2010. május 8., szombat
Párolt rizses hús
Szükséges:
sovány hús (csirke mell)
rizs
fűszerek
A sovány húst felszeleteljük, megmossuk és feltesszük tiszta vízbe. Kicsit bővebb lébe, hiszen a rizst is abba főzzük meg.
Beízesítjük fűszerekkel (só, bors, kis zöld paprika, hagyma zöld, ha nincs egy kis fej vöröshagyma is megteszi)
Amikor majdnem kész a hús, beletesszük a megtisztított rizst. Együtt főzzük tovább, ha félpuha a rizs, lezárjuk a tűzhelyet és beleszórunk egy kevés petrezselyem zöldet, apróra vágva. Majd lefedjük és hagyjuk kipörögni a saját gőzébe.
Kalóriaszegény és laktató (egy fogyókúrás étrendbe is elég ebédre, vagy egy korai vacsorára.)
2010. április 30., péntek
Csak emlékezem

Átutaztam egy alföldi városon és eszembe jutott a kis kocsma. Időm engedte és nézelődtem. A neve még őrzi a hagyományt.
Valaha Petőfi apja bérelte fia születése idején. Nem mentem közel, csak úgy messziről gyönyörködtem benne.
Persze ez a fotón is meglátszik, igaz este volt alkonyatkor. Míg a buszra vártam, ráértem.
2010. április 29., csütörtök
Tavaszi fogyás???
Vagy csak a vastagabb ruhadarabokat raktam le? Aligha, az utolsó mázsálásnál, hasonló ruhadarabokat viseltem.
Lassan neki kell kezdeni, pár mondatot arról is írni.
2010. április 12., hétfő
Kis séta a természetbe
Kis séta a természetbe, mikor írom, még a lábam nem pihente ki a pár órás sétát, de majd holnapra, vagy nem.
Elfáradtam de sok szépséget láttam.
A lomb hullajtó részbe, még csak néhány kökénybokor igyekezett színesíteni a tájat, fehér sziromrengetegével.
Jó hosszú sétautak voltak,de később elég szépen zöldülő részbe érkeztünk, itt már kezdtek érvényesülni az örökzöldek is.
Fenyőfák elég sok fajta és persze a tuják,minden formába,és a színük is elég változatos volt.
A földön kúszó is igyekezett minél több helyet elfoglalni magának. Mintha csakis az ő kedvére lettek volna a a területek kihagyva.
Már a tölgy tenyér formájú levelét nevelgeti, és a majdani virág is csúcsosodott.
Néhány növény a fűből sietett elő, hogy a szépsége nekünk örömet okozzon.Persze több mint 200 kép készült, így ha még negyedét kb. el is dobtam, maradt sok amiket már nem győznék bemutatni, Ezért csak kiragadtam párat.
Mint ez a liliomfa, ami az eredeti cél volt, hogy gyönyörködjük benne.Ennek a kis cserjének se kell szégyenkeznie, a szépsége verhetetlen.
Itt egy napozó kis sárkányt láthatunk. Úgy látszik teljesen megszokta az embereket, mert nem kezdett el menekülni.
Bezzeg a madaraknak csak a hangjuk volt, ha láttunk is de lencsevégre kapni nem sikerült.
Egy távolabbi kép a kilátóból, ahova nagyon "bátran"fölmentem, de lefelé kicsit remegett a gyomrom, és magamba mantráztam,
- Csak most ne törjön el a lépcső.
- Csak egyszer lejussak, soha többé (amíg legközelebb nem jövök!)
Én a bátor nyuszika......
2010. április 8., csütörtök
Zserbó
A tésztához szükséges:
Fél kiló liszt,
25dkg margarin,
1 tojás,kevés sütőpor,
2 kanál édesítő,
1 kis vanília(aroma, cukor, rúd)
1 dl tejföl, 1dkg élesztő,
Kevés tej
Az élesztőt felfuttatjuk, az alapanyagokkal összegyúrjuk.
Háromfelé osztjuk, kinyújtjuk tepsi nagyságúra.

Töltelék:
darált dió, édesítve
sárgabarack lekvár (íz)
Kibéleljük a tepsit az első lappal, megkenjük lekvárral és fele diót rászórjuk.
A második lappal befedjük, és a maradék lekvárt, diót rászórjuk. Letakarjuk az utolsó lappal ,kicsit megszurkáljuk villával, és pihentetjük egy fél órát(órát).
Megsütjük, csokimázzal fedjük be.
Szeletelni kis téglalapokra szoktam.
A cukorka csak a fotó kedvéért lett rátéve, túl egyhangú volt csokival.
2010. április 5., hétfő
Alma bundába.

(1 tojás, liszt amennyit az almához gondolunk, csipet só és a szükséges tejmennyiség, az állaga egy kicsit sűrűbb legyen mint a rendes palacsintatészta)
Közbe néhány almát megtisztítunk, és megmosunk.
Leszárítjuk, vagy pici lisztet szórunk rá.
Beleforgatjuk a palacsintatésztába, kisütjük olajba. Leitatjuk az olajat, szórunk rá valami kis édesítőszert.

A maradék palacsinta tésztát, tehetjük tölcsérbe(befogjuk a végét) és nyolcas alakba az olajba csorgatjuk. Ugyanúgy tálalhatjuk mint az almát!