rémes krémes |
Egy tojás, fél kiló liszt, 1 csomag szalakáli, csipet só, egy kevés édesítő, egy dió nagyságú zsír (vagy hasonló alapanyag).
Természetesen egy kevés tej is kell a tésztához. Összegyúrjuk az egészet egybe, mintha simán tésztát készítenénk. A szalakálit rendesen szétszórjuk a liszten gyúrás előtt. Sajnos nyújtani is olyan vékonyra kell, ahhoz, hogy igazi finomság legyen. A nagy gáztepsi hátuljára méretezzük és körbevágjuk. Annyiszor nyújtjuk mérjük amíg a tészta tart. Amit ledarabolunk, a végén azt is újragyúrva felhasználjuk. Ha minden lap készen van, akkor kisütjük a tepsi hátlapján egyenként. Pár perc kell csak a sütéshez, nem kell megbarnulni a tésztának. A tepsi hátuljáról óvatosan csúsztatjuk le mert kőkemény, könnyen törik. Hagyjuk kihűlni a lapokat.
Közbe megfőzzük a krémet. Kell hozzá tej, liszt, cukor (édesítő), vanília, vaj vagy margarin.
A lisztet kevés tejjel habverővel kikeverjük csomómentesre. A tejet cukorral és a vaníliával felforraljuk. Forrás közben belekeverjük a lisztes tejet és krémmé főzzük. Ha kész lezárjuk a gázt, és a vajat hozzákeverjük. Addig keverjük amíg feloldódik. Leteszünk egy lapot és kenünk rá krémet, majd a következő lapot ugyanígy. Annyi laposat csinálunk amilyen magasra szeretnénk. Csak másnap igazi finom. A tészta beissza a krémet.
A krém is készülhet másképpen is, vagy csak a sima besamel mártás. A lényege hogy folyékony legyen egy kicsit, mert a lapokat az puhítja fel.
A tetejére porcukrot szórunk, mint a parányi hóesés lett volna.
A képen a tetején is krém van, de ez egyéni ízlés szerint lehet (így nem kell annyira édesíteni).
Sütés közben ajánlatos még télen is nyitva tartani az ajtót, mert a szalakáli eléggé rossz illatot áraszt.
Krémes |
4 megjegyzés:
Szalakáli nélkül nem lehet?
Szódabikarbónával helyettesítve?
Nem tudom, sose csináltam úgy. Szerintem akkor nem sül meg percek alatt, és kemény se lesz a lap. Más lesz az állaga. Ha kikísérletezed szólj.
Nagyon guszta nagyon ügyes vagy
Köszönöm, nagyon kedves tőled
Megjegyzés küldése