2016. június 11., szombat

Kerti képek

Néhány fotó pár gyümölcsről, június elején. Néhány fa, de apró cserje is akad.
Földig hajló, közép érésű cseresznye
körte

Szőlő lugas
Ribizli

Cseresznye(mirabolán)szilva
dió


2016. június 7., kedd

Szörpök és befőzések

Lassan indulhat a befőzés az italoknál. Bodzaszörp lejárt, de most egyszerre érik minden. Indulhatnak a szörpök, szinte egy héten belül. Kicsit egyszerre érnek ezek a növények. A lekvárok is jöhetnek lassan, és az első befőttek.
málna és eper

málna



ribizli, késői cseresznye és két szem megy

málna és eper

2016. június 4., szombat

Kapros túrós palacsinta II





A mai menü egy része a palacsinta. Itt a zöldségfélék ideje és a kapor is ezek között van. A kapros túros lepény mennyei, de ha a túrót palacsintába rakjuk az is egy érdekes ízkombináció.
A palacsinta alapja:
 tej,
1 tojás, 
só,
liszt,
olaj,
Töltelék:
1 csokor kapor,
túró, tejföl(ha szükséges)
Édesítő(vagy cukor, bár akkor nem nagyon kell a tejföl)
 A mennyiséget nem mérem, csak ránézésre szoktam (kb fél kg liszt alappal, a többi adja magát).
Habverővel összekevertem alaposan a hozzávalókat és hagytam pihenni, miközben a borsólevest is összedobtam. Az olajat nem tettem bele, nem is tudom miért. Gyorsan kisütöttem, két ősrégi palacsintasütővel nem tartott sokáig.
A kaprot apróra ollóztam, jól lerázva a víztől. A túróból kikevertem egy keveset tejföllel lazítva egy kicsit és édesítettem.  Belekevertem a kaprot is és már kenhető is a palacsinta.

Nem mindenki szereti, ezért nem kentem meg csak pár darabot a kaprossal, a család egy része vaníliával kedveli a túrót, kapor helyett..

Közben rájöttem, hogy már néhány éve megírtam egy kapros túróst, de már mindegy.

2016. május 31., kedd

Vegyes saláta

fejes saláta,
főtt tojás,
só,
sárgarépa,
sajt,
pár csepp olaj, a saláta levelekre
Itt a legelési szezon, amikor a kísérletezések ideje is kezdődhet.  A mennyiség tetszőleges. Legalul saláta van apróra tépve, pár csepp olaj,  és arra pakolva a többi, ami segít hogy egy kis kalória is legyen és nehogy éhen haljunk. Nincs megkötve ki mit pakol bele, itt inkább a fantázia, és egyebek (mit szeretünk) a lényege. Nagyon jól használhatók a maradékok, apróra darabolt husi is elfér rajta, párolva, vagy sütve.
 Vacsorára tökéletes menü. Érdekes de nekem elég volt, jóllakottnak éreztem magam tőle.