2011. június 30., csütörtök

Barackszedés


Kicsit korai a lekvár főzés. 
Főleg mert a barack is érhetett volna. Ma az időjárás úgy döntött, itt a szedés ideje. Leszedte egy részét helyettünk. Ezt még bocsánatos bűnnek tartom. Nem kellett volna azonban a fa egy részét is elvinni. Hát ilyen nyár van.
Picit érettebben remek lekvárt főztem volna. Megesszük így is, inkább a fa bosszant.
Kicsit ütődött barackok, de a mienken termett.

Mit akart a vihar a tökömtől. Leszedtem időbe, de neki a bokor is kell. Nem adom. Az még terem nekem egy darabig. Fellázadok és harcolni akarok a vihar ellen. Ő az erősebb, nekem csak szavaim vannak. De azok elég változatosak. Valahogy egészen elkerekítettem. Ez nem a kedves szellős nyári eső, hanem egy csúnya harcias dérrel-dúrral közlekedő idő!

Én nyafogtam itt tegnap este. Ma viszont reggel komolyabb gondokat is láttam. Ez a fa a kerékpárúton át esett be a temetőbe. Kicsit  "testesebb" mint az enyém. Még abba reménykedek hogy nem volt arra senki. 
Többfelé terítve voltak az utak apróbb ágakkal. A zöld levelek halma már meg se lepett.

2011. június 29., szerda

Hétköznapok

Most nem írok nagy dolgokról, apró kis kerti munkák. Mint minden nyáron.



 Csak egy pillanatnyi szünet, egy kettes kedvéért.
Csak egy kettes szám, de nekem fontos

2011. június 22., szerda

Költöztetés

Úgy alakult, hogy kicsit szigorították a másik oldalamon az erotikára utaló dolgokat! Takarítás közbe erre az írásomra bukkantam, gyorsan töröltem. Azonban valahol a lelkem mélyén, ez is én vagyok! Itt a blogomon egyenlőre nem tiltja senki, felrakom, ha már megírtam. A képeket a képtárba telepítem át.


Csak veled



Csak veled vagyok egész
Csak veled vagyok boldog
Csak veled érzem magam
Társnak a társaságban,
Nézésed ígéret, szép szavak halma
Szemed csillanása, mindent vállalna
Nem vagyunk egyedül, hiába vágyom
Kedves szóidat, s a simogatásom
Adnám számolás nélkül.
Számodra szüntelenül
Messze még az éj,
Együtt, te én s a kéj.



Kzella
2011.02.13

2011. június 21., kedd

Blogdíj




Megajándékozott Rózsa egy szép díjjal. Nagyon kedves volt tőle. Természetesen az oldalán is megköszöntem, de itt is meg köszönöm újra.
Vannak hozzá szabályok, de azokat nem mindet másolom át. Akinek küldöm, az maga eldöntheti, hogy továbbküldi, vagy megtartja magának. Egy nagyon kedves gesztus, ami örömet okoz másoknak.
A szabályokat azért megpróbálom követni.
 Megajándékozom a díjjal:
                                                  




  Közbe elment az internetem, elvitte a szép szavakat, amiket leírtam. Most a telefonálgatás közbe a Word Padba írok. Azok a szavak elszálltak a légbe. Hát erre már nincsenek szavaim! Hiába igyekeztem, ez egy ilyen nap. Egyelőre csak a lelkesedésem van (volt). Lesz még?

Szolgáltatóm szerelget, szolgáltatás néven
Internetem ingerel, igyekezet véges.
Magamat nem bosszantom,
A gépemet lezárom, de a lelkivilágom
Összetörik, őszen és bőszen tátogom,
fogam csikorog…

2011. június 15., szerda

Csemege

Felirat hozzáadása
Csemege nagy melegben. A fölösleges epret megtisztítjuk és megmossuk. Tésztaszedőn picit leszárítjuk és mehet a fagyasztóba. Gurulós marad. Nagy melegbe kis tálba tesszük és fél óra múlva már ehetjük is. Fel lehet használni igaziból is, de ma ez volt a csemege. Nem a nagy meleg miatt, csak úgy.

"Kedves" növényeim jelentkeznek a kertbe, ők azok akik a talajból kifordulás után még próbálkoznak élni egy kicsit. Porcsin a becenevük erre.

2011. június 3., péntek

Csúsztatott palacsinta (palacsinta torta )


Palacsinta torta

Csúsztatott palacsinta
Fél liter tej,
4-5 tojás.(3 is elég),
Csipet só,
Liszt,
(esetleg csöpp sütőpor)

Csúsztatott palacsinta az alap, amiből készítem.
Négy- öt tojást felütök, szétválasztva a sárgáját és a fehérjét. A sárgáját fél liter tejjel összekeverem. Csipet sót adok hozzá. Kevéske(késhegynyi) sütőport szórok bele. Valaha ezen a késhegynyin sokat gondolkoztam, meddig tart a kés hegye? Fél centi? Vagy akár a feléig?( A fél centi bőven sok, ha megpúpozzuk)
Összekeverjük, a kézi habverő a leggyorsabb. lisztet adagolunk hozzá, hogy egy gyenge palacsinta tészta legyen. Addig pihentetjük, ameddig a fehérjét habbá verjük. Lazán összeforgatjuk a masszával, és kezdhetjük sütni. ugyanúgy mint a többi palacsintát. Csak az egyik oldalán sütjük meg, ha szilárd a teteje, ügyesen tányérra csúsztatjuk. Még a következő sül, addig a palacsintára terítjük a tölteléket (vagy szórjuk). Nem hajtjuk fel, úgy marad, mintha tortalap lenne. Addig folytatjuk, amíg van tészta, vagy amilyen magasra akarjuk, a többit másik tányérba. A legfölsőnek mind a két felét megsütjük. Tortaként szeleteljük. Lehet díszíteni a tetejét bármivel, de nem szükséges. Jól néz ki a maga alapszínében. Az aranysárga szint a hagyományos tojás adja (lehet pici sáfránnyal besegíteni).
Itt a két palacsintasütő használata komoly gyorsaságot (kapkodást)igényel, de ilyen melegbe muszáj.

Amivel megszórjuk azt készítjük el, először.
Eper (krém, mártás, dzsem,) valami. Mindegy minek nevezzük, tőlem lehet párolt eper is.
A szamócát megtisztítom és egy edénybe felteszem főni. Nem teszek alá semmit, ereszt levet, csak keverem egy kicsit. Gyorsan felforr és kiengedi a levét. Leszűrőm mint a tésztát. Az epret picit visszateszem a tűzre, cukorral (édesítővel) megszórva. Főzöm egy keveset, amig a cukor megolvad vele, és átvesz az ízt. Ezt kanalazom a palacsinta lapok közé.

De megteszi akármilyen nyári gyümölcs.
A másikba kevés vaníliával ízesített cukor (itt édesítő) van. A cukorkeverő tálacskába tettem a szeletet. Amíg a fotó elkészült.

A szamóca levét amit leöntöttem, natúran a hűtőbe rakom. Jégkockával hűtve, vízzel, kevés cukorral tökéletes ital a meleg napokon.

2011. május 30., hétfő

Nyári képek

Hétvégi fotók. Naplemente itthoni. A pipacsmező útközben, hazamenet lett lekapva.
Naplemente     
Baki baki hátán, igazi fotós tudomány.

Hát ő is hazai termés. Nem igazán kellene büszkélkedni vele, de ha akarom akkor nem sikerül így.

2011. május 21., szombat

Csak a design



Várakoznom kellett, kicsit többet a kelleténél. Gondoltam, mindez ülve könnyebb lesz. Eddig fel sem figyeltem a divatos székekre. Vagy kevesebbet vártam? A szék háttámlája s alakot formáz. Csakhogy a gerincünk görbülete a testmagasságtól is függ. Egy kosarasnak máshova esik, mint nekem. Ilyen erőteljes görbületet, viszont élőbe még nem láttam.
 Formatervezett székek, én nem értem. Ívek és vonalak, de olyan vacak rajta ülni. Kész ficam. Miért is kell ez nekünk? Ki veszi meg ezt a designt. Legalább ráül pár órára előtte? Vagy csak az számít, hogy jól mutasson. Ennek semmi értelme hosszú távon.

Addig is ülnék valahol
Vacakok a székek,
Ezt vajon ki vette,
Ráültetném őt is
Az élet csupa üzlet.
De én vajon mire üljek?

Gyorsan utánanéztem a székeknek az interneten. Azt a fazont nem találtam meg. Párat  azért összeszedtem kíváncsiságtól vezérelve. Ezek a szolidabbak, amikkel gyakran találkozunk. Nem olyan kényelmesek, de a célnak megfelelőek.
Egy elég szokatlan designt is berakok a végére. Formáját tekintve megdöbbentőnek tűnik.

˝Verner Panton formatervező 1959-60-ban alkotta meg a Panton Chair-t, mely hajlított alakjával az akkori design kiemelkedő újítása volt. A forma zsenialitását mutatja, hogy mind a mai napig megállja a helyét a legmodernebb enteriőrökben, nappaliban, irodaházban, kávézóban, sőt, még templomban is! ˝
A véleményemet nem írhatom le, mert nem emlékszem hogy ültem volna rajta.

2011. május 17., kedd

Még egy kedvesség

Nem jutnak az eszembe szavak, pedig én egy benemállaszám típus vagyok. Kedves internetes barátom ajándéka ez a díj! A blogja címét írom ide.
                                                 50 év felett
Van még egy másik oldala, amiben szeretek gyönyörködni.
Csodálatos ez a díj eső. Csak nem érzem,  hogy rászolgáltam. Mostanában nem igazán vagyok kreatív ember. Mentségemre szólva, idehaza sem. Mit lehet tenni? Megköszönni annak, aki gondolt ránk és megtisztelt vele.
               
                    Szeretném ezt a díjat továbbadni, néhány kedvenc oldalnak.
Ha mindnek adnák, akkor reggel is a gép előtt kuksolnék!
 1
 Egy nagyon fiatal oldal, de a szerkesztője ügyes, már bizonyított.
2
Go Blog Nya  
Made oldala az indonéz, de álmosan elírtam.
3
D'Zaro oldala angol nyelven íródott, de az interneten nincsenek országhatárok
4
Egy indiai oldal, versekkel (google fordításának köszönhetően élvezhető)
5
Csak ki kell nyitni az oldalt, és magáért beszél. Karácsony körül tömeg van az oldalon.Persze ilyenkor sincs hiány látogatókban.
6
Ami a szemet gyönyörködteti azt itt megtaláljátok!


Elnézést az esti bakikért, de elnéztem az indonéz nyelvhez tartozó nevet. Ezen nem lehet csodálkozni, hiszen a nyelvtudásom nagyon korlátozott. meg este későn álmos is vagyok!

2011. május 16., hétfő

Kerti panaszok

Vásárolok egy mikroszkópot. Az egyik cseresznyefa terméséhez szükség lenne rá. Legalább úgy nagyobb szeműnek látszana. Egyenlőre elég aprócska, pedig már nem nő sokat a beérésig. A másik valamivel nagyobbnak látszik. Igaz rajta alig színesedik.


A rigók igyekeznek időbe fogyasztani, nekik nem zavaró hogy félérett és apró.

2011. május 15., vasárnap

Sonkás tészta

Húsvéti virág vöröshagymából.

Valahogy a nagy blogkarbantartással törlődött ez a recept.

Húsvét után még fontosabb a recept, ha kicsit besokalltunk a sonkával és tojással. A maradékot felhasználhatjuk, de máskor is elkészíthető. Nagyon apróra kockázzuk a sonkát, kicsit átsütjük. (Többit lekockázva fagyasztjuk, és fogadkozunk, hogy jövőre nem főzünk annyit)  Ha csak sovány, akkor kevés zsírt is teszünk alá. Közben a tésztát kifőzzük, gyengén sós vízbe.  A tojásokat üthetjük a sonkára és úgy keverjük a tésztához. Lehet a tésztára tenni egyenesen (forrón csaknem készen van) és a sonkakockákat a végén szórjuk rá. Nálunk fele-fele arányba mindkettőre teszünk. Ha a sütőbe kis kérget pirítunk rá, akkor kockázzuk tálaláshoz. (Mikróba, vagy a tűzhelyen gyorsabb)
Fejes salátával fogyasztjuk.

A főtt tojásfehérjét felkockázzuk, és a sárgájából kis tejföllel, fűszerekkel majonézt készítünk. Reggelire vagy vacsorára elfogy.
(Nem szokott kimaradni már, csak régebben voltak ilyen gondjaim)
 Húsvéti virág vöröshagymából(kép) készítése: A hagyma zöldet derékon elvágjuk, és vékony csíkokat hasítunk bele a végekre, pár centit, a nagyságától függően. Óvatosan hogy ne szakadjon le a szárról. Hideg vízbe mártjuk a a bevágott részt picivel hosszabban. Hatására bepöndörödnek a kis csíkok mint egy virág olyanná válik. Tetszőleges szárhosszúsággal ültethetjük a sonka, tojásos tálra dekorációnak. Gyorsan eltűnik, főként ha elég zsenge és nem túl zavaró az illata.

2011. május 11., szerda

Sóskafőzelék soványan


A sóskát tisztítás után aprítjuk (ollóval szoktam felvágni). Kis vízbe feltesszük főni, éppen hogy ellepje. Csípet sót teszünk hozzá. Fél liter tejbe teszünk lisztet (kanálnyit), és elkeverjük csomómentesre, a habaráshoz. Mikor a sóska forr, lassan belecsorgatjuk folyamatos keveréssel. Ízlés szerint édesítjük. Ha szükséges, még öntünk hozzá tejet, hogy híg maradjon. Gazdagíthatjuk tejföllel a végén. (a családnak)

Ha elég apróra vágtuk nem kell robotgép a sóskához. Sovány kis kalóriatartalmú főzelék lesz. Lehagyjuk a rántást, és a zsiradékot. Bármihez tökéletes köret.




Hígabbra hagyva levesnek is jó! Zsemlekockával tálaljuk.
A fotón még nincs benne a plusz tejföl (a kalória).

2011. május 9., hétfő

Ajándék!

D'zaro ajándéka ez a díj és én kicsit meglepődtem, de megtisztelt vele.
Köszönöm neki!
                                   Elérhetősége itt

D'final gift of this award and I am a bit surprised, but honored him.
I thank him!

Megajándékoznák vele néhány kedves külföldi oldalt, de a nyelvtudásom olyan siralmas, hogy aligha fogadná el valaki. Szétnéztem a saját anyanyelvű oldalaknál, de annyi díj nem létezik, amennyit megérdemelnének a remek oldalakért.
                    Hiába válogatok, mindegyik kedves valamiért, nem tudok dönteni.
Önző dög leszek, nem küldöm tovább.

2011. május 4., szerda

Animáció!



Esős vízhullámok animálva
Kicsit szűkös az időm, ez meg régebbi kép, csak a mérete miatt máshova nem rakható! Ide került. A mérettel óvatosabban  kell bánnom. Gyümölcs virágban.



2011. április 28., csütörtök

Kerti jelentés, kicsit késve

saláta, sóska, bab, tavalyi zöldség
szilva, körte, eper, fokhagyma
Karalábé virágban.
A fotók még ünnep előttiek, ilyenkor gyorsan fejlődnek.. Valahol elkevertem párat a képtárba. de majd ha érett lesz, akkor is jó lesz az.



2011. április 20., szerda

Ünnepi köszöntés

                                          

  Mindenkinek boldog ünnepeket!




Most egyszerűen csak a húsvéti köszöntés képét rakom be. Majd valami kis recepteket leírok az ünnepekből. Ha el nem fogy a menü, fotó előtt.
Én legjobban a virághetet figyeltem. A növényeimet elrakni. (Az idén nem vártam meg a virághetet, mert jobb volt az idő!)
Virágvasárnap a húsvétvasárnap előtti vasárnap, nagyböjt utolsó vasárnapja. Csakhogy az idei húsvétra, nem lesz egy szál jácint se. Mind elnyílt már, legfeljebb orgona akad. (igaz ma már nem kell a locsolóknak virágot kitűzni). Eszembe jutott ez az öreg locsolóvers.

Zöld erdőbe jártam
Kék ibolyát láttam
El akart hervadni
Szabad - e locsolni

Ma már ez sem igaz. Minden ibolya elnyílt. Ez nem panasz, inkább ténymegállapítás volt. Azért ennek az ünnepnek is meglesz a szépsége, varázsa (mosogatnivalója is). Az apró betűst a megszokás írta-))))
Szeretem, mert a tavaszt (jelképezi) hozza el, virágokkal. Zöld lombokban gyönyörködhetünk egy ideig. Igaz a kultúrnövények között a gyom is megterem, de legalább kicsit mozgunk a friss levegőn!

2011. április 18., hétfő

˝One Lovely Blog Award˝


Ma megajándékozott egy kedves blog barátom ˝One Lovely Blog Award˝ ˝Egy szép blog díj˝ ajándékával.
Nem tudom mivel érdemeltem ki ezt a díjat, hiszen semmi csodát nem tettem. Mindenesetre nagyon boldogan elfogadtam.
Az ajándékozom a blogvilágban a blog-nya Budi  oldalán  érhető el. Indonéz az anyanyelve. Ebből következik, hogy nem igazán tudom a nevét lefordítani. Azt hiszem ez nem is számít, inkább a kedvessége.

A díjat én is szeretném megosztani a bloglátogatóim között. Az előző tizenöt személyt jelölt meg. Hogy nekem sikerül-e nem tudom. Megpróbálom. Természetesen nagyon sok a kedves látogatóm, de ha mindnek elküldöm, a húsvéti sonkát se tudom megfőzni. Akiknek több oldala van, majd visszajelzik, melyik linket tegyem ki nekik. Addig a nevük helyettesíti!













Majd folytatom, de még értesíteni is kell az oldalakat.
Én nem teszek ki hozzá kötelességeket, akkor már elveszik a varázsa is. Mindenki kedve szerint használja fel.

2011. április 17., vasárnap

Töltött dagadó




Töltött dagadó, kis repedéssel

Hát miután a dagadót nem szúrattam fel és idehaza senki, aki segítene, az első a töltelék helyének a kialakítása. Lassú és babra munka. A végén a mini kedvenc késemet letettem, és egy nagyobb kést vettem elő. Ez már segített az elindulásban.
Türelmesen igyekeztem befelé, mint egy óvatos barlangász. Nem szerettem volna komoly sérülést okozni az ebéden. Egy aránylag kis réssel megúsztam. Gyengén sóztam. Lemostam a deszkát, késeket stb. Gyorsan kattintottam a géppel, hiszen tervbe vettem a barlangászás közben, hogy ezt is megírom. Ha hamar megeszik, ugrik a fotó!
Zsömle (hús nagyságától függően, 2–3tojás, Egy fej vöröshagyma, zöldség zöld, fokhagyma, (darált húst kihagytam)
Fűszerek (só, bors, stb.)
Közbe már a zsömle is megpuhult az áztatással. Kifacsartam. A vöröshagymát apróra kockázva megpirítottam. A zöldség zöldet apróra ollóztam(kevés borsika füvet is vágtam bele, bors helyett) Fokhagymát is belezúztam.
Összekutyultam az egészet a tojásokkal együtt. Pici zsemlemorzsát szórtam hozzá.
Beletömtem lazán a dagadóba az egész anyagot. A végére a hústűket szúrtam be. A rést nem bántottam, hiszen a tojás nem engedi, hogy nagyon kijöjjön a töltelék. Tepsibe raktam és a tepsi szélétől kapott alufóliát. Egy ideig azzal sütöttem, majd levettem, hogy színt kapjon.
Töltött dagadó

Köretnek nekem sóskafőzelék, a többségnek párolt rizs.

2011. április 12., kedd

Káposzta saláta.


Ehhez nem kell sok szöveg.
Fehér káposztából készítjük. Ez a korai zöldes külsejű, nem az igazi hozzá. Szükséges hogy fehérek legyenek a levelek. A primőrt felejtsük el. Akkor inkább a múlt évi, betároltat használjuk. Vagy várjunk egy kicsit.
A mennyiséget nem szükséges leírni. Szájíz alapján fűszerezzük. A leszeletelt(gyalult) káposztát gyengén besózzuk, és hagyjuk pihenni egy kicsit.
Majd saláta levet öntünk rá. Ezt viszont mindenki másképpen keveri. ( só, olaj, cukor, bors, ecet)
Nálam pár kanál vízbe, csípet édesítő és ecet( bor vagy étel), nem csavarom ki a sótól a káposztát, inkább kevesebb sót használok. Állni viszont kell, legalább egy órát hogy igazi legyen.
Lehet dekorációnak leheletvékony lila hagyma karikákat szórni a tetejére. Nyáron a színes paprika csíkok is vidámabb színt adnak neki. Végső estebe pár sárgarépa csík is megteszi.