2015. július 25., szombat
2015. július 23., csütörtök
2015. július 21., kedd
Szörp hidegen
A szilvát mosás után összetörjük és kevés vizet öntünk hozzá.
Én 1 kg gyümölcshöz 3-4 decilitert tettem, mérés nélkül. Pihentettem egy napot, közben néha megkevertem, ahogy eszembe jutott. A nátrium-benzoátot beleszórtam, nagyon keveset, csak nehogy forrni kezdjen ilyen melegben.
Szépen kiadta a színét(a fotón sápadtnak tűnik, napon fotóztam) vöröses árnyalatot, csak a zöld háttérnél mutatós. Mindezt elképzeltem sárga színűvel, (nincs ilyen színű fám)és úgy gondolom nagyon mutatós italt kaphattunk volna.
Másnap leszűrtem először tésztaszedőn, majd egy kis vékony tüllön. Nem szűrtem le nagyon, mert a rostokat megpróbáltam benne hagyni.
Utána beleraktam az édesítőt és cukrot, hagytam elolvadni, néha megkeverve. Édesítővel elkészítettem az egyik felét. Üvegekbe szűrtem és lezártam, lehet tenni tartósítószert az üveg kupakja alá, kis celofánra szóeva, nem kerül bele a lébe. Most nem tettem, így is eláll. A nyakukra címkét kötöttem fel, hogy télen is tudjam melyik a cukorral készített.
Szükséges:
1 kg szilva
víz(2-4 dl)
A lé súlyával azonos mennyiségű cukor, de ez lehet kevesebb is, szájíz szerint.
Kevés nátrium-benzoát
(esetleg egy csípet borkősavat is használhatunk)
Hogy ez miért fogyókúrás? Mert a szilva sok embernek hashajtóként működik. Ha Xilittel készítjük, ez a hatás megduplázódik. Attól függetlenül finom, ha mértékkel fogyasztjuk.
2015. július 18., szombat
2015. július 17., péntek
Hólabda blog, receptek és egyebek: Napraforgók III (2015)
Hólabda blog, receptek és egyebek: Napraforgók III (2015): A nyár szépségei, igaz, hogy nem kerti, inkább gazdasági növények, de azért nekem tetszenek.
2015. július 16., csütörtök
2015. július 15., szerda
2015. június 26., péntek
2015. június 24., szerda
Ribizliszörp hidegen
A ribizlit leszedjük, hosszadalmas munka, és nem túl haladós, de biztos friss lesz az alapanyagunk. Megmossuk a fürtöket alaposan és leszárazzuk. A szemeket összetörjük alaposan és egy kevés nátrium benzoátot is szórunk közé. 2-3 kilóhoz egy kávéskanállal, bőven elég. Öntünk hozzá egy kevés vizet, én 1 kg ribizlihez körülbelül 2 decilitert tettem, de nem mértem. Lehet dupláját is. Hagyjuk pihenni néha megkeverve, hogy kiadja a színét és zamatát, legalább egy napig, de lehet kettő is.
Leszűrjük, hagyjuk lecsöpögni egy tüllön (textilen) keresztül, még a magokat is felfogja az anyag. A kinyert levet édesítjük szörpnek cukorral 1:1 arányba, de ha sűrű a lé, kevesebb is elég.
Én egy stevia keverékkel készítettem, de szórtam bele másfajta édesítőt is. A mennyiséget nem mértem. Állni hagyjuk amíg fel nem oldódik az egész cukor, gyakran kevergetve.
Ha feloldódott, tiszta üvegekbe töltjük, a lezárás előtt kis celofánréteget teszünk a kupak alá, ha teljes biztonságot szeretnénk és egy csípet tartósítót rakunk a kettő közé. Ez is segíti a tartósítást, de anélkül is eláll.
Arányos hozzávalók:
1 kg ribizli
víz(2-4 dl)
A lé súlyával azonos mennyiségű cukor.
Kevés nátrium-benzoát
(esetleg egy csípet borkősavat is használhatunk)
A fotón látszik, megmaradt a színe elég élénken, főleg a zöld háttérrel érvényesül.
Leszűrjük, hagyjuk lecsöpögni egy tüllön (textilen) keresztül, még a magokat is felfogja az anyag. A kinyert levet édesítjük szörpnek cukorral 1:1 arányba, de ha sűrű a lé, kevesebb is elég.
Én egy stevia keverékkel készítettem, de szórtam bele másfajta édesítőt is. A mennyiséget nem mértem. Állni hagyjuk amíg fel nem oldódik az egész cukor, gyakran kevergetve.
Ha feloldódott, tiszta üvegekbe töltjük, a lezárás előtt kis celofánréteget teszünk a kupak alá, ha teljes biztonságot szeretnénk és egy csípet tartósítót rakunk a kettő közé. Ez is segíti a tartósítást, de anélkül is eláll.
Arányos hozzávalók:
1 kg ribizli
víz(2-4 dl)
A lé súlyával azonos mennyiségű cukor.
Kevés nátrium-benzoát
(esetleg egy csípet borkősavat is használhatunk)
A fotón látszik, megmaradt a színe elég élénken, főleg a zöld háttérrel érvényesül.
2015. június 19., péntek
2015. június 17., szerda
2015. június 14., vasárnap
2015. június 6., szombat
2015. június 4., csütörtök
2015. június 2., kedd
Hárs virágzási szezon
Lassan haladunk a nyárba és gondolhatunk a következő télre. Nem komolyan, de a teák alapanyaga már körülöttünk van, csak figyeljünk rá.
A bodza elmúlt és itt a hársfa virágzása. Nem csak a lepkék, de mi is hasznosíthatjuk.
Itt látható egy régebbi szárított eredmény, már konyhakészen.
A bodza elmúlt és itt a hársfa virágzása. Nem csak a lepkék, de mi is hasznosíthatjuk.
Idézet, de tőlem, egy régebbi bejegyzésből:
Ehhez csak a leveleket szedtem le, megmostam, és szárítani kezdtem. Nagyon jó a hideg téli napokon a megfázás (nátha) ellen. Enyhe vízhajtó hatása is van. Az idegrendszert megnyugtatja.
Leforrázzuk a tealeveleket, és 10 percig lefedve állni hagyjuk. Kevés mézzel ízesítve fogyasztjuk, de lehet natúran is. Természetesen jó forrón isszuk meg.
Kis izzadással egybe kötve segít.
Itt látható egy régebbi szárított eredmény, már konyhakészen.
2015. május 31., vasárnap
Cseresznyés szelet
Májusi cseresznye gyereknapra. Szépen beérett, vagy inkább már túlérett a cseresznye, de még egy pite belefér a korai szezonba. Még két napja elterveztem, és beszereztem a hozzávalókat, mert vasárnap már nincs bolt.
Most csak kelt tésztából készült minden extra nélkül, de az élesztő mellé egy csípet sütőport is a lisztbe szórtam.
1csomag friss élesztő
1 tojás
1 evőkanál margarin
csípet só
egy - két kanál étolaj
fél sütőpor
tej
liszt
cukor(vagy édesítő)
Az élesztőt egy kis langyos édesített tejbe megfuttattam. A lisztet egy tálba öntöttem, nem mértem, csak saccoltam egy tepsihez, és beleszórtam minden hozzávalót, szobahőmérsékleten. A végén a felfuttatott élesztőt is hozzáadtam az egészhez. összekevertem és tejjel pótoltam hogy valami egynemű massza legyen belőle. Hagytam egy félórát pihenni, közben a cseresznyét kimagoztam frissen, kis édesítőt szórtam rá. A tésztát tepsibe tettem( kicsit belisztezve az alját) és még ott is pihent egy kicsit, hogy keljen, csak úgy szemre. A tetejére szórtam a cseresznyét, picit belenyomtam a szemeket, ne guruljon el a tésztán. Ami levet engedett, azt félretettem, majd jó lesz valamire, akár inni, egy kis vízzel hígítva. Sütőbe tettem és szép magasra megnőtt, a teteje ahol kilátszott kezdett pirosodni. A friss cseresznye nem nagyon engedett levet, szinte száraz volt a tetején. Lehet hogy az esőt hiányolta ő is az elején.
A fotózáshoz kivittem a szeletet, hogy élethűbb kép legyen.
A leeső szemet elfogyasztottam, hogy ne legyen a képen, de közbe kattintottam.
Itt is van egy fajta leírva.
Most csak kelt tésztából készült minden extra nélkül, de az élesztő mellé egy csípet sütőport is a lisztbe szórtam.
1csomag friss élesztő
1 tojás
1 evőkanál margarin
csípet só
egy - két kanál étolaj
fél sütőpor
tej
liszt
cukor(vagy édesítő)
Az élesztőt egy kis langyos édesített tejbe megfuttattam. A lisztet egy tálba öntöttem, nem mértem, csak saccoltam egy tepsihez, és beleszórtam minden hozzávalót, szobahőmérsékleten. A végén a felfuttatott élesztőt is hozzáadtam az egészhez. összekevertem és tejjel pótoltam hogy valami egynemű massza legyen belőle. Hagytam egy félórát pihenni, közben a cseresznyét kimagoztam frissen, kis édesítőt szórtam rá. A tésztát tepsibe tettem( kicsit belisztezve az alját) és még ott is pihent egy kicsit, hogy keljen, csak úgy szemre. A tetejére szórtam a cseresznyét, picit belenyomtam a szemeket, ne guruljon el a tésztán. Ami levet engedett, azt félretettem, majd jó lesz valamire, akár inni, egy kis vízzel hígítva. Sütőbe tettem és szép magasra megnőtt, a teteje ahol kilátszott kezdett pirosodni. A friss cseresznye nem nagyon engedett levet, szinte száraz volt a tetején. Lehet hogy az esőt hiányolta ő is az elején.
A fotózáshoz kivittem a szeletet, hogy élethűbb kép legyen.
A leeső szemet elfogyasztottam, hogy ne legyen a képen, de közbe kattintottam.
Itt is van egy fajta leírva.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)