Apró almás táska!
Itt semmi recept sincsen. Csak megsütöttem a leveles tésztából a dinsztelt almával. Kicsit vékonyra sikerült, és ropogós lett. Most este ahogy néztem, tökéletesen fogy.
A maradékból lett a pár pogácsa. Nem kellett agyonsütni.
2010. szeptember 25., szombat
2010. szeptember 23., csütörtök
Paprikás krumpli.
Mindig írom a recepteket, és most rájöttem, hogy alapvető recepteket nem is írtam még.
Pedig azokat is készítek. Úgy hogy jöjjön a mai menü.
Krumpli.
Kolbász(lecsó is jó, nem lesz gyomorégés a füstölttől)
1 zöldpaprika
Vöröshagyma.
Fokhagyma
Fűszerek.
A hagymát apróra kockázva megpirítom, szórok rá törött paprikát, és rádobálom a vékony hasábra vágott burgonyát(akkor is krumpli az) felöntöm vízzel hogy ellepje. A zöldpaprikát belekockázom. Sózom (kevés őrölt köménnyel javítom a lecsókolbászt.) Ha a krumpli kemény fajta, egy kávéskanál lisztet szórok bele a lébe. Óvatosan hogy csomómentes legyen. Ha 3/4 főtt akkor beleteszem a kolbászt, elvágva több darabra (néha belekockázok egy keveset pluszba).
A fokhagymát is beledobom apróra vágva (vagy préselve).
Most ˝nem tudom mi ˝ saláta volt hozzá.
Két pici uborka a lugasról, ványadtak görbék, senki se ette volna meg .Egy zsenge cukkini (le kellett héjazni mert csúnya volt) Egy piros paprika. Nem kaliforniai, csak bepirosodott. Az egészet leszeltem. Csípet sóval, almaecettel, kávéskanál édesítővel elkevertem. Nagyon csöpp fokhagyma gerezdet is tettem hozzá. Hagytam érni néhány órát. (Mire hazaérünk összeérik...)
2010. szeptember 20., hétfő
Sütőtök krém (lekvár)
* 1 kg sütőtök
* 2 db citrom
* Kristálycukor (édesítő) a mennyiséget nem írom mert ízlés dolga.
* Vanília (rúd, aroma, vagy cukor)
A sütőtököt kimagozom és keskeny csíkokra vágom. Csak az érett tökkel az igazi. Egy kis időre a sütőbe rakom, de nem sütöm teljesen, úgy mintha megennénk. Közbe lereszelem a citromhajat, csak a sárga részét. A levét is kinyomom. Hagyom hogy kicsit hűljön a tök, és a héját leszedem. Összetöröm mint a krumlit, és felrakom főni. beleteszem a citromalapot, és mikor felforr, a cukrot hozzáadom. Folyamatosan kevergetve főzőm míg a cukor el nem olvad. (ha vanília aroma van azt csak a végén keverem bele.)A rúdvaníliát belekaparom a citromalapba. Ha vaníliás cukrot teszek hozzá, az a cukor elolvadása után belemehet, és még kevergetem vele egy kicsit. Üvegekbe rakni,és száraz dunszt.
Ez az alaprecept, de...
nem igazán kapós nálunk. Ha sok sárgabarack terem (na nem az idén) akkor nem is rakok el, csak picit. Most még van tartalékom.Úgy hogy lekvár nem lesz, csak krém.
Sima krém.
Ha tököt sütök akkor szoktam bővebben rakni a sütőbe, és a maradékot használom föl.(nem mindenki eszi meg nálunk). Nem is nevezném lekvárnak, inkább simán sütőtök krémnek hívom. A kihűlt tököt kiszedem a héjából. Összetöröm pépesre, kevés édesítőt adok hozzá. Fölforrósítom teljesen, és mehet az üvegekbe. Semmi ízesítőt nem teszek hozzá, teljesen a saját íze marad meg. Apró üvegekbe rakom, és meleg helyre teszem száraz dunsztba. Desszert helyett ki lehet kanalazni. Így nem csömör, inkább mintha csak a sima tök volna. Egyszerre több tepsit is kisütök, ha van kedvem pancsolni, és az a tartalék, ha semmi ötletem sincs hogy mit tegyek az asztalra.
Ez is jó bármihez, még natúran is.
Nem kell sok, mert a párom úgy néz a sütőtökre, mintha mérgező lenne.
2010. szeptember 18., szombat
Karalábé leves, soványan
1 karalábé
2 kis sárgarépa
1 szem burgonya
Fűszerek
Petrezselyemzöld
Tejföl
Megtisztítunk egy zsenge karalábét, a legfiatalabb leveleket is megtartjuk. Apró kockákra vágjuk. Két három kis sárgarépát is megtisztítunk, és hasonló nagyságúra kockázzuk. Egy közepes nagyságú burgonyát külön lekockázunk.
A karalábét és a sárgarépát nagyon pici olajon(zsíron) kevergetve dinsztelem egy darabig. Ettől aranysárga színe lesz a levesnek.Mielőtt pirulni kezdene hozzá adom a krumplikockákat, és felöntöm vízzel. Leves mennyiségűre. Hagyom forrni lassú tűzön. Közbe a zsenge karalábéleveleket lecsíkozom, és beleszórom. Az eres részét eldobom. Ezt öreg karalábéval nem lehet mert annak a levele már nem az igazi. Egy szál hagyma zöldet(vagy egy fej pici hagymát, egészbe) is beleszeletelek.
Fűszerezem (só, ételízesítő). Törött paprikát nem szoktam, mert a színe a répátol arany lesz. Ha hígnak találom akkor a tejfölbe teszek egy fél kanál lisztet, és a teljes készenlét elött pár percel belekeverem. Legtöbbször elhagyom ezt, és csak a tányér mellé teszek tejfölt (így fogyókúrás is). Ha teljesen kész, a láng lezárása előtt beleszóróm a petrezselyemzöldet, és lezárom a lángot. Csak a zöldet ollózom fel,a keményebb szárat nem. Fotót nem csináltam, mert ez nem mutatós inkább finom. Ja, és akkor még eszembe se jutott hogy megírjam.
2 kis sárgarépa
1 szem burgonya
Fűszerek
Petrezselyemzöld
Tejföl
Megtisztítunk egy zsenge karalábét, a legfiatalabb leveleket is megtartjuk. Apró kockákra vágjuk. Két három kis sárgarépát is megtisztítunk, és hasonló nagyságúra kockázzuk. Egy közepes nagyságú burgonyát külön lekockázunk.
A karalábét és a sárgarépát nagyon pici olajon(zsíron) kevergetve dinsztelem egy darabig. Ettől aranysárga színe lesz a levesnek.Mielőtt pirulni kezdene hozzá adom a krumplikockákat, és felöntöm vízzel. Leves mennyiségűre. Hagyom forrni lassú tűzön. Közbe a zsenge karalábéleveleket lecsíkozom, és beleszórom. Az eres részét eldobom. Ezt öreg karalábéval nem lehet mert annak a levele már nem az igazi. Egy szál hagyma zöldet(vagy egy fej pici hagymát, egészbe) is beleszeletelek.
Fűszerezem (só, ételízesítő). Törött paprikát nem szoktam, mert a színe a répátol arany lesz. Ha hígnak találom akkor a tejfölbe teszek egy fél kanál lisztet, és a teljes készenlét elött pár percel belekeverem. Legtöbbször elhagyom ezt, és csak a tányér mellé teszek tejfölt (így fogyókúrás is). Ha teljesen kész, a láng lezárása előtt beleszóróm a petrezselyemzöldet, és lezárom a lángot. Csak a zöldet ollózom fel,a keményebb szárat nem. Fotót nem csináltam, mert ez nem mutatós inkább finom. Ja, és akkor még eszembe se jutott hogy megírjam.
Töltött paprika
Paprika
30 dkg darált hús
6-8 dkg rizs
Pici vöröshagyma
1 tojás
Kevés liszt (rántáshoz)
Fokhagyma gerezd.
1 kanál étolaj
fűszerek.
Néhány közepes méretű zöldpaprika. Kiszedjük a a csumáját, és az ereket, magokért is benyúlunk.
Megmossuk kívül belül, és hagyjuk lecsöpögni.A hagymát megpirítjuk egy picit, és azt is hagyjuk kihűlni. A rizst félig megfőzzük, és hagyjuk kihűlni. Ha langyos összekeverjük, a rizst a tojással és a hússal. A hagymát is hozzákeverjük.
Sót és borsot teszünk hozzá. Én kedvelem, ha pici őrölt köménymag is van benne.
Beletöltjük a zöldpaprikákba, lazán, hogy főzés közbe ne repedjen szét. Majd a paradicsomlébe feltesszük főni. Ha megfőttek kiszedjük a paprikákat, és világos rántást készítünk a paradicsomléhez. Összefőzzük mártásnak.Mielőtt végleg elkészülne, visszarakjuk a paprikákat és összeforraljuk. Nálam, néhány paradicsom mag is látszik, de attól még ehető!
30 dkg darált hús
6-8 dkg rizs
Pici vöröshagyma
1 tojás
Kevés liszt (rántáshoz)
Fokhagyma gerezd.
1 kanál étolaj
fűszerek.
Néhány közepes méretű zöldpaprika. Kiszedjük a a csumáját, és az ereket, magokért is benyúlunk.
Megmossuk kívül belül, és hagyjuk lecsöpögni.A hagymát megpirítjuk egy picit, és azt is hagyjuk kihűlni. A rizst félig megfőzzük, és hagyjuk kihűlni. Ha langyos összekeverjük, a rizst a tojással és a hússal. A hagymát is hozzákeverjük.
Sót és borsot teszünk hozzá. Én kedvelem, ha pici őrölt köménymag is van benne.
Beletöltjük a zöldpaprikákba, lazán, hogy főzés közbe ne repedjen szét. Majd a paradicsomlébe feltesszük főni. Ha megfőttek kiszedjük a paprikákat, és világos rántást készítünk a paradicsomléhez. Összefőzzük mártásnak.Mielőtt végleg elkészülne, visszarakjuk a paprikákat és összeforraljuk. Nálam, néhány paradicsom mag is látszik, de attól még ehető!
2010. szeptember 13., hétfő
Almás sütemény változatosan
Egy csomag margarin, cukor ízlés szerint.
Pici só,1 tojás, egy kis tejföl.
Liszt,1 sütőpor.
A szoba hőmérsékletű margarint tálba tesszük. Hozzáütjük a tojást és a sót rászórjuk. A cukrot is ráterítjük, majd a tejfölt öntjük hozzá. Beleszórjuk a sütőport és összekeverjük. amennyi lisztet fölvesz, annyit adunk hozzá, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Nem tapogatjuk sokáig mert a kezünktől is melegszik. Kicsit a hűtőbe tesszük.
Az almát lereszelem, és picit cukorral párolom. (fahéjat adok hozzá.)
(két lapot kinyújtva lehet pitézni vele.)
Gyorsabb recept.
Megvesszük a mirelit leveles tésztát. Ha kiengedett, akkor a nyújtódeszkán kiterítjük, és leheletvékonyra nyújtunk egy-egy levágott darabot belőle. Apró kockára daraboljuk, és az előre elkészített almából, egy kávéskanálnyit adunk minden kockára. Picurka kifliket csinálunk belőle, és jó távol rakjuk egymástól a tepsibe. Mikor teli van minden tepsi és a hócipőnk is akkor abbahagyjuk. A maradék tésztát egybe kinyújtjuk ráterítjük az almát egy csíkba, mint a bejglit feltekerjük, az úgy kerül a tepsibe.
Az okosabb háziasszony azzal kezdi.
Na ebből is lehet almás pitét csinálni, és tényleg gyors...
Pici só,1 tojás, egy kis tejföl.
Liszt,1 sütőpor.
A szoba hőmérsékletű margarint tálba tesszük. Hozzáütjük a tojást és a sót rászórjuk. A cukrot is ráterítjük, majd a tejfölt öntjük hozzá. Beleszórjuk a sütőport és összekeverjük. amennyi lisztet fölvesz, annyit adunk hozzá, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Nem tapogatjuk sokáig mert a kezünktől is melegszik. Kicsit a hűtőbe tesszük.
Az almát lereszelem, és picit cukorral párolom. (fahéjat adok hozzá.)
(két lapot kinyújtva lehet pitézni vele.)
Gyorsabb recept.
Megvesszük a mirelit leveles tésztát. Ha kiengedett, akkor a nyújtódeszkán kiterítjük, és leheletvékonyra nyújtunk egy-egy levágott darabot belőle. Apró kockára daraboljuk, és az előre elkészített almából, egy kávéskanálnyit adunk minden kockára. Picurka kifliket csinálunk belőle, és jó távol rakjuk egymástól a tepsibe. Mikor teli van minden tepsi és a hócipőnk is akkor abbahagyjuk. A maradék tésztát egybe kinyújtjuk ráterítjük az almát egy csíkba, mint a bejglit feltekerjük, az úgy kerül a tepsibe.
Az okosabb háziasszony azzal kezdi.
Na ebből is lehet almás pitét csinálni, és tényleg gyors...
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)