2015. április 18., szombat

Tavasz

A meggyszószom alapja

Mai lenmenő nap, de nem látszik, csak sejtelmes fény.

2015. április 16., csütörtök

Tavasz a kertben II

Ez a virágoskert pár növénykéje:


2015. április 14., kedd

Tavasz a kertben

A zöldborsó már kibújt, de látszik a talaj szárazsága, szinte porzik.
Egy krumplibokor igyekszik, de már látszik a parányi gyomnövényzet is mellette. Ha mind kikel, akkor lehet kapirgálni egy kicsit.
Az eper még éppen hogy, a téli virágzás nem tett jót a töveknek.
A saláta kezd éledezni.

2015. április 10., péntek

2015. április 9., csütörtök

Tavaszi napsütés

A napot akartam elkapni lemenés közben, de kicsit elkéstem már, mászni meg nem volt kedvem.


2015. március 26., csütörtök

2015. március 22., vasárnap

Zöldbabfőzelék



fél kiló zöldbab

kevés liszt
tej
tejföl
fél kanál olaj

A zöldbabot megtisztítjuk a két végét levágva. Ha kell szálkátlanítjuk, a végét oldalirányba húzva. Ha szálkás fajta akkor darabolás közbe is lehúzzuk a szálkákat. A legjobb persze, ha fiatal a bab és szálkamentes. A Juliska félék szálkásak, mégis finomak fiatalon. Ha mirelittel dolgozunk, akkor ez a lépés kimarad.
Megmossuk és felrakjuk vízbe főni, hogy elfedje a babot. Picit sózzuk a levét és közben elkészítjük a habarást és a rántást. Nálunk szokás mellé egy nagyon pici rántás is, halványra pirítva egy csöpp lisztet az olajon. Más íze lesz mint a sima habarással. A rántást egy kevés hideg vízzel felöntjük, és ha majdnem jó a zöldbab hozzáöntjük.
 Egy kanál lisztet elkeverünk tejbe habverővel, csomómentesen, lassan hozzáöntjük a habarást is a főzelékhez. Ha összeforrt készen is van. Tálaláshoz lehet egy kis tejfölt is tenni bele, vagy mellé. Köret tetszőleges, lehet bármi.

2015. március 16., hétfő

A nap vége felé

Tegnapi naplemente pár képen. Kicsit életlenek, de a másik oldalon már sötét felhők közelednek.


2015. február 3., kedd

Hájas

Egy kis téli csemegézés, akkor is jól esik, ha nincs hóesés az ablakon kinézve. A kelt tésztát télen sokkal többször készítjük, mint a nyári hónapokban. Hogy szokás, vagy a téli kalóriapótlás? Igazán mindegy.

Már meg van írva a receptje, alul belinkeltem, annyi a különbség hogy itt háromsarkosakat is hajtottam.
A töltelékek is változtak, itt a diósak is megjelentek.
Itt kikukucskált a a lekvár, nem nyomtam össze eléggé. Nem okozott gondot, ez is elfogyott.

 Itt a recept olvasható:
http://holabda.blogspot.hu/2013/01/kelt-hajas.html


A kelt tésztákat nem soroltam a sütemények közé, valami régi beidegződés hogy ennek kalács volt a beceneve. Most rájöttem, hogy nyugodtan lehetett volna, na majd ha lesz kedvem jóvá teszem.

2015. január 29., csütörtök

Itt a tél

Megérkezett az évszak első hava, gyorsan 
lefotóztam még sötétben, mert reggelre nem biztos, hogy találok még valamit. Lassan erre már a szánkó csak nosztalgia lesz, elrakva a jobb időkre, vagy kirándulásra.
 A borostyán mögött a sötét éjszaka és pár hópehely csillanása.

 A kerti zsálya könnyen megközelíthető sötétbe is, ezért ő is a fotóalanyok közé került. Őt nem zavarja a hó, hiszen télen is megtartja a lombozatát.




  
A borostyánt könnyű volt lekapni, persze vakuval. Ha villanyt nyitok az udvaron sokkal rosszabb lett volna a felvétel.

2015. január 21., szerda

Farsang ideje egy kis fánkkal


 Lassan itt a tavasz, és a farsang is megkezdődött naptárilag. Ennek örömére jöhetne a farsangi fánk. Nálam nem viselt most ilyen nagy nevet, csak egyszerű és gyors fánk lett. A fotók olyanok lettek, hogy borzalmas. Lehet hogy elfáradtam, vagy nem figyeltem, nem is tudom. a kistányéron készültek(alul) úgy néznek ki, mintha a több dimenziós fotózáshoz kaptam volna kedvet. Csak az éles és tiszta, nálam elmosódott az is. Talán a melegre is ráfoghatnám, hogy párás lett, pedig csak a fotós volt ügyetlen, de nagyon. Nem baj, mire legközelebb sütök elfelejtem megírni. Nem akarom a tavalyi képet felhasználni, így az igazi.

Jöjjön az a recept:
Kell hozzá:
fél kg liszt
1 csomag élesztő
csipet só
6-8 dkg vaj
egy kanálka cukor(futtatáshoz)
tej
4 tojás

A sütéshez olaj, és persze a végén valami lekvár, vagy amit szeretünk, porcukor stb...
A cukros langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt. Amíg  kel az élesztő (kovász), addig a tésztához valókat adagoljuk. A lisztet tálba öntjük, ha szitáljuk kicsit levegősebb lesz, ez is segít, hogy finomabb legyen a tészta. Hozzáadjuk egy kis mélyedésbe a közepébe a tojássárgáját. A kevéske sót szétterítjük a liszten(van aki kihagyja, de én nehezen tudom elképzelni nélküle). A tojás fehérjét habbá verjük egy csepp citromlével(ha nincs itthon, elég 1 csepp ecet is). A megkelt élesztőt is hozzáöntjük a liszthez a mélyedésbe és az olvasztott vajat is, hozzá adjuk. kicsit összekeverjük és a tojásfehérjét is hozzáadjuk. Ha szükséges még adunk hozzá langyos tejet, amig a tésztát összekeverjük. Fakanállal dagaszthatjuk a tésztát, nem árt ha befogjuk a ráérős családtagokat is pár percre, mert akkor gyorsabban jönnek a hólyagok. Amikor már a hatalmas buborékokat is látjuk, kicsit pihentetjük a tésztát, de lehet azonnal is kezdeni sütni. Én hagyom kelni egy kicsit, majd kiszaggatom és elkezdem sütni, közbe is kel egy csöppet. Bő olajba kell dolgozni, és nem túl sűrűn rakni, hogy legyen helyük  növekedni, esetleg megfordulni. A szalagoknál segítség, ha lefedjük az edényt egy-két percre az első oldalnál. Az olaj hőmérsékletére kicsit figyelni kell, mert a túl forró éget sütés helyett.
Ez kicsit lágyabb tészta mintha kézzel dagasztanánk, nem is lesz annyira szabályos az alakja, de hatalmasra nőnek a fánkok, igaz hogy rengeteg a levegő benne. Amikor beleharapunk a laza lágy falat apróvá zsugorodik a fogak alatt.
Lehet fogyasztani lekvárral(ki milyet szeret), vagy csak porcukorral megszórva. Én szívesen eszem natúran, de a nutella is került már mellé az asztalra.

Van még egy másik fánk recept is, majdnem ugyanilyen, de mégse teljesen azonos.
Itt egy recept

2015. január 17., szombat

Kora esti kondenzcsíkok az égen

Tegnap esti naplemente. Nem is a kép fogott meg annyira a tájban, inkább a fölső kondenzcsíkok adták hozzá az ihletet. A képet tegnap már nem raktam fel, ma pedig nem nagyon látszott semmi az égboltból. Nagy részét felhő takarta, egészen kis rész volt ami látszott. A mini gépemmel nem lehetett volna befogni.
Ezek a csíkok a naplementébe elég egyediek, ha áll egy kis ideig és nem tűnik el, mint a fésűfogak olyan alakzatot adnak. Ők is felhők, csak a magasságtól és egyéb légköri hatásoktól függ, hogy meddig és milyen formában láthatóak. Kis fátyolfelhők, amit a szél alakít és igazít a szemünk előtt.
Kis mértékbe ők is segítenek a légkör alakulását,az éghajlati változásokhoz is adnak valami pluszt, éppen úgy mint sok minden más apró dolog, de összességében.....

2015. január 15., csütörtök

2015. január 13., kedd

Napfelkelte

Most a naplemente helyett a napfelkelte lett a téma. 
Volt egy kis időm, és ezt kihasználtam. 
Ma az első hóvirágok is kinyíltak, kicsit korán, de a mai napsütés után, én semmin nem csodálkozom.

2015. január 4., vasárnap

Túrós pogácsa

Ez az idei karácsonyi pogácsa fotója. Ez is szerepelt a menüben.

40 dkg túró(1 csomag)
1 csomag margarin(25dkg)
1 kis tejföl(150g)
2 tojás sárgája (plusz a kenéshez)

1 cs. élesztő
kevés tej az élesztőhöz
Mokkás kanálnyi cukor a futtatáshoz
liszt (amennyit felvesz)
reszelt sajt a tetejére.

A cukrot feloldjuk langyos tejbe és az élesztőt belemorzsoljuk. Hagyjuk felfutni. Fél kiló lisztbe beleszórjuk a sót, hozzáadjuk a margarint és kicsit összedörzsöljük. A túrót is hozzáadjuk a tojással és a felfuttatott élesztővel. Összegyúrjuk és adagolunk még lisztet hozzá amennyi kell. Kelt tészta minőségűre összeállítjuk, majd langyos helyen megkelesztjük. Ha  szükséges, kicsit letakarjuk a tetejét, hogy ne jusson hozzá hideg levegő.
Ha megkel kicsit kinyújtjuk és hajtogatjuk, újra pihentessük egy kicsit, majd kinyújtjuk újra, és megkenjük tojással, sajtot szórunk rá és kis pogácsákat szaggatunk. Kicsit rongyosnak látszik a szegélye a lelógó sajtszálaktól, de mire kisül, eltűnik.
Jó étvágyat hozzá.