2014. június 30., hétfő

Aszalt gyümölcs(cseresznye)

Újra itt a meleg idő, és eszembe jutott, hogy kezdhetem az aszalást. Most a közép érésű cseresznye lett az első áldozatom. Még nagyobb mennyiségbe nem csináltam cseresznyét, csak egy pár marékkal, de kapós volt.  Haladós a szedés, mert az idén elég nagy szeműeket hozott a fa egyik oldala, azért az északi felén is elfogadható, mert a vége felé ráfanyalodtam, hogy ne kelljen a fa tetejére létrázni, csak a lépcsőskés apróságról szedegettem. Valahogy jobban bízok a lefelezett cseresznyében, hogy lakómentes, ezért eleve úgy terveztem. Megmostam a leszedett szemeket és lelkesen feleztem. Közben azért ellenőriztem, hogy van-e vendég, de nem volt, viszont pár szem kezdett már barnulni és ezektől megszabadultam..
Ne részletezzem, a vége felé már sokalltam is a leszedett mennyiséget egy délutánra. Mindegy elkészült és már teregettem is ki a napra a jó melegbe, lefedtem a vékony anyaggal és ruhacsipeszekkel rögzítettem a szél ellen, meg persze az esetleges méhecskéktől egyebektől. Minden nap többször átkevertem egy kicsit, ha arra jártam, ő már lassan készen van.


Ideje is, mert összetereltem, hogy átadja a helyét a meggynek. Ma már azt raktam a legnagyobb részre, amikor az eső megengedte, ilyenkor kicsit nehezebb, hiszen fedél alá kell helyezni az egész tákolmányt. Most már látszik, hogy a sok cseresznye összemegy és egész kis helyen lehet tárolni, a majdani vitaminhiányos időkre, vagy csak, csipegetni úgy. Szükségből a gyümölcslevesbe is elférne,  de arra jó lesz az üveges is.

Gyengék lettek a  fotók, a meggyről se lett túl jó, de nála megvárom hogy meg aszalódjon.Véleményem szerint akár erkélyen is elkészíthető egy kis türelemmel, ha nincs gépünk és nem akarunk rá beruházni, mert nem használjuk ki. A napfény megvan és a meleg mindenhol jelen van. Ha a cseresznye nem is, de a meggy termés rengeteg.

 Most fedeztem fel ezt a kis makróképet a cseresznyéről, hát akkor jöjjön ide ő is. Igaz hogy kicsibe raktam ide, de kinagyítható, csak étvágycsinálónak. Nekem meg ki kell bírni, hogy csak mértékkel egy két félszemet..

2014. június 24., kedd

Meggylé (szörp, dzsem)

Hozzávalók: (hogy ezt minek írjuk le, ezen már sokat gondolkoztam)
Meggy
cukor (nálam édesítő kerül bele)
Nátrium-benzoát

Most az hogy leszedjük a meggyet természetes, ha nem vásároltuk valahonnan. Ha magunknak szedjük nem sok szár lesz rajta, sokkal gyorsabban haladunk. Leszedjük a maradék szárat és átmossuk a meggyet többször. Itt már dönteni kell, hogy meggy húsát felhasználjuk-e vagy eldobjuk.
Ha nem kell, akkor elmaradhat a magozás. Én magoztam, hiszen a meggyhús tökéletesen felhasználható lekvárokhoz, krémekhez. A kimagozott meggyet  ledaráljuk, vagy kézzel kicsit összetörjük, és engedjük hogy a levet kiadja. A legtetejét  megszórjuk kicsit cukorral (vagy édesítővel) mielőtt lefedjük, és hagyjuk pihenni 8-10 órát, érdemes sok édesítőt(cukrot) tenni hozzá, hiszen elolvad a pihenés alatt. Mikor letelt, akkor leszűrjük a levét, ha szeretnénk hogy a szörp legyen sok, akkor textilen is átszűrjük teljesen lecsöpögtetve, csak a tömény hús marad ki. A léhez adagoljuk a cukrot(édesítőt)ha kell még, és elkeverjük benne amíg megolvad(cukor, kb. 70dkg 1 liter léhez, de ha a meggyhez adjuk alapból, akkor is hasonló az arány). Ha nem teszünk hozzá vizet, hidegen is elrakható. Az édes szörpöt üvegekbe adagoljuk csipet tartósítót szórunk a tetejére és lezárjuk, mehet a polcra. (A tartósítót tehetjük egy vékony réteg celofánra a tető alá, akkor nem kerül a befőttbe, de segít az elállásban.)
Ha teljesen biztosra akarunk menni(nagyon sok soká használjuk el) lehet forralni is a szörpöt és úgy rakni az üvegekbe, a szokásos száraz dunsztba pakoljuk másnapig pihenni.

 Lekvár, dzsem:
A kimaradt meggyhúst feltesszük a tűzhelyre és folytonos keverés mellett lekvárrá főzzük. Ha nem akarjuk hogy darabos legyen, akkor egy kicsit mixerrel összetörjük, de nem fontos. Félkészen megkóstoljuk, hogy elég édes-e, itt még lehet édesíteni, ha szükséges, de utána addig főzzük míg elolvad, eloszlik a cukor. Ha készen van, üvegekbe adagoljuk, lezárjuk, és mehetnek a szörpök mellé. Nem kell sokáig főzni, elforralni a levét, gyorsan kész van.


2014. június 12., csütörtök

Foci világbajnokság 2014

Megindult a foci világbajnokság 2014-ben a mai napon. A vendéglátó ország Brazília. A kabalaállat a (matakó)tatu Fuleco nevet viseli, a brazil zászló színeiben ábrázolva. Nekem tetszik ez a kis állat, de ezzel nem vagyok egyedül.

Itt minden eredményt megtalálunk és követhetjük az eseményeket, eredményeket.
Ezen kívül persze sok helyen, csak a fotelt a tv elé, azoknak akik nem tudnak személyesen odautazni, és ez a többség. Kis rágcsálnivaló és egyebek...
Néhány hangos szó, ha már valaki besokallt, mivel az időeltolódás jelentős és elég későre kerülnek a közvetítések. Az MTV adásában lesz a közvetítés alapja, de azért más csatornákon is kapunk híreket..
Ha felmondja a tv, és a net külön van, elég bepötyögni ,,foci vb online közvetítés" és néhány címet kidob a Google.

Nyári képek

Nyár pár fotóval
 

2014. május 30., péntek

Eperszörp(lé)

 Megvártam a kész italt a fotóhoz.

A maradék epret összegyűjtögetem a hűtőbe, vagy ha kevesebb a fagyasztóba rakom amíg összegyűlik. Ez főleg a vége felé érvényes, amikor már apróbbak a szemek és eléggé deformáltak. Most egybe volt egy közepes tállal, nem fogyott el, ezért az első adagot elkészítettem.
Megmosás  és a szárak eltávolítása természetesen az első, most a sok eső miatt még több mosás is kellett.  Beraktam az összeset a hűtőbe és hagytam pihenni egy estét, éjszakát. Ami közbe elfogyott a hűtőből, azzal nem kell dolgozni, maradékot használtam fel a befőzésre. Hogy minek nevezzem? Szörp vagy inkább eperlé, nem is tudom, de nem a néven múlik.
 kb. hozzávalók
2 kg eper
6-8 dl víz
(1,5 kg cukor helyett) a végén dobtam bele egy kis édesítőt.
csípet nátrium-benzoát
Egy zománcos fazékba beleöntöttem  az epret és annyi vizet hogy éppen ellepje. Fölforraltam lassú tűzön a vége felé őrködve, hogy ki ne fusson(ennek a fajtának ez szokása). Kicsit hagytam forrni, hogy teljesen megpuhuljon. Leöntöttem a nagyja levet tésztaszűrön át, az eperszemek szét se estek, a maradékot összetörtem és azt egy már átszűrtem. Az egész levet feltettem hogy forrjon újra össze, még forrón adtam hozzá egy kis édesítőt és gyorsan üvegekbe öntöttem, kis tartósítót kapott, lezártam az üvegeket. Újságpapírba tekertem (fogalmam sincs miért, így csinálom) majd ruhákba, száraz dunsztba. Ez nem igazi szörp, hiszen kevesebb az édességtartalma a megszokottnál, de télen finom.
Ami kimaradt gyümölcshús, azt a fagyasztóba tettem, a nyári nagy melegbe, majd felhasználom valamihez(krémnek egy ki aludttejjel, vagy hasonlónak jó hidegen). Végső esetbe lekvárnak is tökéletes.



.

2014. május 26., hétfő

Hársfa virágzása

 Itt a hársfavirágok szezonja, ez azért is érdekes mert tavaly a szárítás módszeréről június elején írtam részletesen ezért azt most kihagyom, a linkről elérhető. Most korábban jött a virágzás, kicsit korábban kezdhetnénk szárítani, csak párásabb a levegő, hogy természetes körülmények között tudjuk szárítani.
 Azért érdemes többet gyűjteni, mint amit elfogyasztunk, hiszen a fürdővízbe szórva is nagyon jót tesz a testnek. Más növények szárított elemeivel együtt tökéletes gyógyteakeverék készíthető. Magában a hársfateából sokat fogyasztani nem praktikus, váltakozva más teákkal érdemes inni.
Amikor virágzik a hársfa a környezete csodás illatot áraszt. A lepkék is szívesen látogatják, volt év amikor tömegesen voltak jelen a fákon. A méhek is szívesen látogatják és a mézet készítenek. A méz is rendelkezik a gyógyhatásokkal (köhögés ellen, görcsoldó, álmatlanság ellen). A színe világos sárgától egészen sötét árnyalatig előfordul, kicsit kesernyés ízű és erős illatú de finom. Az ára is borsos, csaknem az akácmézzel vetekedik.
Sütni, főzni nem túl praktikus, mert kiemeli az utóízt, de simán tökéletes a gyógyhatás.

2014. május 17., szombat

Ciklon

Kerti részletek, csak apró hibák, hiszen az ország nagy részén sokkal komolyabb károkat is okozott az Yvette névre hallgató mediterrán ciklon.
 Lefektette az apró szegfű bokrot.
 Egyenesen csokorba csavarta.

Na ezekhez nem is kell szöveg, de ami a fán maradt az meg az esőtől pusztul el.

2014. május 6., kedd

Palacsinta bodzavirággal

A bodzavirágzása megkezdődött és nálam is kezdődik a tervezés, hogy mire használjam. Már a tea és a sült bodzavirág receptje le van írva. Most a bodzás palacsinta lesz leírva. Kicsit sok lett a virág benne, nagyon bodzaíze lett, de elfogyott, legközelebb jobban vigyázok azért.


Palacsinta bodzavirággal

Az alap palacsinta tésztát készítjük el, amit szoktunk általában. Azért pár szóba leírom, bár mindenki másként készíti, én is többféleképpen.
Kell:
1 tojás, tej, liszt, csipet só, pici ásványvíz(szódavíz), esetleg pici cukor(édesítő).
A tejet a cukorral és sóval összekeverjük, hogy feloldódjon benne. Hozzáadjuk a lisztet folyamatos kevergetéssel(legpraktikusabb a kézi habverő) és a legvégén még egy kis ásványvizet is öntünk hozzá.
A bodzavirágokat kicsit leöblítjük és hagyjuk megszáradni, vagy leitassuk papírtörlőn. Közbe ellenőrizzük hogy bogarak se legyenek benne, de ha tetves a növény akkor felejtsük el, inkább natúr palacsintát süssünk. 
Ollóval levágjuk a virágokat, a nagyon zöld részt nem és beleszórjuk a tésztába, a mennyiség ízlés szerinti, de nem kell túl sok. kisülés után lehet egy kis édesítést végezni föltekerés közbe.
Jó étvágyat!

2014. május 4., vasárnap

Május első hete

Vegyes képek május első hetéből. A fotók egy napon készültek, az ég egyik fele még kék, de már látszik a sötétedő felhő is. Vadvirágok és kultúrnövények egy képen összerakva.

2014. április 1., kedd

Kerti képek

Pár fotó a mai növényfejlődésről a kertben. Nem volt kedvem egyenként felrakni a képeket.

2014. március 25., kedd

Kekszgolyók

 Darált keksz az alapja, amit vagy úgy vettünk vagy mi készítettük. Jó hozzá a sima háztartási keksz, de amit idehaza sütünk, abból is tökéletes lesz(sőt az az igazi). Legközelebb leírom azt is.
Szükséges: 
keksz fél kg, 
margarin vagy vaj 10dkg, 
tej, 
cukorféle (nyírfacukor) ízlés szerint, 
magozott megy, pár szem(vagy bármi: csokidarabka, dió, darált dió, mogyoró, gyümölcsfélék, kandírozott, aszalt)
A darált kekszből tettem félre egy keveset egy kis tálba, amibe a kész golyókat megpörgetem. Az igazi a kókuszreszelék lenne, de lusta voltam elmenni a boltba. Maradt a kekszpor. A többi kekszport beleöntöttem egy tálba, hozzáadtam a margarint és annyi édesítőt, hogy ne legyen túl édes. Nálam nyírfacukor került bele, de a sima kristály is megteszi(nem túl sok kell, hiszen a tészta is édeskés). Most a feketekávét kihagytam a tésztából, csak tejet adtam hozzá, amennyit bevesz. Összeállítottam a masszát teljesen formázhatóra. A magozott megy befőttet kiöntöttem egy tésztaszedőbe és onnan borítottam a tálba. Nem túl szabályos szemek (saját) de annyi akad benne, amennyi kell a golyókhoz. Elég édesnek találtam, de lehet cukorba mártogatni is.

 A tenyerembe vettem egy gombóc mennyiségű masszát és ellapítottam. Beletettem egy egész meggyszemet és rányomtam a tésztát. Kicsit gömbölygettem a tenyeremmel és a kekszporba dobtam. (Közbe a fotózás elég nehézkes, ezt nem túl gyakran fogom csinálni)
A  kekszporos tálat kicsit rázogattam és a golyókat beborította a por.

A kész golyókat lehet díszíteni bármivel. Tálcára raktam egymás mellé (nem szereti az egymásra rakást) és a hűtőbe raktam, ott pihenhet, főleg nyáron remek a hideg desszert. Friss gyümölccsel is finom, de akkor a meggyhez kis cukor kell a mag helyére, és ajánlatos a gyümölcsöt is kekszporba forgatni egy kicsit, mert a friss engedi a levet. 25-30 golyó lesz a mennyiségből, a nagyságuktól függően.

A tálcást már nem fotóztam, szerencsére, mert a fotók minősége nagyon rossz lett. Érthető is, hiszen csak egy ujjal fogtam meg a gépet.

2014. március 13., csütörtök

Kertkedvelőknek

Kerti praktikák

Hasznos ötleteket jegyzek le kertkedvelőknek.
A késői karalábékkal próbáltam ki eddig, nem tudom, hogy a koraira is érvényesek - e ezek a szabályok.
 A karalábét ha levesszük a tövéről, és nem tervezünk oda semmit, hagyjunk meg pár torzsát a helyén. Erre a célra megfelel a satnya, vagy apró karalábé is. Kint hagyjuk egész télen, akkor is ha felássuk a kertet. Hagyjuk hogy a másik évbe meginduljon és hozza a virágokat, majd a magot. Szépíti a kertet az apró virágokkal, de hasznos is hiszen a zsenge levelekből lecsíphetünk a levesbe néha. Nem foglal el nagy helyet és elég sok magot ad, ami pár évig megőrzi a csíraképességét.

Itt látszik hogy az egy száron is sokkal több oldalhajtás fejlődik ki, de a növény nem csak egy szárat hoz, inkább bokornak nevezhetnénk. A legkisebb hajtás is virágba borul és beérleli a magokat. Ősszel majd abból is teszek fel képet, ha el nem felejtem.
Ez nem csak a karalábéra jellemző a többi káposztaféle is, hasonló módszerrel szaporítható. A megszedett mag elég kis helyen eltárolható, és nem kell a vetőmagboltba menni.

2014. február 26., szerda

Az első katicabogarak

Az első katicabogár amelyik kibújt vagy kigyomláltam a kertben. Még előkerült több is de mindet nem fotóztam le. Tavasz van igazi április, nem a naptár számít.
Ő már mint egy modell pózolt a gép előtt, csak kesztyű volt az egyik kezemen, hiszen a gyomnövényeket is összeszedtem.

2014. február 19., szerda

Február közepén egy kis körkép

Egy kis  séta a hétvégén, de megint rosszkor. A büdös hunyort nem sikerült elkapni teljes pompájában, mint ahogy évek óta egyszer sem. Minden héten nem megyek arra, csak ezért. Nem olyan hatalmas virágai vannak, inkább szerényeknek lehetne nevezni.


 A mogyoró már elkezdett virágozni, ami kell is. Elég sok a mókus azon a környéken és nem kell fogyókúrázniuk. Most ugyan nem nagyon láttunk élőlényt. A madarak is alig kerültek szem elé. Egy rigó madárcseresznyét csipegetett, a fán látszott hogy kevés vendég volt jelen. máskor ilyenkorra semmi ennivaló nem akad rajtuk, esetleg az aszalt szemek.

 Megjelentek a gombák is. Nem azok amikből a családtagjaimnak ebédet készítenék. Inkább csak a hulladék, korhadék között bújtak ki. Elég sok helyen csoportosan, de az első két fotó után már nem foglalkoztam a képpel, pedig egész kis telepeket képeztek. Pár helyen a sétálok áldozataként eldőltek, de maradt bőségesen.
Idehaza is akad látnivaló, bár ez nem az ami gyönyörködteti a kertkedvelőket. A tyúkhúr igyekszik betolakodni, mint egyeduralkodó. Közte sápadt kis veronikát is láttam, ami virágot bontott. Már gyomlálom, hiszen a talaj nedvessége nem enged többet, de azért akadt fotózni való. A takarás után a bakháton elindult rendesen, de még korai lenne a kitakarás, bár ki tudja, hiszen a napok egyre melegebbek. Az első kullancsok is előkerültek, egy kicsit korán, .

2014. február 14., péntek

Szerelem



Szerelem kora

Szerelem nem időhöz,
nem korhoz kötött
Csak jön egyszer
Kisajátít, legyőz.
Észre sem veszed
már ural tégedet.
(Saját: Kzella)

2014. február 13., csütörtök

Februári nézelődés


A tavasz égboltja február közepén. Ha a száraz ágak nem látszanának, lehetne egy nyári ég is.
Útszéli fotó, a gyomnövények sem panaszkodnak az enyhe télre.


A szarkaláb kicsit korán kezdi a fejlődést. Nem magról vetett, inkább az anyanövény bízta a szélre az utódokat. Ha megmarad, korán virágzik.

Legelésző őzek, akik a nem használt területeket hasznosítják. Szépen zöldül az új fű, nem éheznek, ez még messziről is látszik. Közelebb menni nem akartam, minek zavarjam őket, én sem szeretem ha evés közbe valaki zaklat.
 Nem tervezett fotók, csak úgy jöttek, minden segédeszköz nélkül. (beállítás, stb.)

2014. február 10., hétfő

Téli sportok



Zajlik a a téli olimpia Szocsiban. Számunkra lassan csak itt láthatók a hó és a tél öröme. A téli olimpiában is gondokat okozott, a szoktalan időjárás egy kicsit. Fél szemmel én is pislogok a televízióra, hiszen a táj nagyon vonzó a szemnek.


Női alpesi síben Miklós Edit  a 16., Berecz Anna pedig 21. lett.

Roza Hutor alpesi síközpont


Ehhez nem is kell magyarázat sok, a magyar csapat

2014. február 8., szombat

Award

http://tutorskita.blogspot.hu/2014/02/1st-blogwalking-partners-award-from.html

Nagyon kedves kis ajándék ez a dkép, és közben csere, de a kivitele figyelemre méltó. Nem a kódot hoztam el, inkább a hagyományos módon a képet és a linket. A képről a szerző oldala is elérhető.

2014. január 6., hétfő

Vízkereszt

 A fotók Január hatodikán készültek, a természet így köszöntötte a vízkeresztet. Ha leszedjük a fenyőfát a kinti növények majd pótolják a csillogást. Kis tévedés a természetbe, vagy inkább elcsúszás. A sápadt aranyvessző virágait most békén hagytam, csak a pillantásommal köszöntöttem. ez csak pár apró pillanat amit a természet ébredéséről elkaptam. Kimarad a hóvirág, hiszen ő régebben is kibújt a hó alól. Most is látszik az apró fehér feje. Még pihenne, de a nappali hőmérséklet nem engedi.
A szabadföldi eper kinyílt, bár a fehér virág szegélye egy kicsit megbarnult, hiszen az éjszakák hűvösek. Ő egy tavalyi ültetésű zsenge tő. A tyúkhúr is hozott virágot mellette, pedig késő ősszel kitakarítottam az ágyást. Kezd a tavasz teljesen jelentkezni. Hogy a kártevők mit fognak csinálni a nyáron, azt a képzeletre hagyom.
Szép a kint maradt apró karalábé levele, de fejlődik még most is a feje, nem fagyott le és nem fás. A pár csepp esőt megőrzi a levelein,
Ő teljes pompájában virágzik a szára apróbb mint nyáron, de így is feltűnik a lila színével.
Ez a vadvirág virágzik és az elnyílt bolyhokat is örzi a szárán, őt is becsapta az időjárás.
A zellerlevelek teljes pompában mutatkoznak pedig nem télálló fajta. A levelei most is illatosak és izesek, de csak ránézni is örömet ad a szemnek.
Ez a negyedikei ködből lett fotózva. Nappal van, persze a fotó sem lett tökéletes, hiszen a köd sokkal világosabb színt adott.
A nap a fa tetején.