Valahogy bekerült a háztartásomba egy doboz babkonzerv. Annyira nem szeretem, de ha sietek, kell valami tartalék.
Most a kezem ügyébe akadt, és eldöntöttem, ő lesz a leves. Csipedtkével és egyebekkel, ahogy a család szereti.
A leírása következik.
Sárgarépa, petrezselyem,pici karalábé,fokhagyma, burgonya, liszt, 1 tojás,
Fűszerek.
A zöldséget, sárgarépát tisztítás után hosszába vágtam csíkokra. A krumplit csak ugy összekockáztam, egy szemet.
Mivel a konzerv főtt, így a fokhagymás rántással kezdtem. Befűszereztem, és beledobáltam a megmosott zöldségféléket.
Indultam a kertbe zöldség zöldért, közbe odaszóltam a ráérős családtagnak, bontsa már fel a konzervet mire visszajövök. Rámutattam hogy hol van a polcon.
Láttam hogy bólintott rá. Kint a zöldség zöld mellé lekaptam a zsenge vöröshagyma zöldet. Egy pici karalábé levelet, mert amit a levesbe tettem az csak egy darabka maradék volt. Mindezt bevittem, és megmostam, beleszeleteltem a levesbe.
Közbe főni kezdett. Egy tojásból, plusz kávéskanál vízzel csipedtkét készítettem. Mikor minden csaknem puha volt, belekockáztam egy darab lecsókolbászt, és a betétet.
Tettem mellé tejfölt az asztalra, és mindenki tökéletesen elégedetten falatozott. Mi az hogy, láttam kétszeri szedést is. Később el akartam rakni a kihűlt maradékot de nem volt már egy szem sem (fotó se lesz a levesről) Nagyon büszke voltam.
Pakolgattam a mosogatás után, és a szemem valahogy odatévedt a polcra. Ahol még most is ott virított a konzerv bab, várva hogy majd belekerül az ételbe.
Mikor megemlítettem, hogy a bab kimaradt, csak néztek rám. Hogy mit akarok? Az ennivaló finom volt.
Majd legközelebb megfőzöm azt a babot. Ehhez hasonló megjegyzések repültek, és csupa nevetés lett a vége.
Pedig a kaja nekem is nagyon ízlett.
Na legközelebb, meglátom mi lesz....
2010. augusztus 13., péntek
2010. augusztus 7., szombat
Rakott tök
Valami tök |
És akkor beugrott. Maradt előző napról párolt hús, és úgy is mindenki kerülgetni fogja (nem megenni). Úgyhogy lesz rakott tök.
Rizst nem tettem hozzá, lehet hogy lusta voltam. De kiszaladtam a kertbe és sok zöld félét szedtem hozzá. Petrezselyemzöldet, és az örökzöld hagymáról a fiatalabb hajtásokból. Mindezt összevágtam apróra, és beleszórtam a tökdarabok közé. Beleszórtak egy csomó fűszert is. (bors, őrölt köménymag, csipet só) Majd leterítettem a tököt, és rászórtam a húst, amit apró darabokra vágtam. Darálni már nem volt kedvem. Addig pakolgattam míg elfogyott minden.
Legfölülre tök került. Sütőbe dobtam, és hagytam átsülni. A vége felé javítottam egy kis sajttal rajta .
Az asztalra tettem mellé tejfölt, de nem tettem rá. Közepes sikere volt. Mivel nem mindenki tökrajongó, így nem is vártam csodát.
2010. augusztus 2., hétfő
Dinnyés finomság
Szükséges: dinnye és valami fagylalt.
Nagyon meleg vasárnap és dinnye volt az ebéd végén. Nekem soknak tűnt a tányéromra téve, és szeleteltem le belőle. Héja nélkül kockákra vágva.
Kis tálba raktam és a hűtőbe tettem. Az ötlet ma jött, hiszen meleg van most is. A hideg dinnyeszeleteket összevágtam kisebbekre, felhalmoztam belőle egy sort. A fotó kedvéért tettem pohárba, de kis tálba sokkal több fért. Közé raktam a fagylaltot, és újabb dinnyesort. A pohárba csak egy sor fért.
Azonnal odatettem magunk elé, finom volt. A fagylalt vegyes, jobb lett volna ha csak egyfajta, de ez volt itthon.
Még szeretném kipróbálni, hideg pudinggal.
Dekorációért nem volt erőm kimenni a kertbe, ebbe a melegbe.
A fotó csak a szabadba jött össze.
Nagyon meleg vasárnap és dinnye volt az ebéd végén. Nekem soknak tűnt a tányéromra téve, és szeleteltem le belőle. Héja nélkül kockákra vágva.
Kis tálba raktam és a hűtőbe tettem. Az ötlet ma jött, hiszen meleg van most is. A hideg dinnyeszeleteket összevágtam kisebbekre, felhalmoztam belőle egy sort. A fotó kedvéért tettem pohárba, de kis tálba sokkal több fért. Közé raktam a fagylaltot, és újabb dinnyesort. A pohárba csak egy sor fért.
Azonnal odatettem magunk elé, finom volt. A fagylalt vegyes, jobb lett volna ha csak egyfajta, de ez volt itthon.
Még szeretném kipróbálni, hideg pudinggal.
Dekorációért nem volt erőm kimenni a kertbe, ebbe a melegbe.
A fotó csak a szabadba jött össze.
2010. július 28., szerda
Cukkini kirántva
Leszedjük a fiatal cukkinikat. Ha vásároljuk akkor az apró és egészséges kis tökökre figyeljünk. Ami nem hajlik meg ha megfogjuk. Egy nagyobb uborka nagyságú az ideális.
Megmossuk és levesszük a végét.
Nem mindig veszem le a héját mert így is szeretem, és friss zsenge . Felszeletelem, lehet kerekre is, de én inkább megnyújtom egy kicsit hosszúkásabbra. De ez teljesen a tök nagyságától függ. A panírt ugyanúgy végzem, mintha húst készítenék.
Olajba pirosra sütöm.
Néha csak sima sűrű palacsintatésztát használok.
Köretnek jó a párolt rizs. De főzelékekhez feltétnek is megfelel.
Megmossuk és levesszük a végét.
Nem mindig veszem le a héját mert így is szeretem, és friss zsenge . Felszeletelem, lehet kerekre is, de én inkább megnyújtom egy kicsit hosszúkásabbra. De ez teljesen a tök nagyságától függ. A panírt ugyanúgy végzem, mintha húst készítenék.
Olajba pirosra sütöm.
Néha csak sima sűrű palacsintatésztát használok.
Köretnek jó a párolt rizs. De főzelékekhez feltétnek is megfelel.
2010. július 20., kedd
Zöldbableves
Negyedkiló zöldbab,
Egy kis karalábé.
2-3 zsenge kis sárgarépa (vagy egy nagyobb)
Zöldség (zöldjével együtt)
Egy két szál hagyma zöldje
Kevés újkrumpli (1-2 szem, nagyságtól függően)
Fél fehér paprika, egy kis paradicsom.
Fűszerek
1 tojás a betéthez.
1 tojáshoz a liszt.
Kolbász, és tejföl .amennyibe szeretjük benne.
A zöldbabot megtisztítva apróra vágjuk. Hozzáadjuk a karikázott répát, zöldséget. Apró kockákra vágva a krumplit, és a karalábét. Feltesszük főzni. A vöröshagyma zöldet nagyon apróra vágva beleszórjuk. A paprikát és paradicsomot is beletesszük, közbe főzzük. Természetesen fűszerezzük is(só, ételízesítő)
Elkészítjük az egy tojásból a csipedtkét. Szép apróra csipkedjük.
Ha háromnegyedig megfőtt a leves, csípet fokhagymás rántást csinálunk és beleöntjük. A kolbászt is beledobjuk, és ha újra forr beletesszük a levesbetétet (csipedtke). 8-10 percig főzzük, még együtt, az utolsó percbe az apróra metélt petrezselyemzöldet is beleszórjuk. Tejfölt az asztalra helyezzük, és aki szereti tesz a tányérjába.
Tocsni
Tök hajasan (cukkinit használtam, de jó a csillagtök is, vagy másfajta)
Pár krumpli,
tojás, hagyma
Fokhagyma,
zöldség zöld
Só, bors, liszt
Sütéshez olaj (vagy zsír)
A zsenge tököt megmossuk, és a végét levágjuk. Hajasan lereszeljük a nagy lyukú reszelőn. Reszelünk hozzá burgonyát is.(tisztítva)
Hagymát is közé szeleteljük. Zöldség zöldet apróra vágjuk, és beleszórjuk. A fokhagymát belepréseljük. Fűszerezzük sóval, borssal.
Ráütjük a tojást, és alaposan elkeverjük. Kevés liszt segít abban hogy egységes masszává alakuljon.
A forró zsírba rakunk egy kanállal, és ellapítjuk. Mindkét felét megsütjük, és leitatjuk a zsírt.
Feltétnek is jó főzelékekhez. Vagy csak símán elfogyasztható. De lehet párolt burgonyát adni hozzá. A burgonyát párolás után, megszórjuk aprított petrezselyemzölddel.
Mielőtt félreértenénk egymást, ez nem diétás recept.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)