2014. augusztus 4., hétfő

Nyár és meleg

Olyan meleg van, és fülledt a levegő, csak ilyen csemegével lehet kibírni a napot. A fotó tavalyi, de látom most is aktuális. Hideg fagylalt és dinnyeszeletek, akkor is jó, ha külön fogyasztjuk. Pár gyümölcsöt berakunk a hűtőbe, sokkal könnyebbek lesznek a napok, ha nincs kedvünk enni.
A hideg üdítők jobbá teszik a napot, de egy pohár hideg víz is segíthet. Kellemes kerékpározni, a szellő, amit a sebesség támaszt felüdíti a lelket is. Néha ugyan az esőcseppek utolérnek, ma is tekertem előlük, de már nem olyan hideg, mit a júniusi kora nyári esői. Igaz a  reggeli vihart nem a kellemesek közé tenném, de nincs választási lehetőség.

Nem nagyon kívánunk enni semmit, de azért akadnak kivételek.
A kukorica is elérte azt a szintet, hogy a fazékba kerüljön. Kellemes csemege akkor is, ha a szokatlan időjárásnál nem nagyon kívánunk enni semmit.




2014. július 21., hétfő

2014. július 17., csütörtök

Virágok

Nyár

  
 
Dália                               Tök       
Trombita                                        Margaréta
Díszmogyoró                               Körte

 Utolsó kettő dália és lepkecsalogató(nyári orgona).
A többit legközelebb...

2014. július 15., kedd

Nyár 2014

Egy kis nyár


Foci VB 2014

Kép forrása: http://www.vb2014.eu/
Csak néhány eredmény, és a felszabadult televíziók a háztartásokba. A rajongók lassan magukhoz térnek és jól rosszul palástolt örömmel, vagy dühvel várják a legközelebbi VB-t. Addig más sporteseményekkel foglalhatják el magukat. Mint a mai vízilabda, ami szintén lehet örömforrás.

Néhány eredmény:
Foci VB. 2014 Brazilia
   
    13.07. 21:00    Németország     Argentína    1 : 0
    12.07. 22:00    Brazília    Hollandia     0 : 3   
    09.07. 22:00    Hollandia    Argentína     0 : 1
    08.07. 22:00    Brazília    Németország     1 : 7   
    05.07. 18:00    Argentína     Belgium    1 : 0   
    04.07. 22:00    Brazília     Kolumbia    2 : 1   
    04.07. 18:00    Franciaország    Németország     0 : 1   
    01.07. 22:00    Belgium     USA    2 : 1
    01.07. 18:00    Argentína     Svájc    1 : 0

2014. július 13., vasárnap

Napraforgó 2014 évében II.

Még egy kis folytatás a napfényhez, nyárhoz és a napraforgókhoz. Nem az utolsó, hiszen egyre szebbek és fejlettebbek ahogy jön a csapadék, és múlik a nyár. 
Megunhatatlan téma a fotózásuk, mert egyformák és mégis mások, soha nem ugyanazok. A nyár szépségei, ők ugyan nem a kert ékességei, (miért is) de nálam és néhány kertbe jut nekik hely. 
Azért távolabb is elmegyek és komoly táblákat nézek, gyönyörködök bennük. Nem olyan szálasak és kevésbé magasak, de szépek. Azért a népgazdasági hasznuk se rossz. Én is megszedem és a téli kis vendégeknek kiszórom az etetőbe.

     
                        

A többit legközelebb...

2014. július 11., péntek

Mezei látnivalók

A mezei virágok élvezik az esős napokat, de a kukorica is szívesen fogadja.

2014. július 10., csütörtök

Napraforgó 2014 évében I.

Már két éve nem raktam fel új napraforgó fotókat, de a napraforgó kezd virágozni, ebbe az évbe is felrakok pár aranytányért a zöldjével együtt.
A többit legközelebb...

     
                        

2014. július 6., vasárnap

Uborka


 Az idén elég szabványon kívüliek az uborkáim, pedig a vetőmag az a megengedett. Görbe, nem görbe, az enyém, ez van, salátának tökéletesen megfelel.
Azért nem bánnám ha az a fürtös teremne, ami a képen volt. Most hogy megtermett, nem bosszankodom, hiszen szépen hozott, csak a kígyó formájút nem nagyon termeljük. A görbeségét hagyjuk, számomra nem mérvadó.








Olyan sok saláta változata van, hogy csak ami éppen most készült azt dobom fel, a többit majd egyszer. Csak a fotót elkészíti, elfelejtem ebéd előtt.

 Uborka saláta

 Párat a kés alá fogtam és a végeit ledaraboltam a majdani ebédhez(ha fiatal a héj marad). Most leszedtem a héjat, mert az öregeket kellett elhasználni, ami kicsit már sárguló végű(elbújt a lombok között) és a kígyó uborka kinézetűeket(honnan lettek?) kerültek bele. A kis kézi szeletelővel apró karikákká varázsoltam pillanatok alatt, az ujjam nélkül.

Csípet sóval megszórtam, semmi kedvem nem volt többet tenni rá, hogy később kifacsarjam a levétől. Kicsit összekevertem, és ´hagytam pihenni. Díszítésnek nem jutott eszembe semmi, de ahogy az asztalon nézelődtem, a végén egy zsenge sárgarépát is legyalultam és hozzákevertem. A fokhagymát apró kockára vágtam, nem akartam préselni. Ment ez is a salátába. Kanál ecet és egy kis édesítéssel konyhakésszé változtattam, már csak a pihenés(összeérés) kell, és mehet az asztal közepére. A hűtőbe sokkal hamarabb megkapja az eredeti ízt. A kedvenc fehér paprikám nem volt itthon, pedig szívesen szeletelek közé pár karikát.
Itt már tejföllel kevert változat közvetlenül evés előtt, és nem az egészbe, csak aki úgy szereti annak.
 A végén készítettem egy kevésből, inkább a fotó kedvéért, és nagyon kevéssel.




2014. július 4., péntek

Aszalás(meggy)

A kezdet és a vég a meggy aszalásánál. Most sikerült idejébe gondolni a fotóra.

Itt már az új gyümölcs tervezete, ami nem biztos hogy beválik, hiszen még sosem aszaltam ezt a gyümölcsöt.

2014. június 30., hétfő

Aszalt gyümölcs(cseresznye)

Újra itt a meleg idő, és eszembe jutott, hogy kezdhetem az aszalást. Most a közép érésű cseresznye lett az első áldozatom. Még nagyobb mennyiségbe nem csináltam cseresznyét, csak egy pár marékkal, de kapós volt.  Haladós a szedés, mert az idén elég nagy szeműeket hozott a fa egyik oldala, azért az északi felén is elfogadható, mert a vége felé ráfanyalodtam, hogy ne kelljen a fa tetejére létrázni, csak a lépcsőskés apróságról szedegettem. Valahogy jobban bízok a lefelezett cseresznyében, hogy lakómentes, ezért eleve úgy terveztem. Megmostam a leszedett szemeket és lelkesen feleztem. Közben azért ellenőriztem, hogy van-e vendég, de nem volt, viszont pár szem kezdett már barnulni és ezektől megszabadultam..
Ne részletezzem, a vége felé már sokalltam is a leszedett mennyiséget egy délutánra. Mindegy elkészült és már teregettem is ki a napra a jó melegbe, lefedtem a vékony anyaggal és ruhacsipeszekkel rögzítettem a szél ellen, meg persze az esetleges méhecskéktől egyebektől. Minden nap többször átkevertem egy kicsit, ha arra jártam, ő már lassan készen van.


Ideje is, mert összetereltem, hogy átadja a helyét a meggynek. Ma már azt raktam a legnagyobb részre, amikor az eső megengedte, ilyenkor kicsit nehezebb, hiszen fedél alá kell helyezni az egész tákolmányt. Most már látszik, hogy a sok cseresznye összemegy és egész kis helyen lehet tárolni, a majdani vitaminhiányos időkre, vagy csak, csipegetni úgy. Szükségből a gyümölcslevesbe is elférne,  de arra jó lesz az üveges is.

Gyengék lettek a  fotók, a meggyről se lett túl jó, de nála megvárom hogy meg aszalódjon.Véleményem szerint akár erkélyen is elkészíthető egy kis türelemmel, ha nincs gépünk és nem akarunk rá beruházni, mert nem használjuk ki. A napfény megvan és a meleg mindenhol jelen van. Ha a cseresznye nem is, de a meggy termés rengeteg.

 Most fedeztem fel ezt a kis makróképet a cseresznyéről, hát akkor jöjjön ide ő is. Igaz hogy kicsibe raktam ide, de kinagyítható, csak étvágycsinálónak. Nekem meg ki kell bírni, hogy csak mértékkel egy két félszemet..

2014. június 24., kedd

Meggylé (szörp, dzsem)

Hozzávalók: (hogy ezt minek írjuk le, ezen már sokat gondolkoztam)
Meggy
cukor (nálam édesítő kerül bele)
Nátrium-benzoát

Most az hogy leszedjük a meggyet természetes, ha nem vásároltuk valahonnan. Ha magunknak szedjük nem sok szár lesz rajta, sokkal gyorsabban haladunk. Leszedjük a maradék szárat és átmossuk a meggyet többször. Itt már dönteni kell, hogy meggy húsát felhasználjuk-e vagy eldobjuk.
Ha nem kell, akkor elmaradhat a magozás. Én magoztam, hiszen a meggyhús tökéletesen felhasználható lekvárokhoz, krémekhez. A kimagozott meggyet  ledaráljuk, vagy kézzel kicsit összetörjük, és engedjük hogy a levet kiadja. A legtetejét  megszórjuk kicsit cukorral (vagy édesítővel) mielőtt lefedjük, és hagyjuk pihenni 8-10 órát, érdemes sok édesítőt(cukrot) tenni hozzá, hiszen elolvad a pihenés alatt. Mikor letelt, akkor leszűrjük a levét, ha szeretnénk hogy a szörp legyen sok, akkor textilen is átszűrjük teljesen lecsöpögtetve, csak a tömény hús marad ki. A léhez adagoljuk a cukrot(édesítőt)ha kell még, és elkeverjük benne amíg megolvad(cukor, kb. 70dkg 1 liter léhez, de ha a meggyhez adjuk alapból, akkor is hasonló az arány). Ha nem teszünk hozzá vizet, hidegen is elrakható. Az édes szörpöt üvegekbe adagoljuk csipet tartósítót szórunk a tetejére és lezárjuk, mehet a polcra. (A tartósítót tehetjük egy vékony réteg celofánra a tető alá, akkor nem kerül a befőttbe, de segít az elállásban.)
Ha teljesen biztosra akarunk menni(nagyon sok soká használjuk el) lehet forralni is a szörpöt és úgy rakni az üvegekbe, a szokásos száraz dunsztba pakoljuk másnapig pihenni.

 Lekvár, dzsem:
A kimaradt meggyhúst feltesszük a tűzhelyre és folytonos keverés mellett lekvárrá főzzük. Ha nem akarjuk hogy darabos legyen, akkor egy kicsit mixerrel összetörjük, de nem fontos. Félkészen megkóstoljuk, hogy elég édes-e, itt még lehet édesíteni, ha szükséges, de utána addig főzzük míg elolvad, eloszlik a cukor. Ha készen van, üvegekbe adagoljuk, lezárjuk, és mehetnek a szörpök mellé. Nem kell sokáig főzni, elforralni a levét, gyorsan kész van.


2014. június 12., csütörtök

Foci világbajnokság 2014

Megindult a foci világbajnokság 2014-ben a mai napon. A vendéglátó ország Brazília. A kabalaállat a (matakó)tatu Fuleco nevet viseli, a brazil zászló színeiben ábrázolva. Nekem tetszik ez a kis állat, de ezzel nem vagyok egyedül.

Itt minden eredményt megtalálunk és követhetjük az eseményeket, eredményeket.
Ezen kívül persze sok helyen, csak a fotelt a tv elé, azoknak akik nem tudnak személyesen odautazni, és ez a többség. Kis rágcsálnivaló és egyebek...
Néhány hangos szó, ha már valaki besokallt, mivel az időeltolódás jelentős és elég későre kerülnek a közvetítések. Az MTV adásában lesz a közvetítés alapja, de azért más csatornákon is kapunk híreket..
Ha felmondja a tv, és a net külön van, elég bepötyögni ,,foci vb online közvetítés" és néhány címet kidob a Google.

Nyári képek

Nyár pár fotóval
 

2014. május 30., péntek

Eperszörp(lé)

 Megvártam a kész italt a fotóhoz.

A maradék epret összegyűjtögetem a hűtőbe, vagy ha kevesebb a fagyasztóba rakom amíg összegyűlik. Ez főleg a vége felé érvényes, amikor már apróbbak a szemek és eléggé deformáltak. Most egybe volt egy közepes tállal, nem fogyott el, ezért az első adagot elkészítettem.
Megmosás  és a szárak eltávolítása természetesen az első, most a sok eső miatt még több mosás is kellett.  Beraktam az összeset a hűtőbe és hagytam pihenni egy estét, éjszakát. Ami közbe elfogyott a hűtőből, azzal nem kell dolgozni, maradékot használtam fel a befőzésre. Hogy minek nevezzem? Szörp vagy inkább eperlé, nem is tudom, de nem a néven múlik.
 kb. hozzávalók
2 kg eper
6-8 dl víz
(1,5 kg cukor helyett) a végén dobtam bele egy kis édesítőt.
csípet nátrium-benzoát
Egy zománcos fazékba beleöntöttem  az epret és annyi vizet hogy éppen ellepje. Fölforraltam lassú tűzön a vége felé őrködve, hogy ki ne fusson(ennek a fajtának ez szokása). Kicsit hagytam forrni, hogy teljesen megpuhuljon. Leöntöttem a nagyja levet tésztaszűrön át, az eperszemek szét se estek, a maradékot összetörtem és azt egy már átszűrtem. Az egész levet feltettem hogy forrjon újra össze, még forrón adtam hozzá egy kis édesítőt és gyorsan üvegekbe öntöttem, kis tartósítót kapott, lezártam az üvegeket. Újságpapírba tekertem (fogalmam sincs miért, így csinálom) majd ruhákba, száraz dunsztba. Ez nem igazi szörp, hiszen kevesebb az édességtartalma a megszokottnál, de télen finom.
Ami kimaradt gyümölcshús, azt a fagyasztóba tettem, a nyári nagy melegbe, majd felhasználom valamihez(krémnek egy ki aludttejjel, vagy hasonlónak jó hidegen). Végső esetbe lekvárnak is tökéletes.



.

2014. május 26., hétfő

Hársfa virágzása

 Itt a hársfavirágok szezonja, ez azért is érdekes mert tavaly a szárítás módszeréről június elején írtam részletesen ezért azt most kihagyom, a linkről elérhető. Most korábban jött a virágzás, kicsit korábban kezdhetnénk szárítani, csak párásabb a levegő, hogy természetes körülmények között tudjuk szárítani.
 Azért érdemes többet gyűjteni, mint amit elfogyasztunk, hiszen a fürdővízbe szórva is nagyon jót tesz a testnek. Más növények szárított elemeivel együtt tökéletes gyógyteakeverék készíthető. Magában a hársfateából sokat fogyasztani nem praktikus, váltakozva más teákkal érdemes inni.
Amikor virágzik a hársfa a környezete csodás illatot áraszt. A lepkék is szívesen látogatják, volt év amikor tömegesen voltak jelen a fákon. A méhek is szívesen látogatják és a mézet készítenek. A méz is rendelkezik a gyógyhatásokkal (köhögés ellen, görcsoldó, álmatlanság ellen). A színe világos sárgától egészen sötét árnyalatig előfordul, kicsit kesernyés ízű és erős illatú de finom. Az ára is borsos, csaknem az akácmézzel vetekedik.
Sütni, főzni nem túl praktikus, mert kiemeli az utóízt, de simán tökéletes a gyógyhatás.