egy zománcos fazékba beleöntöttem  az epret és annyi vizet hogy éppen ellepje. Fölforraltam lassú tűzön a vége felé őrködve, hogy ki ne fusson(ennek a fajtának ez szokása). Kicsit hagytam forrni, hogy teljesen megpuhuljon. Leöntöttem a nagyja levet tésztaszűrön át, az eperszemek szét se estek, a maradékot összetörtem és azt egy már átszűrtem. Az egész levet feltettem hogy forrjon újra össze, még forrón adtam hozzá egy kis édesítőt és gyorsan üvegekbe öntöttem, kis tartósítót kapott, lezártam az üvegeket. Újságpapírba tekertem (fogalmam sincs miért, így csinálom) majd ruhákba, száraz dunsztba. Ez nem igazi szörp, hiszen kevesebb az édességtartalma a megszokottnál, de télen finom.
Ami kimaradt gyümölcshús, azt a fagyasztóba tettem, a nyári nagy melegbe, majd felhasználom valamihez(krémnek egy ki aludttejjel, vagy hasonlónak jó hidegen). Végső esetbe lekvárnak is tökéletes.



.