2011. október 19., szerda

Őszi napok

Befejeződött. Eddig lehetett gyönyörködni a kertekbe. A rózsa egy bimbója még tartja magát.
Az éjjeli hőmérséklet rendet csinált. Virágbab a kerítésen, hirtelen valami kis satnya fonnyadt leveleket kapott. Pár virág még próbálkozik, de semmi esélye. Mégse bántom, hiszen még novemberbe is gyönyörködhetek benne. Megvárom amíg teljesen lefagy, akkor könnyedén leszedhető. A tegnap még haragos zöld bazsalikom is, csak csupasz szárakkal dicsekedhet. A paradicsom levele nem él, a zöld termések még gondolkoznak, hogy mit szeretnének. Az érettek a hűtőbe  vendégeskednek pár napig. Tudtuk, hogy jönni fog ez a szomorúbb idő. Lekaptam a néhány kint pihenő karalábét is időbe. Csak a káposzta maradt kint, bántatlanul. Amelyik nagyon apró fejet hozott. Néha lecsípem a közepét levesbe. Azt a részt csak kora tavasszal fordítjuk. A borsikafű az nevet az időn. Ö a hó alatt tökéletesen érzi magát. Én kevésbé szeretem a hó alól kapirgálni, de az íze kárpótol. Most pontosan jelölöm karóval, ha nagyobb lesz a hó, akkor is meglegyen a sora. A zöldség egy része kint fog telelni. Nem fagy le, ha a hó befedi, tökéletesen ehető marad, télen is. Ezt csak pár éve tapasztalom, hogy télen is megmarad takarás nélkül. Valamelyik közeli évbe karácsonykor a sóskát csipegettük a kertbe. A szőlő képe már egy hetes, most ő is elszórta a leveleket

 
Pár ki lepke még a nappali órákba szárnyal, de gyorsan vége lesz annak is.


Az aranyeső megpróbálkozik pár virággal még. A futórózsa se hiszi el, hogy vége van. Szélárnyékos helyen neki elég hosszú lesz az ősz. Csak a fenyő fiatal hajtásai hirdetik, hogy őt nem érdekli az évszakok változása. Nála a szépség télen az igazi.
A gyöngyvirág, csak éppen hogy jelzi, hol akar tavasszal előjönni. Ha teljesen lefagy, majd eltüntetjük az apró leveleit. Egy szőlőlevél fonákja, ami már nem él, csak még kapaszkodik. A főfotó a vadszőlő lugasról készült. Két napja még szép színekkel bizonyította, méltó helyen van.
A kertből ezek után legfeljebb a havat lehet mutatni. Még az őszi fotók előjönnek, hiszen azért a szélvédett helyek télen is színesek.

10 megjegyzés:

Rózsa írta...

Hát igen, a kertekbe is megérkezett az ősz, egy éjszaka és szomorú látvány az egész.
Mi még vermeljük a répát, zöldséget, de már többektől hallottam, hogy a földben hagyják télire, meg kellene próbálni mert még ott van.

Hólabda(Kzella) írta...

Megcsúnyult.
Csak a zöldség marad meg. Inkább a zöldje. Az aprót kint szoktam hagyni. Onnan csipegetem a zöldet. A répa az nem szereti, kifagy. Itt nem olyan nagy a zöldség, hogy kapkodjak érte.
Köszönöm hogy elolvastad. Nem nagyon sok témám van. Egy süteményről van képem, de hosszú leírni.Majd..

Anikó írta...

Mi is bent hagyjuk egy részét,és ha kell kiszedjük,ha elvész az se baj,még nálunk nem igazán érződik az ősz,a fák alig hullatják levelüket.A bab hamar beérett(még csodálkoztam is),máskor a fagyokig szedtem,talán a szárazság volt az oka.Ültettem fokhagymát és dughagymát,hogy korán legyen tavasszal.A mángoldot is a fagyokig tudom szedni,bent marad és korán tavasszal már lehet szedni,második évben virágzik,1-2tőről ellát bennünket(spenótot főzök belőle)akkora levelei vannak mint a lapulevélnek.

Hólabda(Kzella) írta...

Nem ismerem a mángoldot, de szerzek majd magot... Most néztem utána a Wikipédián. Csak sóska és rebarbara van korai zöldnek. Érdekes lehet.Mindent szeretek kipróbálni.

Adrienn írta...

Nekem kicsit lehangoló mindig az ősz, de így, hogy már a kert sem gyönyörködtet, még inkább! Mi is ültettünk fokhagymát, és hagymát: Az idén bejött, remélem, jövőre is ilyen szerencsések leszünk!

Hólabda(Kzella) írta...

Üdv Adrienn!
Hát a jövő évet még nem nagyon lehet megjósolni!!!
A kertszezonnak vége van.

Haritha írta...

wow! such a beautiful post.winter is so cozy and the earth sleeps so beautifully
nice pictures too:)
enjoy the winter:)

Hólabda(Kzella) írta...

Thank you Haritha! If you want to choose from rather warm (smiling smiley)!

Anikó írta...

De fogom szeretnik amikor tavaszról töltesz fel szép képeket virágok nyilása, fák rügyezése , sajnos megérkezett a hideg a kertekbe is:(

Hólabda(Kzella) írta...

Nem csak a kertekbe! Azt hiszem mindenhova. Kicsit nehezen emésztem, de hátha valami szép idő lesz még, hogy legalább az őszi színekről is legyen valami. Ha jó az idő akkor éppen nem érünk rá.