2015. július 17., péntek

Hólabda blog, receptek és egyebek: Napraforgók III (2015)

Hólabda blog, receptek és egyebek: Napraforgók III (2015): A nyár szépségei, igaz, hogy nem kerti, inkább gazdasági növények, de azért nekem tetszenek.

Napraforgók III (2015)

A nyár szépségei, igaz, hogy nem kerti, inkább gazdasági növények, de azért nekem tetszenek.




2015. július 15., szerda

Napraforgók I (2015)

Majdnem elmaradtak az idei napraforgók,de bepótolom gyorsan. Nem ígérem, hogy táblákról is hozok képeket, de semmi se lehetetlen. Jelenleg csak pár kerti példány lett fotózva.




2015. június 24., szerda

Ribizliszörp hidegen

A ribizlit leszedjük, hosszadalmas munka, és nem túl haladós, de biztos friss lesz az alapanyagunk. Megmossuk a fürtöket alaposan és leszárazzuk. A szemeket összetörjük alaposan és egy kevés nátrium benzoátot is szórunk közé. 2-3 kilóhoz egy kávéskanállal, bőven elég. Öntünk hozzá egy kevés vizet, én 1 kg ribizlihez körülbelül 2 decilitert tettem, de nem mértem. Lehet dupláját is. Hagyjuk pihenni néha megkeverve, hogy kiadja a színét és zamatát, legalább egy napig, de lehet kettő is.
Leszűrjük, hagyjuk lecsöpögni egy tüllön (textilen) keresztül, még a magokat is felfogja az anyag. A kinyert levet édesítjük szörpnek cukorral 1:1 arányba, de ha sűrű a lé, kevesebb is elég.
Én egy stevia keverékkel készítettem, de szórtam bele másfajta édesítőt is. A mennyiséget nem mértem. Állni hagyjuk amíg fel nem oldódik az egész cukor, gyakran kevergetve.
Ha feloldódott, tiszta üvegekbe töltjük, a lezárás előtt kis celofánréteget teszünk a kupak alá, ha teljes  biztonságot szeretnénk és egy csípet tartósítót rakunk a kettő közé. Ez is segíti a tartósítást, de anélkül is eláll.
Arányos hozzávalók:
1 kg ribizli
víz(2-4 dl)
A lé súlyával azonos mennyiségű cukor.
Kevés nátrium-benzoát
(esetleg egy csípet borkősavat is használhatunk)

A fotón látszik, megmaradt a színe elég élénken, főleg a zöld háttérrel érvényesül.