2011. augusztus 28., vasárnap

Szilvalekvár és lé



(A fotón potyó szilva van, nem igazán lekvár alapanyag. Gyümölcsleves esetleg.)
A módszeremmel sokkal kevesebb ideig kell főzni a lekvárt. Igaz hogy sokkal  több gyümölcs kell hozzá, de nem vesz kárba.
Megmosom a szilvát, és kimagozom. (Ha van elég idő, akkor magozás után vékony cukor réteggel lefedve pihentetem 8-10 órát) Ha kevés az időm gyorsítom. Felteszem a tűzhelyre és felforralom, gyorsan kiadja a levét a szilva. Majd hagyom hűlni egy kicsit.  Tésztaszedővel kiszedem a szilvát a saját levéből. Átszűröm teljesen. A szilvahúst felteszem főni. Ha kevés lenne a lé, öntünk vissza alá egy keveset. Amikor jó az állaga, adunk hozzá cukrot és összefőzzük utoljára. Az üvegekbe öntünk egy kicsit és körbeforgatjuk, így nem pattan el. Teletöltjük, lefedjük és mehet a száraz dunsztba.
Sokkal kevesebb cukor szükséges hozzá, mintha azzal akarnánk besűríteni.
A levet elfogyaszthatjuk frissen, üdítő ital helyett. Vagy vegyes gyümölcsleveshez adagolhatunk belőle. Nem kell azonnal elhasználni, jó lesz télen amikor már kevésbé vagyunk telítve szezonális gyümölccsel.

A szilva levét felforraljuk és üvegekbe töltjük. Csipet tartósítót(nátrium-benzoátot)szórunk rá és mehet a száraz dunsztba. Italnak elhasználhatjuk, vagy pár almával télen gyümölcslevesnek. Nem foglalja a helyet a fagyasztóba.

15 megjegyzés:

Anikó írta...

Köszönöm Gizella,ez gyors volt,bár minden téren működne.Neki fogok állni,most kis pihenő a kései ebéd után.puszi neked

Anikó írta...

Jól hangzik ez a recept . Én nem szoktam befőzni, de gondolkodtam már rajta ki kellene próbálni, hisz biztos finomabb lenne a házi puszillak:)

Hólabda(Kzella) írta...

Csak ez ugrott be szilváról rögtön.
Nekem így gyorsabb volt.
Persze ha igazi pörgős héjút akarunk Így is sok óra kell hozzá.
A cukor nélküli még hosszabb idejű. Volt hogy 3 napig főztem délutánonként. Majd egyszer leírom.
Isteni finom, de rabszolga munka.

Hólabda(Kzella) írta...

Kedves Anikó!
Ha a szilvát pénzért veszed, nem biztos hogy megéri.
De a finomsága az igaz. (valahogy a sárgabarack gyorsabban elfogy)

Anikó írta...

Drága Gizella!Rengeteg termett az idén,én nem veszek gyümölcsöt,max néha-néha banánt,vagy-és narancsot,mert ez nem terem meg.Hála isten,van minden,igaz munka is akad velük bőven.puszi neked

Hólabda(Kzella) írta...

Ancsitellónak szólt-)))))))
Hova lett a képem? Az a plusz mindent átalakít.

Hólabda(Kzella) írta...

Ancsitellónak szólt-)))))))
Hova lett a képem? Az a plusz mindent átalakít.

Magia da Inês írta...

♥♫♪
°º✿
º° ✿✿♥ Olá, amiga!
Suco de ameixas é muito bom...
Bom fim de semana!
Beijinhos.
Brasil
♥♫♪
°º✿
°º✿✿♪♫° ·.

Somoon Gomp írta...

was here, nice blog

Hólabda(Kzella) írta...

Magia da Ines:
Obrigado pela sua visita e comentário. Eu amo comer! Ver-te em breve.

Hólabda(Kzella) írta...

Somoon Gomp:
Terima kasih atas kunjungan anda! Tajuk indah landskap anda. Mereka yang tinggal di tempat seperti ini, seorang yang amat gembira!

Haritha írta...

nice post! yummy fruit....:)

Hólabda(Kzella) írta...

Thank you Haritha!

Anikó írta...

Imádom a sárgabarack lekvárt főleg a házit:)))))))

Hólabda(Kzella) írta...

Annyi nem termett, hogy főzzek. Megettük...