2015. január 10., szombat

2015. január 7., szerda

Estefelé



Mai nap pillanatképei

2015. január 4., vasárnap

Túrós pogácsa

Ez az idei karácsonyi pogácsa fotója. Ez is szerepelt a menüben.

40 dkg túró(1 csomag)
1 csomag margarin(25dkg)
1 kis tejföl(150g)
2 tojás sárgája (plusz a kenéshez)

1 cs. élesztő
kevés tej az élesztőhöz
Mokkás kanálnyi cukor a futtatáshoz
liszt (amennyit felvesz)
reszelt sajt a tetejére.

A cukrot feloldjuk langyos tejbe és az élesztőt belemorzsoljuk. Hagyjuk felfutni. Fél kiló lisztbe beleszórjuk a sót, hozzáadjuk a margarint és kicsit összedörzsöljük. A túrót is hozzáadjuk a tojással és a felfuttatott élesztővel. Összegyúrjuk és adagolunk még lisztet hozzá amennyi kell. Kelt tészta minőségűre összeállítjuk, majd langyos helyen megkelesztjük. Ha  szükséges, kicsit letakarjuk a tetejét, hogy ne jusson hozzá hideg levegő.
Ha megkel kicsit kinyújtjuk és hajtogatjuk, újra pihentessük egy kicsit, majd kinyújtjuk újra, és megkenjük tojással, sajtot szórunk rá és kis pogácsákat szaggatunk. Kicsit rongyosnak látszik a szegélye a lelógó sajtszálaktól, de mire kisül, eltűnik.
Jó étvágyat hozzá.

2014. december 21., vasárnap

Csipkebogyó tea

Itt már a kész tea, bár a fotó esténként elég gyenge minőségű. 
 Az íze tökéletes, legalábbis nekem nagyon ízlett.
Elég változatos a teakészítése:
 Beáztatva egy pár órára, és úgy inni a teát. 
Fölmelegítve és úgy hagyni egy kis ideig pihenni a főzetet. A pohárba ilyen van.
Ha van elég termés,bőkezűen lehet használni, én egy fél marékkal rakok fél liter vízbe.
Frissen is lehet készíteni, lekapunk a bokorról egy kis marékkal és megmosás után mehet a vízbe.





Kezdésnek leszedjük a bogyókat, ha lehet kesztyűbe, mert kicsit szúrós, nem is kicsit.
A leszedett vadrózsabogyót megtisztítjuk, a két végét levágva  kettévágjuk. A benne levő szúrós szöszöket kitereljük, a belsejéből, közben lehet mérgelődni, viszket a kezünk tőle.



A csipkebogyóból kieső szöszökről is készült egy fotó, hogy minek, azt nem is tudom.
Talán hogy tisztába legyünk vele, mire vállalkozunk. Itt kezdődnek az első ősz hajszálak. Elég lassú módszer, de utána sok öröm lesz belőle.

Amikor megtisztítottuk mossuk meg alaposan, ezzel a maradék szösz, is eltűnik. Ha végeztünk, leszárítjuk és utána megszárítjuk, aszaljuk. Lehet elég sokféle módon, én a radiátort használom erre a célra. Egy nagyobb textil zacskóba teszem és bekötöm a száját. A radiátoron szétterítem és naponta megforgatom, gyorsan megszárad. Energiatakarékos, nem kell  sütőt begyújtani, de a késői napfény is hasznos lehet.

A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin is van benne, de a fő eleme a c-vitamin.


Kicsit belefáradtam és most szedtem egy csomót, amit nem feleztem le, csak levágtam a végét. Ezt is megszárítottam, és ugyanolyan finom teának, mint a felezett. A szöszök nem bújtak ki a húsból. Később esetleg még lefelezem.