2015. június 26., péntek

2015. június 24., szerda

Ribizliszörp hidegen

A ribizlit leszedjük, hosszadalmas munka, és nem túl haladós, de biztos friss lesz az alapanyagunk. Megmossuk a fürtöket alaposan és leszárazzuk. A szemeket összetörjük alaposan és egy kevés nátrium benzoátot is szórunk közé. 2-3 kilóhoz egy kávéskanállal, bőven elég. Öntünk hozzá egy kevés vizet, én 1 kg ribizlihez körülbelül 2 decilitert tettem, de nem mértem. Lehet dupláját is. Hagyjuk pihenni néha megkeverve, hogy kiadja a színét és zamatát, legalább egy napig, de lehet kettő is.
Leszűrjük, hagyjuk lecsöpögni egy tüllön (textilen) keresztül, még a magokat is felfogja az anyag. A kinyert levet édesítjük szörpnek cukorral 1:1 arányba, de ha sűrű a lé, kevesebb is elég.
Én egy stevia keverékkel készítettem, de szórtam bele másfajta édesítőt is. A mennyiséget nem mértem. Állni hagyjuk amíg fel nem oldódik az egész cukor, gyakran kevergetve.
Ha feloldódott, tiszta üvegekbe töltjük, a lezárás előtt kis celofánréteget teszünk a kupak alá, ha teljes  biztonságot szeretnénk és egy csípet tartósítót rakunk a kettő közé. Ez is segíti a tartósítást, de anélkül is eláll.
Arányos hozzávalók:
1 kg ribizli
víz(2-4 dl)
A lé súlyával azonos mennyiségű cukor.
Kevés nátrium-benzoát
(esetleg egy csípet borkősavat is használhatunk)

A fotón látszik, megmaradt a színe elég élénken, főleg a zöld háttérrel érvényesül.

2015. június 19., péntek

Nyár II

Gyönyörű hortenzia, sajnos nem az enyém.
Liliomok, minden színben pompáznak.

2015. június 14., vasárnap

Kertrészlet

A nagy melegbe nem nagyon lehet messzire menni fotózni. de közel is lehet felfedezni sok apróságot, ami figyelemre méltó.

2015. június 6., szombat

Rózsák

Törpe rózsafajta, virágai illatosak, és gyönyörűek, a nagyságuktól függetlenül.
......
Futórózsa

Tearózsa hibrid.

2015. június 4., csütörtök

Törökszegfű

Törökszegfű (Dianthus barbatus) 

Sokszínűek a virágok és nagyon dekoratívak.

 

 


Kétéves növény, a második évben virágzik.




2015. június 2., kedd

Hárs virágzási szezon

 Lassan haladunk a nyárba és gondolhatunk a következő télre. Nem komolyan, de a teák alapanyaga már körülöttünk van, csak figyeljünk rá.
A bodza elmúlt és itt a hársfa virágzása. Nem csak a lepkék, de mi is hasznosíthatjuk.

Idézet, de tőlem, egy régebbi bejegyzésből:
Ehhez csak a leveleket szedtem le, megmostam, és szárítani kezdtem. Nagyon jó a hideg téli napokon a megfázás (nátha) ellen. Enyhe vízhajtó hatása is van. Az idegrendszert megnyugtatja.
Leforrázzuk a tealeveleket, és 10 percig lefedve állni hagyjuk. Kevés mézzel ízesítve fogyasztjuk, de lehet natúran is. Természetesen jó forrón isszuk meg.
Kis izzadással egybe kötve segít. 

Itt látható egy régebbi szárított eredmény, már konyhakészen.

2015. május 31., vasárnap

Cseresznyés szelet

Májusi cseresznye gyereknapra. Szépen beérett, vagy inkább már túlérett a cseresznye, de még egy pite belefér a korai szezonba. Még két napja elterveztem, és beszereztem a hozzávalókat, mert vasárnap már nincs bolt.
Most csak kelt tésztából készült minden extra nélkül, de az élesztő mellé egy csípet sütőport is a lisztbe szórtam.

1csomag friss élesztő
1 tojás
1 evőkanál margarin
csípet só
egy - két kanál étolaj
fél sütőpor
tej
liszt
cukor(vagy édesítő)
Az élesztőt egy kis langyos édesített tejbe megfuttattam. A lisztet egy tálba öntöttem, nem mértem, csak saccoltam egy tepsihez, és beleszórtam minden hozzávalót, szobahőmérsékleten. A végén a felfuttatott élesztőt is hozzáadtam az egészhez. összekevertem és tejjel pótoltam hogy valami egynemű massza legyen belőle. Hagytam egy félórát pihenni, közben a cseresznyét kimagoztam frissen, kis édesítőt szórtam rá. A tésztát  tepsibe tettem( kicsit belisztezve az alját) és még ott is pihent egy kicsit, hogy keljen, csak úgy szemre. A tetejére szórtam a cseresznyét, picit belenyomtam a szemeket, ne guruljon el a tésztán. Ami levet engedett, azt félretettem, majd jó lesz valamire, akár inni, egy kis vízzel hígítva. Sütőbe tettem és szép magasra megnőtt, a teteje ahol kilátszott kezdett pirosodni. A friss cseresznye nem nagyon engedett levet, szinte száraz volt a tetején. Lehet hogy az esőt hiányolta ő is az elején.
A fotózáshoz kivittem a szeletet, hogy élethűbb kép legyen.


A leeső szemet elfogyasztottam, hogy ne legyen a képen, de közbe kattintottam.


Itt is van egy fajta leírva.

2015. május 13., szerda

Bodza

Már itt a bodza szezonja, ha valaki szereti, tervezheti a kirándulást és gyűjtögetést. Még nem minden virág bomlott ki, de ilyen meleg lesz, csak napok kérdése.

  Nem írok most receptet, bár a lekvárt lehet hogy később csatolom hozzá.

Itt a tea és a szörp receptje elérhető!
http://holabda.blogspot.hu/2010/02/bodzatea-es-szorp.html

2015. május 12., kedd

Esőt

Esőt akar minden növény
Ez a szegfű is sír az esőért!  A földön látszik hogy a száraz szél nem tesz jót neki.
A tök csak így képes növekedni csapadék nélkül. Az üdítős üveg fenekét levágom és fejjel lefelé mellé helyezem a növényeimnek. A vizet bele adagolom, így akár nagy melegbe is lehet locsolni, mert a növényt nem éri a víz közvetlenül. Kicsit lehet automatizálni, ha földet szórunk az üvegbe. Nem lehet egyszerre beállítani, de pár nap alatt beáll, hogy egész nap legyen egy kis nedvesség a tövénél a növénynek.

Ami nagyon szomorú, hogy ezt nem tehetem meg minden növénnyel, csak pár darab kap minden fajtából, a többi csak kap egy kis szórást a napi locsolással. Az nem az igazi, a langyos esőt nem pótolja.

2015. május 9., szombat

2015. május 4., hétfő

Lila orgonák, milyen az ízetek?

 Barangolásom közben elég gyakran találkozok, különböző szörp receptekkel, amik felkeltik a figyelmemet. Azok között a virágszörpök is érdekesnek tűntek. A bodzát ismerem és szoktam is készíteni, fogyasztani. Rémlett hogy az orgonáról is olvastam valamit. Gyorsan utánanéztem, több változat is előkerült és megfogta a figyelmemet. Eldöntöttem én is kipróbálom, Akad orgona több fajta is. Alapból a szimpla virágzatra gondoltam, hiszen a hibridek szépek de talán nem adnak olyan illatot, ízt.

 
Lecsipegettem egy csomót, nem volt nehéz dolgom, sokkal rosszabbra gondoltam.
Az apró szirmok lecsúsznak a szárról, ha megfelelő szögbe húzzuk. Elég gyorsan belejöttem, és lecsipegettem egy csomót, anélkül hogy zöld száracska maradt volna rajta. Türelem orgonát terem.

Átmostam szűrőn és lecsorgattam, leráztam a szűrőbe. Mivel csak kisérlti célra készült, csak keveset csináltam.
Egy kis szirupot főztem(víz, cukor v. édesítő) másfél deci vízzel, édességet nem mértem, de kb. annyi kell cukorból, amennyi a víz.
Citrom levet pöttyintettem bele egy kávéskanálnyit mielőtt teljesen kész. Felét kiöntöttem és tettem bele kb. ugyanannyi orgonavirágot. Lefedve úgy hagytam kihűlni.
A másik felébe beledobtam a virágot, ami belefért és 5 percig főztem, majd hagytam kihűlni azt is.
Az eredmény? Hát nem is tudom, a színe nem tetszik. Akárhogy nézem és fotózom, sehol a lila árnyalat.
Próbáltam zöld háttérrel fotózni, de a végén kivittem az orgonákhoz. Nem ahhoz fogtam oda amelyikből készült, az nem elég fotogén. Inkább a dupla szirmúakhoz tettem, ez világosabb, de az én szörpikém ezt a  színt sem hozta. Megkóstoltam, nem is tudom. Ez nem az én világom, csak akkor ha semmi nem akad a kertbe más. Majd elfogy a hűtőből így is, de az idén ennyi volt a kísérlet.
Akadt egy kis sikerélményem, ez a fotó sikerült, csak tudnám hogyan. Az ital nem volt teljesen kihűlve, vagy megcsillant a fény? Nekem ez  fotó nagyon tetszik.
  

2015. május 1., péntek

Galagonya hófehérben

A galagonya is hirdeti a tavaszt. Nagyon büdös a virága de mutatós. A rovarokat csalogatja, az illat, jobban mint a kultúrnövények virágai. 
 
Itt a tavasz jelenik meg a fehér ruhával a galagonyán.


Weöres Sándor:   
Őszi éjjel
izzik a galagonya
izzik a galagonya
ruhája...
                                        

2015. április 30., csütörtök

Csigaöröm

A kevés eső is előcsalogatta
 ezeket a lelkesen mászó csigákat.