2016. július 7., csütörtök
2016. július 6., szerda
2016. július 4., hétfő
2016. július 3., vasárnap
2016. július 2., szombat
Vegyes saláta II
Ezek inkább csak fotók, mert nem érdemes leírni, miből vannak. Ha ránézünk látható, de egyébként is azt tehetünk egybe, ami szem-szájnak kellemes. Kis tejföllel van díszítve, de ez nem szabály. A harmadik képen éppen pár tojás is van, kaszinótojásnak alakítva, de csak összeraktam egy tányérra, salátalevelekre, és tépett salátára.
Itt kicsit laktatóbb, mert a maradék rizs is közé került.
A tejföl is fűszerezett egy kicsit, nem natúr.
A kaszinótojásba a szokásos töltelék: sárgája, mustár, majonéz, só, bors, petrezselyemzöld,
Semmi dekoráció, mert melléültem csipegetni.
2016. június 17., péntek
2016. június 11., szombat
2016. június 7., kedd
Szörpök és befőzések
Lassan indulhat a befőzés az italoknál. Bodzaszörp lejárt, de most egyszerre érik minden. Indulhatnak a szörpök, szinte egy héten belül. Kicsit egyszerre érnek ezek a növények. A lekvárok is jöhetnek lassan, és az első befőttek.
málna és eper |
málna |
ribizli, késői cseresznye és két szem megy |
málna és eper |
2016. június 4., szombat
Kapros túrós palacsinta II
A mai menü egy része a palacsinta. Itt a zöldségfélék ideje és a kapor is ezek között van. A kapros túros lepény mennyei, de ha a túrót palacsintába rakjuk az is egy érdekes ízkombináció.
A palacsinta alapja:
tej,
1 tojás,
só,
liszt,
olaj,
Töltelék:
1 csokor kapor,
túró, tejföl(ha szükséges)
Édesítő(vagy cukor, bár akkor nem nagyon kell a tejföl)
A mennyiséget nem mérem, csak ránézésre szoktam (kb fél kg liszt alappal, a többi adja magát).Habverővel összekevertem alaposan a hozzávalókat és hagytam pihenni, miközben a borsólevest is összedobtam. Az olajat nem tettem bele, nem is tudom miért. Gyorsan kisütöttem, két ősrégi palacsintasütővel nem tartott sokáig.
A kaprot apróra ollóztam, jól lerázva a víztől. A túróból kikevertem egy keveset tejföllel lazítva egy kicsit és édesítettem. Belekevertem a kaprot is és már kenhető is a palacsinta.
Nem mindenki szereti, ezért nem kentem meg csak pár darabot a kaprossal, a család egy része vaníliával kedveli a túrót, kapor helyett..
Közben rájöttem, hogy már néhány éve megírtam egy kapros túróst, de már mindegy.
2016. május 31., kedd
Vegyes saláta
fejes saláta,
főtt tojás,
só,
sárgarépa,
sajt,
pár csepp olaj, a saláta levelekre
Itt a legelési szezon, amikor a kísérletezések ideje is kezdődhet. A mennyiség tetszőleges. Legalul saláta van apróra tépve, pár csepp olaj, és arra pakolva a többi, ami segít hogy egy kis kalória is legyen és nehogy éhen haljunk. Nincs megkötve ki mit pakol bele, itt inkább a fantázia, és egyebek (mit szeretünk) a lényege. Nagyon jól használhatók a maradékok, apróra darabolt husi is elfér rajta, párolva, vagy sütve.
Vacsorára tökéletes menü. Érdekes de nekem elég volt, jóllakottnak éreztem magam tőle.
főtt tojás,
só,
sárgarépa,
sajt,
pár csepp olaj, a saláta levelekre
Vacsorára tökéletes menü. Érdekes de nekem elég volt, jóllakottnak éreztem magam tőle.
2016. május 22., vasárnap
Vetőmagok
Megírtam, de lassan ideje fölrakni, mert lejárt a szezonja.
Hagyma |
Saját vagy bolti? Ez egy elég gyakori kérdés, hiszen a bolti, előkezelt, csávázott. A fajta jellemzőit megőrzi hogy mennyire fajtatiszta, na ez már más kérdés. Itt nem is ezt akarjuk elemezni.
Nagyon sok fajnál megfelel a saját magunk által szedett, termelt. A petrezselyem is tökéletes, ha mi vetjük, akkor is, főleg ha a zöldjét szeretnénk elsősorban. A sárgarépa az egyedüli, ami még nekem egyszer sem jött össze.
A káposzta és karalábé, legtöbbször saját. A virágmagoknál is
ezt az elvet követném, bár a kék csodatölcsérem nem szokott magot hozni. Kénytelen vagyok évente venni.
Rucola(borsmustár) |
A bolti magoknál gond a mennyiség is a kis tasakokban. Szinte éppen hogy van benne, ami parányi kertbe elég is, ha mind csíraképes.
A sajátunkat bőven vethetjük, és fájó szívvel, de később a fölösleget kigyomláljuk. Nem foglal nagy helyet a fölmagzó káposzta vagy karalábé a kertünkben, hiszen a magassága miatt alatta nyugodtan palántázhatjuk az aktuális növényeket. Esetleg egy kis pálcával rögzítjük a virágzó magas növényeket. Ehhez még az se kell hogy a termést feláldozzuk, elég ha a levágott növények gyökerét, szárát(torzsáját) kint hagyjuk a kertbe. Vagy a lemaradt kis növényt hagyjuk kint télire. Nem szokott lefagyni, de akár le is takarhatjuk egy kis gazzal.
A mostani időjárással már május elején a magkezdemények is jelen vannak és gyorsan beérik a termésünk.
A tároláshoz elég bármi, kis zacskókba lehet rakni(a zacskóba dobva a nevét egy darab papíron) és az összest egy üvegbe rakni. Ha nagyobb, a befőttek között is jut hely neki. Vagy akár parányi gyógyszeres üveg, gyufásdoboz, bármi lehet.
Pár kép a karalábé életéből időrendbe, a káposzta ugyanez, tehát arról már nem kellenek képek.
A télen kint hagyott karalábé és ami lesz belőle végig fotózva:
karalábé kora tavasszal |
Karalábé virága |
karalábé virága |
karalábé mag kezdemény |
Karalábé mag kezdemények, de alatta már láthatók az idei palánták is. |
karalábé és káposzta palánták |
2016. május 21., szombat
Újburgonya sütve
Ez a mai ebéd egy része. Apró krumpliból sokkal érdekesebb, de most nem kaptam, és a sajátom még messze van ehhez.
Az új krumplit megkaparjuk, én némelyiket pucoltam, mert nem volt annyira friss felszedésű, de nagyon kedvező ára volt. Hasábokra vágva beledobtam a forró kacsazsírba, most nem pirítottam nagyon pirosra,
csak hagytam megpuhulni. Megfűszereztem( fokhagymakrém, só, egy fűszerkeverék, mindenféle van benne, zöldség zöld is) sütés után, rászórtam és kicsit összeráztam a tálba. Megtört némelyik krumpli, de elosztódott a fűszerezés. Párolt és gyengén sütött csirkedarabokkal adtam a család elé, és fejes salátát tettem mellé. A csirke kicsit borsozva stb.. Nekem ízlett, de nem volt reklamáció senkitől.
A hozzávalók mennyiségét nem határozom meg pontosan, hiszen létszám, és étvágy különböző.
újkrumpli,
fűszerek(minimum só és fokhagyma),
zsír(olaj),
hús,
A maradék zsírt nagyon jól lehet hasznosítani, akár csak kenyérhez, de főzésekhez is finom.
Az új krumplit megkaparjuk, én némelyiket pucoltam, mert nem volt annyira friss felszedésű, de nagyon kedvező ára volt. Hasábokra vágva beledobtam a forró kacsazsírba, most nem pirítottam nagyon pirosra,
csak hagytam megpuhulni. Megfűszereztem( fokhagymakrém, só, egy fűszerkeverék, mindenféle van benne, zöldség zöld is) sütés után, rászórtam és kicsit összeráztam a tálba. Megtört némelyik krumpli, de elosztódott a fűszerezés. Párolt és gyengén sütött csirkedarabokkal adtam a család elé, és fejes salátát tettem mellé. A csirke kicsit borsozva stb.. Nekem ízlett, de nem volt reklamáció senkitől.
A hozzávalók mennyiségét nem határozom meg pontosan, hiszen létszám, és étvágy különböző.
újkrumpli,
fűszerek(minimum só és fokhagyma),
zsír(olaj),
hús,
A maradék zsírt nagyon jól lehet hasznosítani, akár csak kenyérhez, de főzésekhez is finom.
2016. május 13., péntek
2016. május 1., vasárnap
Rebarbara
Szükséges:
néhány rebarbara levél nyél,
édesítő(vagy cukor),
Mellé tej, vagy joghurt, (ital vagy krém) .
Nyersen még soha nem próbáltam felhasználni, de egyszer mindent el kell kezdeni.
Pár levelet leszedtem, de most a fotózás is tervbe volt, ezért kicsit átestem a ló túlsó oldalára. Behoztam levelestől a növényeket. A szárakat megtisztítottam, csak simán lehúzva, mintha babot szálkátlanítanák, csak itt nagyobb falatokat fogtam meg a végén.
Egy közelebbi fotó mutatja, hogy sikeres volt a tisztítás, és a héjak szépen pöndörödnek karikába.
Mosás után, nagyobb darabokra daraboltam (eredetileg kis tálba szoktam, de a fotó miatt inkább a tányért választottam.
Elővettem a kis házi okos masinát és próbálkoztam, először a darabolással, hátha képes lesz, mint ahogy nyáron szoktam a gyümölcsöt feldolgozni.
Nem volt sikerem vele, csak lett egy kis plusz mosogatnivalóm is. Most már a poharas részt vettem elő és hozzá a turmixos fejet tettem fel. Simán nem vitte, de egy kevés vízzel tökéletes munkát végzett.
Látszik a pohárba az eredmény, igaz mellette a sok mosogatnivaló is, de legközelebb már nem kell annyi.
Igyekeztem közeli fotót is készíteni, de ez nem sikerült a konyhában.
Végül a kertben sikerült valamivel élethűbb fotót készíteni.
Kész a natúr rebarbaralé, innen már csak az ízesítés van hátra, mert innen még lehet belőle bármi. Én most csak édesítőt tettem hozzá és még egy kis vízzel összekutyultam, pihenhetett a hűtőbe.
Ebéd előtt egy pohárka rostos ital jól esik, leves helyett. Persze tejes turmixnak is tökéletes. A rebarbarához egy kicsit több édesítés szükséges, mert elég savanyú ital. Tökéletes a nyári nagy melegbe,(ha lesz) a hűtőből kivéve.
Ha tejjel készítjük, akkor még finomabb lesz, de én valami édesebb növénnyel fogom legközelebb párosítani( sárgarépa az édesebb fajtából) vagy valami más, majd kitalálok valamit amivel összefér az íze, mert elég savas így.
A levélnyeleket viszont már lehet elrakni, akár fagyasztóba, vagy csak pépesítve üvegbe, hiszen most zsenge és finom.
2016. április 30., szombat
Velő uzsonnára
Kenhető velőkrém uzsonnára
sertésvelő 15-20 dkg,
kanálnyi zsír,
1 nagy vöröshagyma,
só,
őrölt bors,
Velőpástétom volt a tervem, amikor megvettem a sertésvelőt. Amikor hazaértem, csak betettem a hűtőbe és késő délután az uzsonnához gondoltam elkészíteni és persze későinek, vagy inkább korai vacsora?.
A velőt már egy órával előbb hideg vízbe raktam, de közben kicsit átnéztem az esetleges csontszilánkok miatt.
A vöröshagymát tisztítás után apróra daraboltam(lusta voltam pépesíteni) és megdinszteltem aranyszínűre egy nagy kanál sertés zsírban. Rátettem a lecsurgatott velőt és tovább kevergettem, amíg a víz elpárolgott. Közben rászórtam a borsot és megsóztam egy kicsit.
A vége felé a bent lévő fölösleges vöröshagyma zöldjét is beledaraboltam.
Az egész összeállt kenhető krémes állagúvá, és úgy döntöttem további munkálódás fölösleges, hiszen melegen az asztalra teszem. A pástétomhoz még kihűlés pépesítés stb. kihagytam, de finom lett így is és elfogyott. Mire mindenki nekiült, már nem is volt meleg.
A fotózás és leírás ötlete, kicsit késő lett, de itt a bizonyíték, az egyik tányér, amin csak a nyoma van a krémnek.
sertésvelő 15-20 dkg,
kanálnyi zsír,
1 nagy vöröshagyma,
só,
őrölt bors,
Velőpástétom volt a tervem, amikor megvettem a sertésvelőt. Amikor hazaértem, csak betettem a hűtőbe és késő délután az uzsonnához gondoltam elkészíteni és persze későinek, vagy inkább korai vacsora?.
A velőt már egy órával előbb hideg vízbe raktam, de közben kicsit átnéztem az esetleges csontszilánkok miatt.
A vöröshagymát tisztítás után apróra daraboltam(lusta voltam pépesíteni) és megdinszteltem aranyszínűre egy nagy kanál sertés zsírban. Rátettem a lecsurgatott velőt és tovább kevergettem, amíg a víz elpárolgott. Közben rászórtam a borsot és megsóztam egy kicsit.
A vége felé a bent lévő fölösleges vöröshagyma zöldjét is beledaraboltam.
Az egész összeállt kenhető krémes állagúvá, és úgy döntöttem további munkálódás fölösleges, hiszen melegen az asztalra teszem. A pástétomhoz még kihűlés pépesítés stb. kihagytam, de finom lett így is és elfogyott. Mire mindenki nekiült, már nem is volt meleg.
A fotózás és leírás ötlete, kicsit késő lett, de itt a bizonyíték, az egyik tányér, amin csak a nyoma van a krémnek.
2016. április 14., csütörtök
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)